Брой 12, 2015

Тема: СЛЕПИТЕ ПО СВЕТА

Индия


Може да звучи невероятно, но в Индия за слепите се полагат много грижи и внимание. Там има Национална асоциация за слепите - NAB India, както и Комисия за образование на слепите.
Асоциацията гарантира безплатно образование и рехабилитация на слепите деца и студенти, както и подпомагане за всестранното им развитие, като разчита на бюджетни средства и частни дарения. Осигуряват се безплатно брайлови комплекти, които съдържат основни образователни устройства по аритметика, геометрия и други. Освен това слепите ученици и студенти получават месечни стипендии.
В различни части на страната са създадени над 50 специализирани училища, но също така се провежда и интегрирано обучение в другите училища.
И нещо много интересно - правителството в Индия със съдействието на доброволчески организации провежда обучение на слепи деца чрез модела "Пътуващ учител". Пътуващите учители преминават през специализиран курс на обучение за работа със слепи деца. Те обучават децата чрез брайловата азбука, специални аритметични и геометрични устройства, тактилни карти. Провеждат подготовка за ежедневни дейности, мобилност, семейно консултиране, помагат за по-добра връзка между детето и училищните власти.
Тъй като слепите деца страдат и от допълнителни увреждания като аутизъм, умствена изостаналост, хиперактивност и други, пътуващите учители обучават децата в двигателни, комуникативни и сетивни умения, дори и в умения за самозащита. Те присъстват на родителски срещи, организират социални събирания, празници, лагери, помагат за избора на професия.
Слепите ученици и студенти активно участват и в спортни дейности, имат си свои спортни отбори.
Накратко - в Индия за слепите се осигуряват необходимите грижи за тяхното успешно интегриране в обществото и за техния по-добър живот.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 12, 2015

*ОТ ЕКИПА
Поздравление
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Празнична трапеза
ГОДИШНИНА
И не се умори да продуцира!!!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
София
ОБЩЕСТВО
Внимание, отдръпнете се зад жълтата линия!
Дарът на слепотата
ОБЯВА
„LG Wine Smart” за абонатите на Групата от началото на декември
ПАЛЕЧКО
Отгатнете гатанките на баба Тодора от Стара Загора
Стихотворение
Царкинята върху граховото зърно
ПОКАНА
Концерт
ПРАЗНИЧНО
Ромската Нова година
РАЗКАЗ
Бъдни вечер
СЛЕПИТЕ ПО СВЕТА
Индия
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България
ТЕХНОЛОГИИ
Как слепи разработчици създадоха смартфон за незрящи
ЮБИЛЕЙ
Прохождането на хора на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5