Брой 12, 2015

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Как слепи разработчици създадоха смартфон за незрящи


Група незрящи предприемачи от Русия планират да представят разработен от тях смартфон на международния пазар. Смятат да започнат от САЩ, Скандинавия и Израел.
Специалният смартфон за незрящи ElSmart е хибридно устройство с вграден мобилен телефон, опция за прослушване на аудиокниги и GPS навигация. С неговата помощ могат да се разпознават банкноти, да се определя нивото на осветеност, да се идентифицират предмети.
"Когато започнахме, нямахме опит в разработването на смартфони. Ако знаехме с какво се захващаме, щяхме да си помислим още", казва директорът на компанията "Елита Груп" Анатолий Попко. Помогнало това, че в разработката на новия смартфон са участвали най-добрите незрящи програмисти и инженери от различни региони на Русия.

Android с бутони

Преди няколко години сензорните телефони изместиха телефоните с копчета. Разработчиците от "Елита Груп" още тогава се замислят над това как да ги направят достъпни за незрящите. "Компанията "Епъл" например е измислила интерфейс, който позволява на незрящите да го ползват. Но много от тях са свикнали с бутоните. И ако незрящите младежи с лекота усвояват iPhone и Android, то за по-възрастните това не е лесно", пояснява Попко. Предприемачите също така са били стимулирани от икономическата криза и от падането на рублата - цената на вносните артикули в Русия нарасна двойно.
Един от членовете на екипа е талантливият незрящ програмист Олга Яковлева - автор на синтезатора на руска реч. Програмата Blind-Droid Wallet, позволяваща да се определя стойността на банкнотите, предприемачите пускат за свободен достъп в Google Play. Нейните автори са искали тя да бъде безплатна за потребителите. "Елита Груп" решава да подкрепи проекта и заплаща за използването на приложението.
Според думите на Попко, ElSmart първоначално се е разработвал с английски интерфейс с цел излизането му на международния пазар. Сега той се тества в Русия. Предварителната цена за крайния потребител ще бъде около 450 долара. Компанията планира да разпространява смартфона с помощта на партньорите си. Те ще отговарят за локализацията. Разработчиците отбелязват, че ElSmart не е технологична новост, просто в него е събрано всичко най-добро от достъпните технологии за незрящи.
"Всичко, което прави ElSmart, могат да го направят и обикновените смартфони" – казва Павел Осипов, ръководител на направление "Технологии на възможностите" на фонда на слепите и глухите "Съединение". "Но за да го използват незрящите, трябваше да полагат усилия. Всъщност ElSmart облекчи за тях възможностите на Android, което улесни живота им", допълва той.

Как незрящите в Русия се отказаха от нелегалното програмно оборудване?

"Елита Груп" вече повече от 10 години представя на руския пазар продукцията на водещи световни производители. "Ние сами използваме това, което предлагаме на останалите", казва Нусрет Адигезалов - незрящ предприемач и учен, основател на компанията. Той е родом от Азербайджан, една от бившите републики на Съветския съюз. Адигезалов започва да губи зрението си през последните курсове на следването си в института, а в Москва пристига вече незрящ.
Производството на оборудване за инвалиди в Русия се регулира от държавата. В резултат на това, според Попко, местните разработчици правят "евтини и некачествени неща", а незрящите "използват това, което им се предоставя". "Елита Груп" започва да внася в Русия качествена импортна техника и бързо се налага като лидер сред доставчиците на оборудване за незрящи. Дейността на компанията започва от това, че помага на незрящите в Русия да придобият лиценз за използването на програмата за екранен достъп Jaws, производство на американската "Freedom Scientific". "До този момент на незрящите в Русия им се е налагало да използват нелегално програмно оборудване", разказва Попко. Сега "Freedom Scientific" е стратегически партньор на "Елита Груп". Сред другите й партньори са японската компания "Shinano Kenshi", немската "BAUM Retec", британската Daylight и други водещи световни производители.

Виктория ЗАВЯЛОВА
Използван източник - "Руски дневник"Назад

Всички статии на Брой 12, 2015

*ОТ ЕКИПА
Поздравление
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Празнична трапеза
ГОДИШНИНА
И не се умори да продуцира!!!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
София
ОБЩЕСТВО
Внимание, отдръпнете се зад жълтата линия!
Дарът на слепотата
ОБЯВА
„LG Wine Smart” за абонатите на Групата от началото на декември
ПАЛЕЧКО
Отгатнете гатанките на баба Тодора от Стара Загора
Стихотворение
Царкинята върху граховото зърно
ПОКАНА
Концерт
ПРАЗНИЧНО
Ромската Нова година
РАЗКАЗ
Бъдни вечер
СЛЕПИТЕ ПО СВЕТА
Индия
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България
ТЕХНОЛОГИИ
Как слепи разработчици създадоха смартфон за незрящи
ЮБИЛЕЙ
Прохождането на хора на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5