Брой 12, 2015

Тема: ПРАЗНИЧНО

Ромската Нова година


Банго Васил, Банго Васили и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е циганската Нова година. Празнува се по стар стил и празненствата траят 2-3 дни.
Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира вкъщи. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил (в превод - Куцият Васил), който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всекиго, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

Легенди за Банго Васил

Има многобройни легенди за Банго Васил, който спасил циганите от изтребване. Една от тях разказва - веднъж циганите огладнели и за да се заситят, започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дяволът. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, мостът започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат и били спасени.
Източникът на тази притча е циганска читанка, в която има още много варианти на легендата и подробно описание на празника Василица. Другата легенда е свързана със спасението им от двамата светци, които те почитат – свети Василий и свети Георги. всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На свети Василий и свети Георги им дожаляло и скрили по едно циганче, единият едно момче, другият едно момиче. Минало време, дошъл празник. Седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава двамата светци довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват. Настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен.
Интересна е и легендата, която обяснява защо на някои места е предпочитан петелът като жертвено животно. Някога османлиите взимали кръвен данък от всяко семейство. Те слагали червен знак на вратата на къщата, откъдето вече са взели дете. В една циганска къща имало само една рожба и за да я спасят, заклали петел и с кръвта му намазали вратата. Османлиите видели знака и отминали. Оттогава се празнува с петел, а на децата се слага от кръвта му точка върху челото.Назад

Всички статии на Брой 12, 2015

*ОТ ЕКИПА
Поздравление
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Празнична трапеза
ГОДИШНИНА
И не се умори да продуцира!!!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
София
ОБЩЕСТВО
Внимание, отдръпнете се зад жълтата линия!
Дарът на слепотата
ОБЯВА
„LG Wine Smart” за абонатите на Групата от началото на декември
ПАЛЕЧКО
Отгатнете гатанките на баба Тодора от Стара Загора
Стихотворение
Царкинята върху граховото зърно
ПОКАНА
Концерт
ПРАЗНИЧНО
Ромската Нова година
РАЗКАЗ
Бъдни вечер
СЛЕПИТЕ ПО СВЕТА
Индия
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България
ТЕХНОЛОГИИ
Как слепи разработчици създадоха смартфон за незрящи
ЮБИЛЕЙ
Прохождането на хора на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5