Брой 09, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив, Достойни граждани на Европа


Това е мотото, под което за шеста поредна година Регионалната организация на слепите в Пловдив дава възможност на своите членове да изявят творческите си възможности и способности, по време на станалите вече традиционни дни на творчеството на хората със зрителни увреждания, провеждани в Стария град. Както изложбата-базар, така и съпътстващата я музикална вечер бяха в Балабановата къща. В същото време в Етнографския музей в продължение на месец протичаха мероприятия и прояви, посветени на 90 годишнината от създаването му, 160 годишнината от построяването на къщата на Куюмджиоглу /сградата, в която е поместен/ - едно от най-прекрасните творения на възрожденския строителен гений и 70 годишнината от смъртта на създателя на музея Стою Шишков. Пловдивската съюзна организация също бе поканена да участва в отбелязването на тройния юбилей с музикални изпълнения на смесен хор "Тракийски цвят", дует "Амур" и Даниела Денчева, както и с експонати ръчно плетиво на жени с увредено зрение.
Откриването на 14-дневката на нашето творчество стана на 16 юли в Балабановата къща. Георги Генов в качеството си на член на УС на РСО Пловдив поздрави участниците и гостите и пожела успех на начинанието. След това нашите гости от Харманли, водени от председателката на териториалната съюзна организация Калинка Стайкова изнесоха рецитал, специално подготвен за случая. Мисля че не бива да пропуснем факта, че кметът на Харманли е предоставил служебен автомобил, за да може художественият състав на невиждащите от града да дойде най-лесно до Пловдив. Това безусловно говори за съпричастността на местното общинско ръководство към проблемите на хората с увреждания.
На 26 юли се проведе музикална вечер, посветена на младите таланти в организацията. Свои изпълнения направиха Даниела Делкинова на пиано, Петя Алексиева, която вече е студентка в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив показа своите дарби на певица, а Яна Цветкова направи две чудесни изпълнения в съпровод на пиано на Величка Кърпарова. Даниела Денчева зарадва отново публиката с изпълнения на произведения от любимия си Гершуин, а фолклорен състав "Здравец" към НАСГБ поднесе пъстра китка от песни, изпълнени от целия състав, или от индивидуални изпълнители, в инструментален съпровод на Марин Маринов - тамбура и Кирил Дамянов - китара.
Както и миналата година изложбата от изделия и произведения на наши съюзни членове беше настанена в така наречената сводеста зала на Балабановата къща. Свои изделия отново изложиха постоянните участници Радка Христова, Мария Йорданова, Гинка Примова, Даниела Денчева, Кольо Мъндев, Яна Цветкова, Величка Кърпарова,  Елена Гутман и Гинка Петрова от Сопот, а Верка Стойкова от Пазарджик представи богата колекция от свои картини. Нова участничка беше Маргарита Балева, която изложи българска бродерия. Новост тази година беше и изложеното ръчно плетиво от курсисти в НЦРС - Пловдив. Свои книги представиха Ангел Сотиров и Елена Гутман.  Сотиров представи и CD със заглавие "Казано на ухо"- събрани неща от прословутата рубрика на издаваното от него "Литературно списание".
Изключителните и продължителни летни горещини /буквално през цялото времетраене на изложбата/ доведоха до ниска посещаемост и по-слаби в сравнение с други години продажби. Безспорен е и фактът, че посещаемостта на  Етнографския музей е значително по-висока. Може би по-скромно бе и медийното представяне - отзоваха се радио Пловдив, Пловдивска обществена телевизия, вестниците "Марица" и "24 часа", съобщения двукратно отпечата и Програмата "Пловдив инфо" /информационен културен гид за град Пловдив/. Но ние сме уверени, че създадената традиция трябва да продължи - от една страна като възможност за връзки с обществеността и от друга за да могат хората със зрителни увреждания да покажат плода на своите умения и труд, което безспорно е свързано и със самочувствието им на можещи и знаещи хора, на достойни граждани на България и Европа.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонамент 2008 год.
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
"Чете Олга Петрова"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолянската организация днес
Долни Дъбник, Самостоятелността е дар
Бургас, Слепи, Сляпоглухи и инвалиди покориха връх Амбарица
Пловдив, Достойни граждани на Европа
Варна
Русе, Благодарствен адрес
Тополовград, Центърът за социална рехабилитация и интеграция от 2003-та година служи на хората
Добрич, Специализиран превоз на хората с увреждания
Монтана, Дейността на организацията ни се възражда като птицата "Феникс"
Монтана, Социалната изолация на хората с увредено зрение в Монтана намалява
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Науката помага на слепите
Наказанието за лъжа
В помощ на пушачите
Истинският виновник
ЛЮБОПИТНО
Проектът на д-р Есперанто се тества вече 120 години!
ОБЩЕСТВО
Варна е българският социален Клондайк
Значителна международна проява на невиждащите есперантисти в България
Велико Търново, Извинителен адрес
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Австралийски изследователи тестват "бионично око"
Учени откриха връзка между цинка и дегенерацията на макулата
Солта е вредна за здравето на очите
Как да предпазим децата от късогледство?
ФЕСТИВАЛ
Кръстопът на музите
Архив на изданието
1 2