Брой 01, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


По пътя на априлци

Априлското въстание от 1876 година е една от най-героичните страници в българската история. Трагично потушено, то получава силен международен отзвук, става повод за освободителната за България Рускотурска война (1877-1878) и в крайна сметка постига целта си – възстановява българската държавност след 5 века чуждо владичество.
По пътя на героичните събития на 5 и 6 декември на екскурзия, организирана от РСО София и СК "Успех", потегли група от 29 души - членове на РСО София и техни придружители.
Първата спирка по маршрута бе уникалният град Копривщица - архитектурен резерват, съхранил красотата на възрожденските къщи с приказните резбовани тавани, писаните стени, красивите тъкани и ръчно изработени мебели. Разгледахме много прекрасни къщи, сред които родния дом на Димчо Дебелянов, Ослековата къща и къщата на Тодор Каблешков. Разходихме се по моста, където е пукнала първата пушка на въстанието и е написано Кървавото писмо. Запалихме по свещица в църквата "Успение Богородично", построена през 1817 година.
След нощувка в кокетния град Стрелча се отправихме към градагерой Панагюрище, столица на ІV революционен окръг по време на Априлското въстание. В изцяло обновения модерен градски музей ни посрещна главният уредник Георги Керкеняков, който разказа увлекателно исторически подробности от подвига на панагюрци. Екипът на музея направи за нас специален жест. Показаха ни ордените и свидетелствата на Кръстю Даскалов – 17-годишен доброволец, многократно раняван и награждаван, участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, панагюрец, син на участник в Априлското въстание и дядо на нашата колега с увредено зрение Даниела Дамянова, която със семейството си е дарила реликвите на музея.
Последва посещение в специалния трезор, където се съхранява безценното Панагюрско златно съкровище, открито от братя Дейкови - граждани на Панагюрище, безкористни патриоти и достойни българи. Ювелирната красота на съдовете няма аналог в световното културно наследство.
След това се отправихме към къщата-музей "Райна Княгиня", където ни посрещна уредникът Радослав Станчовски. Той прикова вниманието ни с много увлекателна беседа за живота и дейността на тази героична българка, която успява да остане жива, въпреки репресиите след разгрома на въстанието, посредством застъпничеството на видни европейски дипломати. Тя е и първата българска дипломирана акушерка в свободна България. Къщата й е запазена и реставрирана, видяхме тайното помещение, в което ръцете й са избродирали знамето на панагюрските въстаници - свидна реликва на Българското Възраждане.
Екскурзията "По пътя на априлци" ни дари незабравимо преживяване, за което дълго ще си спомняме.

Диана ДАРНазад

Всички статии на Брой 01, 2016

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Накратко
Списък на записаните нови заглавия през 2015 г.
Списък на възстановените заглавия през 2015 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Нов мандат - нов късмет!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Кърджали
Добрич
Асеновград
Плевен
ОБЩЕСТВО
Достъпността не е прищявка
Оповестен е Меморандум за достъпност в Република България
Меморандум за достъпност в Република България
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2015 г.
ПОКАНА
Юбилей
ПРОЕКТИ
Гражданска инициатива за уеб достъпност в публичния сектор
Диалог на тъмно
РАЗКАЗ
Помни, че аз те обичах!
ЮБИЛЕЙ
80 години професионален смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5