Брой 01, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Незабравими мигове с нови приятели

Самодейци от ТО на сляпоглухите Добрич посетихме село Победа. Визитата бе по покана на кмета на селото Галин Иванов по повод приключването на селскостопанската година. Щом пристигнахме в населеното място, посетихме първо кметството. Галин Иванов ни прие в уютния си кабинет. Запозна ни с поминъка на селото. Той обясни, че тук населението е голямо. Занимават се със зеленчукопроизводство, защото има много кладенци. Всички етноси живеят в мир.
Село Победа е разположено на пет километра от Добрич. Добре озеленено е, с чист малък площад. В центъра му се издига гордо Паметник на победата. Селото разполага с парк, футболен стадион, игрище за волейбол и други спортни и детски площадки.
После се отправихме към училището "Добри Войников". Усмихната ни посрещна директорката Галина Тошкова. Разгледахме двете експозиции, разположени във фоайето. Едната разкрива предмети от бита на населението, а другата плодове на селскостопанския труд – круши, ябълки, царевица, тикви, кратунки и тъй насетне. Влязохме в класната стая на второкласниците. Учениците ни се зарадваха много. Споделиха с нас, че са сформирали коледарска група и че с радост ще ни гостуват в нашия клуб.
След разходката ни в училището се отправихме в клуб "Здравец". Посрещнаха ни членуващите и председателката Ганка Димитрова. Тя ни запозна с живота на клуба. Обясни ни, че имат много дарители и че са доволни от вниманието, което им оказват властимащите.
Ние поздравихме присъстващите с програма, която бяхме подготвили в тяхна чест. От своя страна Калинка Ковачева разказа за дейността на нашето сдружение. Тя обясни как може да се членува в организацията ни, какви структури сме развили, как отбелязваме различните национални и лични празници, какви усилия полагаме, за да водим равностоен живот.
Разменихме си и подаръци. Тържеството продължи с песни и народни танци. Прибирайки се у дома, споделихме мисли за доброто приятелство, което създадохме.

Калинка КОВАЧЕВА

Славка Демирева на гости в "ХобиСклуб"

В навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово в "ХобиСклуб" ни събра последната книга на писателката Славка Демирева - "Йовков и добруджанци".
С тихия си и увлекателен глас тя разказа за живота на учениците на големия певец на Добруджа Йордан Йовков. Живият й разказ върна в съзнанието ни образите на герои от шедьоври като "Другоселец", "Албена", "Песента на колелетата", сборника "Вечери в Антимовския хан" и други.
В почетната книга на организацията г-жа Демирева остави следното послание: "С удоволствие споделих спомените за Йордан Йовков, разказани ми от неговите съвременници, пред членовете на "ХобиСклуб" в Добрич. Бъдете живи и здрави, приятели! Обичайте и четете Йовков! Обичайте Добруджа, както я е обичал Йовков!".
Приятни спомени, свързани с творчеството на големия български писател, споделиха Руска Добрева, Магда Минчева, Светла Стоева и други. Иван Тодоров поздрави Славка Демирева, подари й цветя и отправи покана за нови срещи.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2016

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Накратко
Списък на записаните нови заглавия през 2015 г.
Списък на възстановените заглавия през 2015 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Нов мандат - нов късмет!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Кърджали
Добрич
Асеновград
Плевен
ОБЩЕСТВО
Достъпността не е прищявка
Оповестен е Меморандум за достъпност в Република България
Меморандум за достъпност в Република България
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2015 г.
ПОКАНА
Юбилей
ПРОЕКТИ
Гражданска инициатива за уеб достъпност в публичния сектор
Диалог на тъмно
РАЗКАЗ
Помни, че аз те обичах!
ЮБИЛЕЙ
80 години професионален смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
1 2 3 4 5