Брой 01, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Незабравими мигове с нови приятели

Самодейци от ТО на сляпоглухите Добрич посетихме село Победа. Визитата бе по покана на кмета на селото Галин Иванов по повод приключването на селскостопанската година. Щом пристигнахме в населеното място, посетихме първо кметството. Галин Иванов ни прие в уютния си кабинет. Запозна ни с поминъка на селото. Той обясни, че тук населението е голямо. Занимават се със зеленчукопроизводство, защото има много кладенци. Всички етноси живеят в мир.
Село Победа е разположено на пет километра от Добрич. Добре озеленено е, с чист малък площад. В центъра му се издига гордо Паметник на победата. Селото разполага с парк, футболен стадион, игрище за волейбол и други спортни и детски площадки.
После се отправихме към училището "Добри Войников". Усмихната ни посрещна директорката Галина Тошкова. Разгледахме двете експозиции, разположени във фоайето. Едната разкрива предмети от бита на населението, а другата плодове на селскостопанския труд – круши, ябълки, царевица, тикви, кратунки и тъй насетне. Влязохме в класната стая на второкласниците. Учениците ни се зарадваха много. Споделиха с нас, че са сформирали коледарска група и че с радост ще ни гостуват в нашия клуб.
След разходката ни в училището се отправихме в клуб "Здравец". Посрещнаха ни членуващите и председателката Ганка Димитрова. Тя ни запозна с живота на клуба. Обясни ни, че имат много дарители и че са доволни от вниманието, което им оказват властимащите.
Ние поздравихме присъстващите с програма, която бяхме подготвили в тяхна чест. От своя страна Калинка Ковачева разказа за дейността на нашето сдружение. Тя обясни как може да се членува в организацията ни, какви структури сме развили, как отбелязваме различните национални и лични празници, какви усилия полагаме, за да водим равностоен живот.
Разменихме си и подаръци. Тържеството продължи с песни и народни танци. Прибирайки се у дома, споделихме мисли за доброто приятелство, което създадохме.

Калинка КОВАЧЕВА

Славка Демирева на гости в "ХобиСклуб"

В навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово в "ХобиСклуб" ни събра последната книга на писателката Славка Демирева - "Йовков и добруджанци".
С тихия си и увлекателен глас тя разказа за живота на учениците на големия певец на Добруджа Йордан Йовков. Живият й разказ върна в съзнанието ни образите на герои от шедьоври като "Другоселец", "Албена", "Песента на колелетата", сборника "Вечери в Антимовския хан" и други.
В почетната книга на организацията г-жа Демирева остави следното послание: "С удоволствие споделих спомените за Йордан Йовков, разказани ми от неговите съвременници, пред членовете на "ХобиСклуб" в Добрич. Бъдете живи и здрави, приятели! Обичайте и четете Йовков! Обичайте Добруджа, както я е обичал Йовков!".
Приятни спомени, свързани с творчеството на големия български писател, споделиха Руска Добрева, Магда Минчева, Светла Стоева и други. Иван Тодоров поздрави Славка Демирева, подари й цветя и отправи покана за нови срещи.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2016

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Накратко
Списък на записаните нови заглавия през 2015 г.
Списък на възстановените заглавия през 2015 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Нов мандат - нов късмет!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Кърджали
Добрич
Асеновград
Плевен
ОБЩЕСТВО
Достъпността не е прищявка
Оповестен е Меморандум за достъпност в Република България
Меморандум за достъпност в Република България
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2015 г.
ПОКАНА
Юбилей
ПРОЕКТИ
Гражданска инициатива за уеб достъпност в публичния сектор
Диалог на тъмно
РАЗКАЗ
Помни, че аз те обичах!
ЮБИЛЕЙ
80 години професионален смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов"
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017