Брой 02, 2016

Тема: МЪРФОЛОГИЯ

Главоблъсканици


Председателят на РСО Русе Росица Маринова предлага на читателите на "Зари" да разнообразят ежедневието си, като включат своето логическо мислене и намерят отговорите на главоблъсканиците, предлагани от Тодор Лазаров. Той е съюзен член от РСО Русе, мърфолог - автор на няколко книги със законите на Мърфи. За тези, които отговорят на 14-те загадки, авторът предоставя награда – 14 броя от неговата нова книга. Срокът за получаването на отговорите е до края на месец март 2016. В четвърти брой ще публикуваме верните отговори и имената на 14-те, спечелили наградата. Позабавлявайте се и изпратете отговорите на познатите ви адреси – пощенски код 1309 София, ул. "Найчо Цанов" 172, за редакция "Зари" и на електронната ни поща – zari.ssb@gmail.com.

1. Колко месеца в годината имат 30 дни?
2. Как да се разделят три ябълки на двама бащи и двама синове, така че за всеки да има по цяла ябълка?
3. Външните зъби на слона се наричат бивни, на дивото прасе глиги. Как се наричат външните зъби на боата?
4. Дадени са осем осмици. Чрез използването на всички математически методи в неограничен брой следва да се получи числото 1000!
5. Как може строителен работник да направи правия ъгъл между две стени, ако разполага само с метър и кълбо с канап?
6. Кой наш черноморски град е с най-красив морски залез?
7. Как може да се разделят 8 литра вино в дамаджана от 8 литра на две места по 4 литра, ако има две празни дамаджани - едната от 3 литра, а другата от 5 литра?
8. Къде еднакво количество вода завира по-бързо - в тенджера или в тава?
9. Шест чаши са подредени в редица. Първите три чаши са пълни, следващите са празни. Как да се подредят чашите в порядък пълна, празна, пълна, празна, като се измести само една чаша.
10. Имаме три тръби. Едната е с диаметър един метър и дължина един метър. Другите две тръби са с диаметър по половин метър и дължина по един метър. Ако ги напълним с вода, водата в тръбата с диаметър един метър ще бъде ли равна на водата в другите две тръби взети заедно?
11. Офицер тръгва на дежурство в поделението. Денят е Цветница. Той се отбил в кварталната църква, запалил свещ и си взел осветена върбова клонка. Поставя я на бюрото си пред учудените погледи на колегите си. Задава им въпроса – колко ябълки може да има на клонката?
12. В природата винаги се различава мъжкият екземпляр от женския. По какво ще познаем кой охлюв е мъжки и кой женски?
13. Лодкар трябва да прехвърли на другия бряг лисица, заек и зелка. В лодката имало място само за лодкаря и за още едно нещо. Какво трябва да направи лодкарят, за да ги прехвърли? Защото ако останат сами заекът и зелката, заекът ще изяде зелката. Ако останат сами заекът и лисицата, лисицата ще изяде заека.
14. Когато бялата мечка е на сушата яде зайци, северни лисици и северни елени. Във водата - моржове, тюлени и риба. Защо бялата мечка не яде пингвини?Назад

Всички статии на Брой 02, 2016

14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Първо послание на свети апостол Павел до коринтяни
Легенди за свети Валентин и свети Трифон Зарезан
Стихове за любовта
ДЕЙНОСТ В НСИХУ КЪМ МС
"Основни насоки за усъвършенстване експертизата на работоспособността" или пореден опит за отнемане на права
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИНТЕРВЮ
Доверете се на нашите специалисти
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Скритото мнозинство на незрящите безработни в Европа
ПРОЕКТИ
Диалог на тъмно във Варна
СПОРТ
Лична позиция
ССБ ИСТОРИИ
Човекът на Вълко Червенков
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8