Брой 02, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Ден на виното и любовта в "ХобиСклуб"

"ХобиСклуб" не пропусна и тази година да отбележи Деня на лозаря Трифон Зарезан. За Православната църква 14 февруари е Ден на свети Трифон, а за католическата на свети Валентин. На тази дата и влюбените изразяват своята любов един към друг, като се вричат във вярност, подаряват си цветя, изпращат си любовни признания под формата на валентинки, поднасят си подаръци във вид на сърце и други.
На тържеството в "ХобиСклуб" Магда Минчева сподели, че на този ден в България се празнува най-вече Трифон Зарезан. Други пък споделиха че вече има много хора, които го признават и като Ден на любовта или свети Валентин. Повечето от мъжете заявиха, че поддържат нашенското. Трифон Зарезан и толкова!!! Михаил Панчев прочете интересни наздравици, свързани с традицията, а стихове за любовта изпълниха Мария Велинова, Иван Тодоров и Иванка Георгиева. Всички в хор запяха незабравими песни като "Стройна се Калина вие", "Заспали чувства", "В село Бреница" и други. Накрая си пожелахме да се опиваме не с вино, а с Любов!

Иван ТОДОРОВ

138 години от освобождението на Добрич от османско робство

В навечерието на 138-ата годишнина от Освобождението на Добрич в "ХобиСклуб" гостува уредникът от Регионален исторически музей – Добрич Надежда Иванова. В непринудена обстановка и на чаша топъл чай присъстващите изслушаха разказа на музейния специалист. Акцентът на разговора бе Руско-турската освободителна война и събитията и личностите, оставили следа в историята на Добруджа и Добрич. Съдбата на християнското население в региона, активните демографски процеси, изконния човешки стремеж към свобода и справедливост, довел до появата на всички форми на борба срещу поробителите – това бяха само част от темите по време на срещата. Припомнени бяха делата на Пейо Буюклията и Димитър Калъчлията, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, Зиновий Дерменджиев, Кузман Христов, Петър Алексиев и Димитър Ковачев – славни хайдути, четници и опълченци. Проследен бе пътя на Долнодунавския отряд на ген. Цимерман и обстановката в Добруджа по време на януарските събития от 1878 година. Срещата завърши със стихове на добруджанския поет Драгни Драгнев, рецитирани от Нели Катранджиева, посветени на Освобождението. Подобни припомняния държат живи в колективната памет най-значимите събития от нашето минало.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 02, 2016

14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Първо послание на свети апостол Павел до коринтяни
Легенди за свети Валентин и свети Трифон Зарезан
Стихове за любовта
ДЕЙНОСТ В НСИХУ КЪМ МС
"Основни насоки за усъвършенстване експертизата на работоспособността" или пореден опит за отнемане на права
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИНТЕРВЮ
Доверете се на нашите специалисти
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Скритото мнозинство на незрящите безработни в Европа
ПРОЕКТИ
Диалог на тъмно във Варна
СПОРТ
Лична позиция
ССБ ИСТОРИИ
Човекът на Вълко Червенков
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8