Брой 03, 2016

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

"Toйота" прави устройство за навигация на незрящи хора


Японският автомобилен производител "Toйота" разработва носимо устройство, което да даде на незрящите и хората със зрителни увреждания по-голяма мобилност.
Джаджата се носи на раменете и използва камери, за да разпознава околността – като знаци например, след което насочва потребителя с високоговорители и вибрационни мотори. Тази седмица станаха ясни подробности за приспособлението, но не и кога ще излезе на пазара, предаде BBС. Разработчиците на мобилното устройство, наречено Project Blaid, работят по планове за въвеждане на технологии за картография, идентифициране на обекти и разпознаване на лица.
Новината идва, след като американската корпорация "Майкрософт" обяви, че е проектирала очила, които използват данни за местоположението и навигация в градски локации, за да говорят на хора със зрителни увреждания в градовете.
В публикувано видео японската компания "Toйота" показва как може да се използва устройството, за да прави разлика между надпис на врата, обозначаващ тоалетна за мъже, от знак за изход. Концернът обясни, че основната цел на джаджата е да помага на потребителите да се ориентират в закрити пространства. "Project Blaid" е пример за това как "Toйота" е водеща по пътя към бъдещето на мобилността, когато придвижването ще касае не само автомобилите. "Искаме свободата на мобилността да се разшири за всички, без значение от обстоятелствата около тях, тяхното местоположение или способности", заяви главният изпълнителен директор на производителя Симон Нагата.

Яница БОЯДЖИЕВА
Използван източник - http://money.bgНазад

Всички статии на Брой 03, 2016

ДЕЙНОСТ В НСИХУ КЪМ МС
Като че ли чуха нашия глас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Горна Оряховица
Силистра
ЛЮБОПИТНО
Незрящи шофираха по писта за Формула 1
ОБЩЕСТВО
Как използвам сонар, за да се ориентирам в света
ОБЯВА
Конкурс
ПРЕМИЕРА
Предисловие
Подаръците на Владимир Желев
Розата
ПРОЕКТИ
Изнесената приемна - удачен способ за обслужване на хората със зрителни увреждания
СЪОБЩЕНИЕ
НОС на ССБ
ТЕХНОЛОГИИ
"Toйота" прави устройство за навигация на незрящи хора
ЮБИЛЕИ
Предприятие "Успех" - Варна на 60 години
Владимир Желев - нима на 80?!
65 години Общ съюз на българските слепи
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8