Брой 04, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кюстендил


Няколко мига от живота на териториалната организация

Веднага след приключването на студените февруарски дни председателката на териториалната организация на слепите в Кюстендил Стефанка Янкова и нейният екип внесоха оживление в живота на структурата ни с приятни мероприятия. На 24 февруари в клуба на организацията, павилион № 4 в центъра на Кюстендил, се честваха рождените дни на родените през януари и февруари и имените дни на всички именници през този период. На дългата маса се събраха както имащите празник, така и техните гости от организацията. Празнуващите бяха Стефанка Янкова, Вера Сотирова, Василка Николова, Стойка Иванова, Иван Вучков, Първан Янков, Стоянка Никова и Георги Матеев. Трапезата беше много богата, всеки беше донесъл баница, кекс и други вкусни неща. Не липсваха нито домашната ракия, нито виното. Г -жа Янкова пожела на всички много здраве, късмет и борбен дух. Всички бяха завладени от настроението на идващата пролет и се веселяха от сърце. Такива мигове остават незабравими за нашите хора, те разнообразяват сивото им ежедневие и остават като лъч надежда.
През месец март природата се събужда за нов живот. Започват празниците - Баба Марта, 3 март, 8 март, Първа пролет и Благовещение. Стара българска традиция е на 1 март всички да си подаряват мартеници и да си пожелават здраве, щастие и късмет. Хората, които през този ден посетиха клуба на слепите в Кюстендил, не изневериха на традицията и с усмивки си подаряваха мартенички, пожелавайки си здраве и късмет през годината.
Мъжката фолклорна група "ДЕМОС" към кюстендилската териториална организация на слепите с художествен ръководител Милчо Порожанов и музикален ръководител Румен Васев участва в общински преглед на любителското творчество. Милчо Порожанов, Емил Недялков, Александър Костов - тарамбука, Димитър Стоилков - кавал, Румен Васев на акордеона изпълниха песните "Ангелина оро води" и "Кальо, Калино, девойко".
На този преглед се представи и дует "Синхрон", който също е към организацията ни в Кюстендил. В състава на дуета са Йорданка Испорска и Милчо Порожанов. Те изпълниха песента "Дано ле, Данке убава".
По време на изпълненията в залата се развихри хоро, а след края им последваха бурни аплодисменти .
Мъжката фолклорна група "ДЕМОС" е създадена през 2011 година, а дует "Синхрон" през 2013. До този момент те са участвали в множество фестивали и са печелили не едно и две отличия.
По традиция и тази година председателката ни Стефанка Янкова с помощника си Вера Сотирова поканиха членовете на ТСО Кюстендил на тържество за Осми март и настъпващата Първа пролет на 15 март в ресторант "Дорис" в Кюстендил. Събраха се млади и не толкова млади по възраст (но със силен дух и желание) наши съсъдбеници да се веселят. Музиката от оркестъра в ресторанта беше чудесна Председателката ни поздрави присъстващите и им пожела здраве, щастие, кураж и воля да посрещат трудностите в живота си. Кметът на община Кюстендил г-н Паунов никога не забравя нашите мероприятия и в случая гост на тържеството ни от общината беше г-н Светослав Димитров Василев, зам.-кмет с ресор "Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт". Той пожела на всички, както от свое име, тъй и от името на кмета, много здраве, лични успехи и приятно прекарване на празника. Не липсваше и традиционната почерпка от общината със сладки. Гости на тържеството бяха също председателят на благоевградската регионална организация г-н Борислав Лазаров със сътрудничката си Гергана Траянова и г-н Любо Траянов - председател на териториална организация на слепите в Благоевград. Г-н Лазаров също отправи приветствие.
Александър Костов от група "ДЕМОС" поздрави присъстващите с песента "Марина, Марина". Веселихме се от сърце. Имаше много и разнообразни танци. Забравихме поне за малко несгодите и трудностите на ежедневието.
Тържеството продължи до късния следобед. След приключването му всеки отнесе със себе си весело настроение.

Кънка ВИТОВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Стара Загора
Кърджали
Кюстендил
Монтана
Велико Търново
ЛЮБОПИТНО
Сляпо българче стана детето чудо на САЩ
МЕДИЦИНА
"МедикАрт" гостува на "Зари": Диабетна ретинопатия
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Декларация
ПРАЗНИЧНО
Христос Воскресе!
Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина
Великден край "Александър Невски"
Свети Георги Победоносец
Едно от чудесата на свети Георги Победоносец
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект на фондация "Хоризонти"
"Билла България" осигурява помощни технически средства за незрящи хора
СПОРТ
С благодарност
СЪОБЩЕНИЯ
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение
XVII НОС на ССБ
ТЕХНОЛОГИИ
Как Facebook ще направи така, че незрящите да "виждат" снимките в сайта?
Архив на изданието
1 2 3 4 5