Брой 04, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Монтана


Кулинарна изложба в Кула

Кулинарна изложба, посветена на 95-годишния юбилей на Съюза на слепите в България, организира председателят на ТСО Кула Велислав Ненков. Всички участници проявиха старание и с много ентусиазъм приготвиха невероятни ястия и сладкиши. На 7 март в лекционната залата на читалище "Просвета" в Кула бяха изложени кулинарните шедьоври, направени от членове на организацията. На изложбата бяха представени традиционни ястия от Кулския регион, които успяха да изкушат ценителите на добрата кухня. Целта бе да се покаже, че хората с увредено зрение не се нуждаят от специално отношение и са като всички други. С волята и желанието, които вложиха в приготвените от тях кулинарни изкушения, участниците демонстрираха, че не само искат, но и могат да бъдат самостоятелни и независими.
Изложбата бе оценявана от специална комисия с представители на общинската администрация в Кула, която отличи най-красивите и вкусни ястия.

Снежана АТАНАСОВА

За пореден път във Видин отбелязаха Световната седмица за борба с глаукомата

На 14 март заседателната зала на Общинския съвет във Видин се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на информационната беседа, изнесена от д-р Борислав Милчев – началник на отделението по очни болести при МБАЛ "Света Петка" във връзка с националната кампания "Право на зрение". Партньори на информационната среща бяха община Видин и териториалната организация на Съюза на слепите с председател Радославка Иванова. На мероприятието присъстваха още четирима офталмолози и зам.-кметът по социалните въпроси при община Видин г-н Пасков.
"Право на зрение" е доброволно обединение на специалисти-офталмолози от цялата страна с цел превенция на социално значимите очни заболявания чрез навременни прегледи и успешно лечение. Целта на мероприятието е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациента и навременни прегледи. Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете най-срещани очни заболявания - глаукома и катаракта. Тя е подкрепена от пациентската организация „Глаукома” и Националната глаукомна асоциация.
"Лайънс клуб - Видин" също подкрепя лечението на очните заболявания. Един от дългосрочните проекти на клуба е "100 виждащи очи", с който се оказва финансова помощ за провеждане на лечение или за неотложна оперативна намеса на социално слаби жители на област Видин, в това число и на деца, при които са установени тежки очни заболявания. През 2014-2015 година по предложение на бившата председателка Пенка Иванова на четирима членове на Съюза на слепите от Видин бяха имплантирани очни лещи и сега тези хора се радват на светлината. С огромно желание и ентусиазъм традицията продължава и новата председателка на организацията Радославка Иванова. Мероприятието бе отразено от централни и местни медии. Интересът към инициативата бе огромен. Зададоха се много въпроси към специалистите, участниците в събитието се консултираха за заболяванията, а вече получилите медицинска помощ благодариха на лекуващите офталмолози за успешната оперативна намеса и възвърнатото зрение.
Всеки присъстващ получи талон за безплатен преглед.

Снежана АТАНАСОВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Стара Загора
Кърджали
Кюстендил
Монтана
Велико Търново
ЛЮБОПИТНО
Сляпо българче стана детето чудо на САЩ
МЕДИЦИНА
"МедикАрт" гостува на "Зари": Диабетна ретинопатия
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Декларация
ПРАЗНИЧНО
Христос Воскресе!
Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина
Великден край "Александър Невски"
Свети Георги Победоносец
Едно от чудесата на свети Георги Победоносец
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект на фондация "Хоризонти"
"Билла България" осигурява помощни технически средства за незрящи хора
СПОРТ
С благодарност
СЪОБЩЕНИЯ
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение
XVII НОС на ССБ
ТЕХНОЛОГИИ
Как Facebook ще направи така, че незрящите да "виждат" снимките в сайта?
Архив на изданието
1 2 3 4 5