Брой 04, 2016

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Как Facebook ще направи така, че незрящите да "виждат" снимките в сайта?


Тъй като интернет се доминира все повече от снимки, най-голямата социална мрежа Facebook пуска система, която може да "чете" снимките и да казва на хората със зрителни увреждания какво е изобразено на тях.
Интернет се променя. От средство, основаващо се почти изцяло на текстове, днес мрежата се ръководи все повече от снимки. Около 1,8 милиарда изображения биват качвани всеки ден в социални платформи като Twitter, Instagram и Facebook, предаде BBC.
Това е добра новина за амбициозните фотографи, но е лоша за слепите или частично зрящите потребители, които често няма как да разберат какво е показано на една снимка, въпреки наличните съвременни технологии за подпомагане.
Нова услуга на американския гигант Facebook обаче, която се пуска на 5 април, се опитва да поправи това.
По принцип незрящите хора си служат със сложен навигационен софтуер, наречен екранен четец, който прави компютрите използваеми за тях. Този инструмент превръща съдържанието на екрана в говор или брайлова азбука (тактилна система за писане и четене, използвана от слепите и слабовиждащите хора). Той обаче може да чете само текст, но не и да "чете" снимки.
Чрез изкуствен интелект сървърите на Facebook могат да дешифрират и описват снимките, качени в сайта, и да ги предоставят във формат, който може да бъде прочетен от екранен четец.
Човекът, който стои зад разработването на услугата, е Мат Кинг – инженер в социалната мрежа, който загубил зрението си в резултат на ретинитис пигментоза – състояние, което унищожава светлочувствителните клетки в ретината.
Технологията, която Кинг и екипът му са разработили, използва софтуер за разпознаване на обекти, за да разчете какво съдържа дадено изображение. Той е обучен да разпознава предмети като храна и превозни средства.
Към момента системата описва снимките с доста основни термини, като например - "Има двама души на тази снимка и те се усмихват".
Facebook посочва, че е разработил софтуера така, че да разпознава около 80 познати обекта – от коли и влакове до храна и обстановки като планина, вода и плаж, както и спортове като тенис, плуване и голф. Технологията добавя описанията под формата на алтернативен текст към всяко изображение. Колкото повече снимки сканира, толкова повече ще се усъвършенства софтуерът.
Мат Кинг и Facebook се надяват системата да отиде малко по-далеч и да използва разпознаване на лица, за да идентифицира хората в дадена снимка по име с помощта на базата данни на потребителите, но други се противопоставят на идеята заради въпроса с поверителността.
За Кинг обаче това е въпрос на принцип – той твърди, че зрящите хора и тези с нарушено зрение трябва да имат равен достъп до съдържанието, публикувано онлайн.

Яница БОЯДЖИЕВА
Използван източник - money.bgНазад

Всички статии на Брой 04, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Стара Загора
Кърджали
Кюстендил
Монтана
Велико Търново
ЛЮБОПИТНО
Сляпо българче стана детето чудо на САЩ
МЕДИЦИНА
"МедикАрт" гостува на "Зари": Диабетна ретинопатия
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Декларация
ПРАЗНИЧНО
Христос Воскресе!
Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина
Великден край "Александър Невски"
Свети Георги Победоносец
Едно от чудесата на свети Георги Победоносец
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект на фондация "Хоризонти"
"Билла България" осигурява помощни технически средства за незрящи хора
СПОРТ
С благодарност
СЪОБЩЕНИЯ
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение
XVII НОС на ССБ
ТЕХНОЛОГИИ
Как Facebook ще направи така, че незрящите да "виждат" снимките в сайта?
Архив на изданието
1 2 3 4 5