Брой 04, 2016

Тема: ПРАЗНИЧНО

Христос Воскресе!


Едва ли има някой, който да обича лошото време. Заоблачи ли се, завали ли, хората се затварят по домовете си и жива душа не можеш да срещнеш по улиците. Един полъх на вятъра и един слънчев лъч са достатъчни радостта отново да се върне в хорските сърца и парковете и градините да зажужат като весел кошер от шеги и усмивки.
Христовото Възкресение е полъхът на вятъра, който прогони страховете.
Христовото Възкресение е слънчевият лъч, който разби на пух и прах тъмнината.
Христовото Възкресение е вечната надежда, която тихичко ни нашепва, че Доброто и Любовта са непобедими.
Преди идването на Христа людете очакват да дойде месия, който да им обясни какво да правят и да ги задължи да го направят под страх от наказание.
Божието Въплъщение се оказва много по-различно от тези погрешни човешки представи. Иисус Христос не поставя ултиматуми, а ни дава правото на избор, не задължава, а кротко ни обяснява основните принципи на живота, не наказва, а безкористно помага на всички, не се държи като самозван господар на света, а на дело ни представя най-висшата форма на Любовта – саможертвата. И наглед парадоксално, но всъщност напълно логично Христовата Истина побеждава всички орди от насилници и лицемери, които се изпречват на Пътя й. Слънчевият лъч, полъхът на вятъра, независимо от усилията на злото, винаги намират начин да пробият тъмнината. И това е напълно естествено - макар и затулено от облаци, слънцето никога не престава да свети. А това, че ние не го виждаме, си е изцяло наш проблем.
През 1965 година на първомайска манифестация в столицата на Грузия Тбилиси монахът Гавриил Ургебадзе, впоследствие канонизиран за светец от Грузинската православна църква през 2012 година, запалва портрета на Ленин. Ужасената тълпа го пребива, арестуван е, съдят го, искат му смъртна присъда. В различни световни медии обаче се вдига шум, съветските власти са притиснати и отменят присъдата. Обявяват го за луд.
Всеки, който има и минимална представа за ония времена, би могъл да оцени смелостта на този скромен монах. По-интересни обаче са мотивите, с които свети Гавриил обяснява постъпката си пред озверялата тълпа и органите на реда:
"Направих това, защото не бива да се боготвори човек. Там, на мястото на Лениновия портрет, трябва да виси Христовото Разпятие. Защо вие пишете "Слава на Ленин", при положение че такава слава не е необходима на човека? Трябва да се пише: "Слава на Господа Иисуса Христа, Който победи смъртта и ни дари вечен живот".
И най-големите душмани на християнството не могат да предвидят къде и кога ще се появят полъхът на вятъра и слънчевият лъч, които безпощадно ще разгромят илюзиите им за всемогъщество.
"Над всички канони и устави е Любовта", казва още свети Гавриил Ургебадзе. Вярвайте в нея, скъпи приятели! Бъдете здрави и радостни! И нека усмивките на Доброто във вас да бъдат полъх на вятъра и слънчев лъч напук на лошото време!

Петър КАЛИНОВНазад

Всички статии на Брой 04, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Стара Загора
Кърджали
Кюстендил
Монтана
Велико Търново
ЛЮБОПИТНО
Сляпо българче стана детето чудо на САЩ
МЕДИЦИНА
"МедикАрт" гостува на "Зари": Диабетна ретинопатия
МЪРФОЛОГИЯ
Главоблъсканици
ОБЩЕСТВО
Декларация
ПРАЗНИЧНО
Христос Воскресе!
Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина
Великден край "Александър Невски"
Свети Георги Победоносец
Едно от чудесата на свети Георги Победоносец
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект на фондация "Хоризонти"
"Билла България" осигурява помощни технически средства за незрящи хора
СПОРТ
С благодарност
СЪОБЩЕНИЯ
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение
XVII НОС на ССБ
ТЕХНОЛОГИИ
Как Facebook ще направи така, че незрящите да "виждат" снимките в сайта?
Архив на изданието
1 2 3 4 5