Брой 05, 2016

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Седма балканиада по шахмат за незрящи


От 14 до 16 април в хотелски комплекс "Рамада" - София се проведе седмата балканиада по шахмат за незрящи. Тя бе организирана от регионалната организация на ССБ в София с председател Асен Алтънов и Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" с председател Иван Янев. Балканиадата се проведе с подкрепата на Столична община и Министерството на младежта и спорта. В нея взеха участие най-добрите шахматисти от Румъния, Молдова, Турция, Сърбия, Македония и 45 състезатели от нашата страна.
Официални гости на откриването на балканиадата по шахмат за незрящи бяха зам.-министърът на младежта и спорта г-н Марков, директорът на Агенцията за хора с увреждания г-н Коралски, председателят на Съюза на слепите в България г-н Долапчиев, представители на Столична община, както и Константин Платан - председател на молдовската федерация по спорт за незрящи, и Туран Ичли - председател на Федерацията на хората със зрителни увреждания в Турция.
Специален гост на форума беше г-н Сорин Лападату - президент на комитета по шахматни спортове към ИБСА. Неговото присъствие беше доказателство за голямото международно признание, което е придобил този турнир.
От името на РСО София г-н Асен Алтънов изрази искрена благодарност към столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова за безценната помощ, която тя вече години наред оказва за провеждането на това спортно събитие, с което дава своя много ценен принос за разширяването на възможностите за социално включване на хората със зрителни увреждания. И напълно заслужено София ще бъде европейска столица на спорта през 2018 година.
Благодарност беше изразена и към приятелите и спонсорите на организацията, без чиято финансова помощ балканиадата по шахмат за зрително затруднени нямаше да се състои.
Асен Алтънов изрази своята убеденост, че балканиадата ще допринесе за социалното, културното и спортното развитие на хората със зрителни увреждания от нашата страна и целия Балкански регион.
Участието на шахматисти от България и шахматисти от чуждестранни спортни федерации свидетелства за задълбочаването на международното сътрудничество със сродните организации от Балканите.
Шахматът е един от най-добрите примери за адаптиран спорт за незрящи. Той дава шанс на десетки участници за личностна и социална изява. Тази балканиада се провежда в годината на 95-ия юбилей на Съюза на слепите в България.
В своето изказване при откриването на балканиадата председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" г-н Иван Янев отбеляза – "Това е един наистина паметен ден не само защото днес се открива този голям спортен форум, а и защото точно днес на сесия на Столичния общински съвет единодушно е била приета дългоочакваната декларация за достъпност за хората в неравностойно положение". Иван Янев обърна внимание на това, че ръководената от него федерация е ангажирана само със спортно-техническата част на събитието, а финансовото му обезпечаване се дължи на регионалната организация на Съюза на слепите в София и по-точно на нейния председател г-н Асен Алтънов, който със своята настойчивост, последователност, упоритост и неуморимост е успял да осигури необходимите финансови средства за провеждането на шахматната балканиада. От името на федерацията г-н Янев връчи на Асен Алтънов специално надписан медал за неговите заслуги за развитието на спорта сред хората със зрителни увреждания в столицата.
Като че ли нарочно откриването на балканиадата съвпадна с рождения ден на председателя на софийската регионална организация.
Приятно впечатление направи изказването на г-н Минчо Коралски – директор на Агенцията за хората с увреждания, който изрази своята радост, че тук са събрани шахматисти с международно признание. Той подчерта, че единствено Съюзът на слепите използва средствата, отпускани от Агенцията за хората с увреждания за организиране на сериозни спортни мероприятия. Минчо Коралски отправи пожелание за подобни големи състезания да се осигури от държавата постоянно финансиране, а не всеки път да се разчита на това, че г-н Алтънов пак ще успее да се справи с тази трудна и често непосилна задача.
Зам.-министърът на младежта и спорта г-н Асен Марков бе лаконичен в изказването си. Той изрази своята увереност, че състезанието ще премине с висок спортен дух и пожела успех на спортистите.
В съпътстващата спортната част на балканиадата културна програма гостите имаха възможност да посетят Боянската църква, Рилския манастир, Народния театър "Иван Вазов" и други културни забележителности.
За читателите на нашето списание г-н Сорин Лападату сподели: "За мен е голяма чест да представлявам тук Съюза на слепите в Румъния и Международната асоциация по спорт за незрящи. В България съм бил много пъти, а и на балканиадата присъствам вече за трети или четвърти път. С удоволствие констатирам, че, както винаги, организацията беше перфектна. Чувства се сериозният опит на господата Долапчиев и Алтънов. Много се радвам, че и шахматисти от Румъния имат възможност да премерят сили с колегите си от другите балкански страни".
- Според Вас какво е нивото на участващите шахматисти?
- Отборите на Румъния, България, Сърбия и Македония са между десетте най-добри отбори в Европа, като отборът на Сърбия е с един плюс по-добър от останалите.
- Играта на кой шахматист Ви впечатли най-много?
- Не мога да отлича само един. Със сигурност първите трима шахматисти бяха най-добри. Расим Низам от България е на световно ниво. Да не забравяме, че миналата година той спечели трето място на световните игри за незрящи в Сеул, Южна Корея. Не можеше да не ме впечатли и играта на победителя Иван Милосавлевич от Сърбия. Като цяло първенството беше много силно. Неслучайно разликата между първите три отбора е само половин точка. Чрез вас искам да уведомя незрящите шахматисти в България, че в началото на октомври тази година в Румъния ще се проведе първият световен шахматен турнир за хора със зрителни увреждания. В него ще се състезават само индивидуални играчи и няма да има отборно класиране. Той ще се проведе под егидата на ИБСА. Надявам се, че и много играчи от Балканите ще вземат участие в него.
Радвам се, че между съюзите на слепите от Румъния и България има голямо разбирателство и дългогодишно сътрудничество в почти всички сфери от тяхната дейност - социална, културна, спортна и така нататък.
Шахматистът, спечелил балканския шампионат, се казва Иван Милосавлевич. Той е от Република Сърбия. На 37 години е и работи като телефонист. Играе шахмат от 10-годишна възраст. В родината си е печелил и държавни награди от участия в турнири заедно с виждащи шахматисти. Милосавлевич сподели: "Конкуренцията беше много яка. Имаше много силни състезатели и оспорвани партии. Аз лично нямам оплакване от съдиите, но мисля, че понякога те не бяха съвсем справедливи. Много съм доволен от организацията като цяло. Доволен съм от посрещането и отношението към нас на нашите български домакини".
Друг много специален гост на балканиадата беше председателят на Федерацията на слепите в Турция и председател на Конфедерацията на хората с увреждания в Турция г-н Туран Ичли - "Турнирът беше много силен. Нашите състезатели не успяха да спечелят призови места, но сме доволни, че участвахме. Аз не се занимавам със спорт, но съм изключително доволен от културната програма, която ни беше предложена. Доволен съм, че можах да усетя атмосферата на българския театър, че посетих музея на Кемал Ататюрк и бях в страната, където той е срещнал своята голяма любов - едно ваше българско момиче, което е обичал до края на живота си. Искам да поздравя организаторите на състезанието. Наистина организацията беше на изключително високо ниво".
Въпреки своята постоянна ангажираност г-н Алтънов успя да ми отдели няколко минути, за да отговори на въпросите, които му зададох.
- Как успяхте и тази година да осигурите финансиране за това голямо мероприятие?
- Всяка година става все по-трудно. Само който не го е правил, не знае колко трудно е в днешно време да се осигурят необходимите за такова мащабно състезание финансови средства. С помощта на Столична община, фирми като "Успех Филтър", "Химпрогрес", фирма "Санел", "СИ Банк", сладкарници "Неделя" и приятели успяхме и този път.
- Колко финансов ресурс Ви беше необходим?
- Искам да споделя, че от бюджета на организацията не е изхарчена нито стотинка. Всички средства в размер на 20 хиляди са събрани от спонсори. От тях за балканиадата са изхарчени 16 хиляди и 700 лева, а останалите са в касата на организацията. Чрез списание "Зари" искам още веднъж да изразя своята благодарност на всички, които ни подкрепиха и благодарение на които успяхме да създадем възможност за сериозно спортно състезание и комфортно изкарване на нашите гости. Управителният съвет на регионалната организация взе решение да депозираме писмо до Столична община с предложение от следващата година да включат това мероприятие за финансиране от общинския бюджет с около 20 хиляди лева. Имаме намерение отново от следващата година да разширим териториалния обхват на турнира, да не се ограничаваме само с участие на състезатели от Балканите. Предлагаме турнирът да се нарича "Купата на София - голяма община". Накрая искам да изкажа моите най-дълбоки благодарности и на екипа, с който работихме по време на цялото протичане на балканиадата.
Медалите на победителите бяха връчени на официалната вечеря. За доброто настроение на гостите по време на вечерята се грижеха изпълнители от регионалната организация в София.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
Седма балканиада по шахмат за незрящи
Сърбите станаха първи
ДИСКУСИЯ
Опровержение относно "авторите на първия турнир по боулинг за хора с увредено зрение в България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Варна
Силистра
Карнобат
ЛИТЕРАТУРА
Слънцето грее за всички
МАЛКО ИСТОРИЯ
Кошничарството беше за нас не само професия!!!
ПРОЕКТИ
Нов проект на фондация "Хоризонти"
ПЪТЕПИС
На Власинското езеро
ЮБИЛЕЙ
140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета
Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6