Брой 05, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Фронтовакът разказва

На 9 май по случай Деня на Победата над хитлеризма и Деня на Европа членовете на "ХобиСклуб" се срещнахме с нашия приятел Николай Георгиев - ветеран от войната.
С внимание изслушахме неговите спомени: "Млади бяхме, неопитни, но бързо се научихме да стреляме и да обезвреждаме немските мини - разказва Николай. - Мокри, кални крачехме по пътищата на войната. Минавахме през градове, села - опожарени, разрушени, обезлюдени. Почиствахме минни полета, проправяхме път за войниците след нас. Особено тежко беше в Унгария. Останалите живи се скриха, страхувайки се от нашите войници, но ние успявахме да им помагаме, доколкото можем. Дадохме много свидни жертви. И до днес са пред очите ми моите другари, покосени от немски куршуми и разкъсани от мини. Минахме през Ниш и Страцин, Струма и Драва, но никога не забравихме, че сме българи, че воюваме за България, за честта на българския войник.
На никого не пожелавам да преживее ужасите на войната, да губи другаря, с когото е делил войнишката дажба, последната цигара…"
След емоционалните спомени на Николай Георгиев, които изслушахме със затаен дъх, председателят на клуба Иван Тодоров почерпи за своя рожден ден - 9 май. Той получи много благопожелания и пролетни цветя.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 05, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
Седма балканиада по шахмат за незрящи
Сърбите станаха първи
ДИСКУСИЯ
Опровержение относно "авторите на първия турнир по боулинг за хора с увредено зрение в България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Варна
Силистра
Карнобат
ЛИТЕРАТУРА
Слънцето грее за всички
МАЛКО ИСТОРИЯ
Кошничарството беше за нас не само професия!!!
ПРОЕКТИ
Нов проект на фондация "Хоризонти"
ПЪТЕПИС
На Власинското езеро
ЮБИЛЕЙ
140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета
Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител
Архив на изданието
1 2 3 4 5