Брой 05, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Пролетни новини от морската столица

Априлски победи

Както е известно, музиката е нещо като втора природа за хората без зрение. Липсата на зрение изостря слуха и прави по-чувствителна душата. Неслучайно в Дома на културата на слепите в град Варна функционират няколко групи по интереси:
- група за градски и популярни песни "Еделвайс" с художествен ръководител Недялка Митева,
- женски народен хор "Светлина" с художествен ръководител Теодора Манева,
- народен оркестър "Спектър" и мъжка вокална група "Мечта" с художествен ръководител Николай Докторов,
- група за художествено слово "Зари" с художествен ръководител Нели Иванова.
Всички тези формации се ръководят от екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение, който се управлява от Фондация "Съпричастие". И всички те носят имена на цветя, светлина и цветове, напук на помръкналите зеници.
Особено успешен за нашите състави бе април 2016 година.
На 16 и 17 април в "Гранд Мол" - Варна се проведе IХ Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев", организиран от фолклорния телевизионен канал "Сънрайз мюзик", музикална компания "Сънрайз Маринов" и район "Младост" - Варна. Явиха се и нашите фолклорни състави, и двама индивидуални изпълнители на народни песни и инструментални пиеси. Всичките ни участници бяха отличени и получиха специална награда в раздел "Фолклорни ансамбли" и плакет за цялостно творчество.
На 23 април се проведе III Национален фолклорен конкурс "С песните и танците на Тракия". Участваха всички фолклорни състави и индивидуални изпълнители. Класата си е класа:
- първа награда и златен медал за оркестър за народна музика "Спектър",
- първа награда и златен медал за мъжка вокална група "Мечта",
- първа награда и златен медал за Койчо Тихолов - изпълнител на народни песни и гъдулка,
- трета награда и бронзов медал за Петър Дечев - изпълнител на родопски песни,
- специална награда и статуетка за женски народен хор "Светлина".
По случай 140 години от Априлското въстание на 20 април по Радио Варна бе излъчен поетичният спектакъл "Каблешков" по едноименната творба на Иван Вазов в изпълнение на групата за художествено слово "Зари".
През месец май предстои участие на групата за градски и популярни песни "Еделвайс" в предаването на Бони Милчева "Ако зажалиш" по телевизия "Скат".
Всички тези участия и награди имат една дългосрочна цел - формиране на позитивни обществени нагласи към хората с увреждания като към нормални хора и талантливи и пълноценни личности.

В подкрепа на хората с увредено зрение

В тазгодишния конкурс за проекти на Фонд "Култура" на Община Варна са подкрепени два проекта, насочени към хората с нарушено зрение:
- "Да докоснеш изкуството" на фондация "Съпричастие" в партньорство с Регионалния исторически музей - Варна;
- "Молитва към морето" на фондация "Алтернатива 2002" в партньорство с фондация "Съпричастие".
Първият проект - "Да докоснеш изкуството", е насочен към посетителите на градските музеи, които имат увредено зрение и не могат да се насладят на прекрасните образци на световната културна съкровищница.
Изкуството е общочовешка ценност. То въплъщава хилядолетните творчески пориви на много хора в различни области и съдържа хиляди примери за уникални творби – част от богатството на планетата. Всички хора имат право на достъп до постиженията на вековния човешки гений и до красотата на произведенията на изкуството.
С настоящия проект ще се опитаме поне малко да открехнем вратата на културно-историческото ни наследство пред незрящите хора. С помощта на релефни изображения ще дадем възможност да се възприемат чрез докосване различни предмети на архитектурата и историята. За целта ще бъдат изработени албуми с релефни изображения на сгради, експонати, характерни предмети и други интересни обекти от реквизита на Регионалния исторически музей във Варна и неговите отдели. По този начин незрящите посетители ще придобият поне частична представа за съдържанието на музейните експозиции. Подобни албуми с релефни изображения има в почти всички известни музеи и катедрали в европейските страни, а в Италия и Гърция съществуват самостоятелни музеи на тактилното възприемане на изкуството - музеят "Омир" в Анкона и "Фар на слепите" в Атина. Чрез изпълнението на настоящия проект ще се доближим до развитите културни страни и ще създадем първите в България албуми с релефни изображения за нуждите на незрящите туристи и гости на Варна. Предвиждаме посещения на деца с нарушено зрение в достъпните музеи и запознаването им с част от културно-историческото наследство в морската ни столица.
Вторият проект - "Молитва към морето", е в сферата на документалното филмово изкуство. Целта му е да осигури възможност на гражданите за достъп до стойностни културни произведения на местни творци и да съхрани постигнатото ниво на художествено майсторство. За постигане на тази цел ще се заснеме музикален филм за вокалната група за градски и популярни песни "Еделвайс", която работи в Дома на културата на слепите във Варна.
Групата е създадена през 1998 година от Недялка Митева, която ръководи състава и досега. Ръководителката и почти всички участници са незрящи, но влюбени в музиката и отдадени на това изкуство, което се превръща в тяхна съдба. В продължение на 16 години групата развива своята творческа дейност, като изпълнява стари градски и авторски песни на различна тематика, прави студийни записи и участва в множество конкурси, фестивали и концерти в страната и чужбина. Носител е на много награди от национален и регионален мащаб, между които от фестивалите "Море и спомени" - Варна, "Златен кестен" - Петрич, "С песните на Ари" - Хасково, "Пей, сърце" - Кюстендил, "Ех, любов, любов" - Обзор, "Под липите златен прах се рони" - Стара Загора, "Листопад на спомените" - Варна и други.
Група "Еделвайс" притежава много добри певчески умения и неслучайно се смята за една от най-добрите групи от този жанр във Варна. Затова е изключително ценно да бъде съхранен споменът за тяхното творчество за бъдещите поколения - както като носители на музикален талант и творческа отдаденост, така и като част от културното богатство на Варна.
В изпълнение на настоящия проект ще бъде заснет филм с наименование "Молитва към морето". Той ще съдържа 5 клипа на песни на групата на морска тематика. Две от песните са авторски, написани специално за група "Еделвайс" по текстове на Веселина Стоилова и музика и аранжимент на Недялка Митева. Група "Еделвайс" е уникална и с това, че без възможност за дирижиране е постигнала съвършена хармония и изящност в музикалното изкуство. Това съвършенство заслужава да се запази и предаде на бъдещите поколения музикални творци.

Териториалната организация на сляпо-глухите с ново ръководство

На 21 април 2016 г. по инициатива на Управителния съвет на Националната асоциация на сляпо-глухите в България се проведе извънредно събрание на териториалната организация във Варна. Причина за него бе напускането на трима от избраните през 2014 г. членове на управителния съвет. Извънредното събрание имаше основната задача да попълни състава на УС от Варна. След проведените частични избори ръководството на ТО сляпо-глухите в град Варна има следния състав:
- Станчо Добрев - досегашен председател, избран през 2014 г.;
- Младен Стоилов - заместник-председател;
- Ганка Параскевова - досегашен член, избран през 2014 г., и сътрудник на организацията;
- Ваньо Биячев - председател на Обединения спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър" - Варна;
- Станислав Парушев.
Териториалната организация на сляпо-глухите във Варна води богат и пълнокръвен организационен, социален и културен живот. Всеки месец се провежда поне едно културно или спортно-туристическо мероприятие, посветено на бележити дати и празници през годината. Нека пожелаем още по-големи успехи в работата на новоизбраното ръководство!

Веселина СТОИЛОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
Седма балканиада по шахмат за незрящи
Сърбите станаха първи
ДИСКУСИЯ
Опровержение относно "авторите на първия турнир по боулинг за хора с увредено зрение в България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Варна
Силистра
Карнобат
ЛИТЕРАТУРА
Слънцето грее за всички
МАЛКО ИСТОРИЯ
Кошничарството беше за нас не само професия!!!
ПРОЕКТИ
Нов проект на фондация "Хоризонти"
ПЪТЕПИС
На Власинското езеро
ЮБИЛЕЙ
140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета
Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител
Архив на изданието
1 2 3