Брой 05, 2016

Тема: ЛИТЕРАТУРА

Слънцето грее за всички


"Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже!"
Тези силно емоционални думи на неповторимия сърцевед Йордан Йовков, казани по повод на болното момиче, чийто баща с покрусено сърце го води през полето с каручката "все по теля, все по теля", та дано да я срещнат бялата лястовица. Тази голяма надежда - бялата лястовица, да може да излекува милата му дъщеря.
Тази велика надежда! Тя крепи стотици и хиляди пострадали хора. Тя е нужна на всеки човек. Както пише в Светото Писание, Нашият Спасител казва: "Твоята вярата те изцери". Мили колеги по съдба, трябва да вярваме в доброто и в човека! Да си помагаме! Тя, Вярата, е наистина велика сила! Че как иначе ще можем да живеем без нея! Без Вярата човек е обречен. Тя помага в най-трудните моменти и на тези, които не са с увреждания. Но най-вече помага на активните и инициативните. Тези които не се отчайват, а знаят, че след всяка буря ще изгрее слънце, иначе какво ни остава - живот без цел и посока.
И тук пак ще го кажем - Бог, ако е отнел едно, е добавил друго и най-важни са силната воля и целта в живота!
В съзнанието ми изплуват думите на един от най-големите творци на България - Пенчо Славейков. Той пише за Иван Тургенев - негов пример и вдъхновение, след като прочита произведението му "Живи мощи", "Ти ме поръси с живата вода на вярата, че ще се събуди за живот и онзи, на когото и чужди, и свои гледаха като на мъртвец", като има предвид своята парализа. Той побеждава своето страдание и се вдъхновява за нов живот. И слава Богу! Така че нека Вярата не оскъднява, уважаеми колеги!

Димитър КЪНЧЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
Седма балканиада по шахмат за незрящи
Сърбите станаха първи
ДИСКУСИЯ
Опровержение относно "авторите на първия турнир по боулинг за хора с увредено зрение в България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Варна
Силистра
Карнобат
ЛИТЕРАТУРА
Слънцето грее за всички
МАЛКО ИСТОРИЯ
Кошничарството беше за нас не само професия!!!
ПРОЕКТИ
Нов проект на фондация "Хоризонти"
ПЪТЕПИС
На Власинското езеро
ЮБИЛЕЙ
140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета
Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител
Архив на изданието
1 2 3 4 5