Брой 05, 2016

Тема: ЮБИЛЕЙ

Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител


Румен ЖЕРЕВ

От прашните страници, проследяващи нееднозначната история на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, излиза още едно позабравено име на революционер - войводата Иван Христов Караджов.
Той е пряк участник в революционните борби на организацията от нейното създаване до смъртта си през 1934 година в Горна Джумая, днешен Благоевград. Известен сред другарите си още с псевдонима Веригин, той обикаля почти цяла Македония като учител по музика, но в същото време е активен деец в нелегалната въоръжена дейност на ВМОРО. Неговото име се нарежда наравно до това на Иван Вазов като автор на музиката на безсмъртния химн "Тих бял Дунав се вълнува".
Роден е на 8 декември 1875 г. в горноджумайското село Лешко, Пиринска Македония. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. Завършва Солунската българска мъжка гимназия, където се присъединява към ВМОРО. После е учител по музика в Горна Джумая и в Скопското българско педагогическо училище. Образованието си завършва през 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, където през 1900 г., заедно с Кръсте Мисирков и други студенти, участва в създаването на българска студентска група. След това е назначен като учител по пеене в Солунската българска мъжка гимназия. По време на Илинденско-Преображенското въстание турците го пращат в затвора.
Амнистират го през 1904 г. и от 1905 до 1907 г. учителства в Серското българско педагогическо училище и същевременно е окръжен ръководител на ВМОРО. Заподозрян от властите, бяга в България и учителства в Пазарджик и Дупница.
След Младотурската революция през 1908 г. отново става български учител в Солун. Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. През 1909 г. композира музиката на песента "Тих бял Дунав се вълнува", първо я изпълнява духовата музика на Солунската българска мъжка гимназия "Свети Свети Кирил и Методий". Отново е преследван от властите, които го преместват да преподава пеене в Солунската българска девическа гимназия. Когато през октомври 1910 година турските власти предприемат обезоръжаване на организацията, Иван Караджов отново е уволнен и тормозен. Идва Балканската война и Караджов се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. В края на 1913 г. учителства в Горна Джумая, но се задава Първата световна война и войводата командва разузнавателна чета.
След войната до 1930 г. отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая. Михаил Монев и Иван Караджов изграждат и осигуряват куриерски връзки, набавят оръжие и екипират въоръжени чети за акции срещу сръбските окупатори във Вардарска Македония. Преследван е от правителството на Александър Стамболийски, дори се прави опит да го убият заедно с Михаил Монев и Иван Попевтимов. Поддръжник на дясното крило на Иван Михайлов, Иван Караджов участва в потушаването на Септемврийския бунт в Пиринска Македония през 1923 година. Умира на 24 май 1934 г. в Горна Джумая.

Използван източник:
politika.bgНазад

Всички статии на Брой 05, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
Седма балканиада по шахмат за незрящи
Сърбите станаха първи
ДИСКУСИЯ
Опровержение относно "авторите на първия турнир по боулинг за хора с увредено зрение в България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Варна
Силистра
Карнобат
ЛИТЕРАТУРА
Слънцето грее за всички
МАЛКО ИСТОРИЯ
Кошничарството беше за нас не само професия!!!
ПРОЕКТИ
Нов проект на фондация "Хоризонти"
ПЪТЕПИС
На Власинското езеро
ЮБИЛЕЙ
140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета
Канада пази тайната на "Тих бял Дунав". Композиторът Иван Караджов бил войвода и учител
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6