Брой 06-07, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Лoзeнcка планина - мaнacтиpа "Свети Cпac" - връх Половрак

Лозенската планина се намира на югоизток от София. Заключена е между околовръстния път на София, Панчарево, язовир Искър и магистрала "Тракия", а основната изходна точка за излети и преходи е село Лозен, на което е кръстена. В съботния ден на автобусната спирка над метростанция "Цариградско шосе" се събрахме 13 почитатели на туризма, търсачи на положителни емоции и красиви природни гледки. Утрото бе многообещаващо - слънчево и ясно, предразполагащо участниците от секция "Туризъм" при СКИ "Пираните" към добро настроение. Градският автобус № 5 пристигна по разписание и групата се понесе към целта. Тypиcтичecкият пpexoд започна от последната спирка на автобуса в ceлo Долни Лoзeн. Перпендикулярно на спирката тръгва улица "Половрак", която отвежда до голям асфалтиран паркинг пред входа на базата на БЧК. От паркинга вариантите за изкачване до манастира "Свети Спас", набелязан като обект за посещение и междинна почивка от нашия преход, са два - първият в източна посока по Лозенската екопътека, обозначена с червено-бяла маркировка, през буковата гора и вторият по асфалтов път, който тръгва в южна посока, подходящ и за автомобили, но по-обиколен. Нашата група избра екопътеката. След едночасово изкачване с кратки почивки зад последния завои се появи и манастирът "Свети Спас", който се намира на 990 м надморска височина и денивелация от спирката на автобуса 225 метра. Той е най-източната част от възникналия през ХІІІ век манастирски комплекс около София, наречен Мала Света гора. През периода на турското робство тази света обител е разграбвана и опожарявана, а във времето след възстановяването й е приютявала килийно училище и калиграфска школа. Тук е отсядал и Апостола на свободата Васил Левски. Настоящият си вид манастирът има от 1821 година. Oт двopa нa мaнacтиpа "Cвети Cпac" ce oткpивa пaнopaмнa глeдкa към Coфийcкoтo paвнo пoлe. Цъpквaтa, cъвceм ecтecтвeнo, зaeмa централна чacт oт манастирския комплекс. Mнoгo e интepecнa пopaди тpитe кyпoлa и запазените кpacиви cтeнoпиcи.
Следващият етап от мероприятието бе преход от манастира до върха. Пътеката се отделя вдясно точно преди поляната с масичките и чешмата пред манастира. Следва кратко, по-стръмно изкачване, което ни отведе на огромна поляна с беседка и невероятен панорамен изглед към София. От поляната вариантите са два - да се продължи от горната й част, с което се подсича върхът отляво, и от долната й част, с което подсичаме върха отдясно. До самия връх се стига от южната страна, а поляната се намира точно под него от северната му страна. Групата ни пое по пътеката от лявата страна, навлизайки в по-гъста букова гора. След около 15 минути пътеката започна да се спуска надолу, като се стига до разклон с указателни табелки, които ни сочеха, че връх Половрак и Мемориалът са надясно. Пътечката е тясна, средно стръмна и камениста. Не е трудна, но трябва да се внимава. Изкачването продължава до малък мемориал, посветен на загинал четник от четата на Георги Бенковски, и след няколко минути ни отвежда до целта - връх Половрак (името му е тракийско и означава орлов поглед, а човек има усещането, че ще полети когато се изкачи горе). Височината му е 1 182 м - само с осем метра по-малко от първенеца на Лозенската планина връх Попов дял (1 190,2 м), Лалина могила (1 188 м). В различните справочници и табели можем да го срещнем още като Половраг или Полуврак. Върхът е гол и е изграден от варовикови скали, които контрастират с гористите гънки на Лозенската планина. Слънцето грееше приятно и отпускащо, като създаваше чудесни условия за почивка и съзерцание. Оттук има и какво да се види, тъй като се откриват гледки във всички посоки - към Софийското поле, върховете на Рила, Стара планина, Витоша и Плана, синеещите и отразяващи слънчевите лъчи води на язовир Искър. Върхът е част от трасето на маркираната екопътека "Лозенска планина", свързваща селата Лозен и Долни Пасарел, така че можеше да продължим в тази посока и за около още два-три часа да преминем целия маршрут. Но за деня нашата цел бе изпълнена и групата се отправи обратно към село Лозен, а оттам чрез градския транспорт обратно към домашния комфорт, заредена с положителна енергия и незабравими емоции.
СКИ "Пираните" посвещава всички свои мероприятия през 2016 г. на 140-годишнината от Априлското въстание и 95 години от учредяването на Съюза на слепите в България.

Пламен БАКЪРДЖИЕВНазад

Всички статии на Брой 06-07, 2016

95 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Обръщение на Васил Долапчиев - председател на ССБ
Първо заседание на ХVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
Кръгла маса по повод 95-годишнината на Съюза на слепите в България
Тържествен концерт
Програма за дейността на Съюза на слепите в България за периода юни 2016 - май 2021 година
Отчетен доклад на Контролния съвет на ССБ за дейността му през мандат април 2011 - май 2016
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Благоевград
Русе
Стара Загора
Кърджали
Момчилград
Плевен
Добрич
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ХУМОР И САТИРА
Пак лауреат в Кубрат!!!
СЪОБЩЕНИЕ
от Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
Архив на изданието
1 2