Брой 09, 2007

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Солта е вредна за здравето на очите


За пагубното влияние на солта върху човешкия организъм се говори отдавна. Определението "бяла смърт" се прикрепи към натриевия хлорид в много случаи напълно заслужено. Но солта е също така естествен и истински необходим компонент на човешката кръв и тъканната течност.
Ако в средните векове този продукт е бил малко достъпен и за неговата доставка в Европа са се водели дори войни, то днес употребата на сол е многократно над нормата и отдавна превишава допустимите граници. Кардиолозите настоятелно препоръчват на болните от хипертонична болест да изключат от своето меню всичко солено, тъй като нивото на кръвното налягане зависи от съдържанието на натриев хлорид в организма.
Многобройните изследвания доказват, че любителите на соленото рискуват да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% повече в сравнение с тези, които се хранят правилно. Уролозите също подчертават неблагоприятното влияние на натриевия хлорид върху бъбреците, а офталмолозите свързват прекомерната употреба на това вещество с повишената честота на развитие на рак на катаракта.
Към това отрицателно мнение се присъединиха и гастроентеролозите. Изследователи от Университета за медицински науки Бетесда (щата Мериленд) са изучили влиянието на хранителните предпочитания на човека върху активността на бактерията Helicolacter pylori, която се смята за отговорна за развитието на гастрит и язва на стомаха.
Helicolacter pylori е микроорганизъм, паразитиращ в стомаха на човека. Според последните данни, нашите предци, живели на африканския континент, са се "запознали" с него преди около 50 000 години. Първите сведения за наличието на инфекциозни съставки в развитието на язва на стомаха и дванадесетопръстника са от края на 19 век.
През 40-те години на миналия век спираловидни бактерии са открити при хора, болни от язва на стомаха. През 1983 г. австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал (удостоени с Нобелова награда през 2005г.) изучиха подробно свойствата на микроба хеликобактер и потвърдиха връзката между него и развитието на болестта. Оттогава съществуват много теории, обясняващи този процес.
Едни свързват образуването на язви с употребата на груба храна или алкохол, други - с проблеми в работата на нервната система, а трети търсят причината в хормоналните проблеми. Нито една от тези теории не е намерила достатъчно доказателства, които да обяснят изцяло механизма на развитието на болестта. Хеликобактер паразитира в стомаха не само на болните от язвена болест, но у значителна част от здравите хора.
Според различните изследвания тази част е 20, 50, дори 80%. Не всички тези хора страдат от гастрит - повечето от тях са здрави и нямат проблеми със стомаха. Очевидно е, че наличието на хеликобактер в стомаха не обрича човека на заболяване. Учените продължават да търсят факторите, влияещи на степента на патогенност на микроба.
Американските учени под ръководството на Ханан Ханш изясняват, че под действието на повишената концентрация на сол хеликобактер започва засилено производство на ферменти с вредни за стомаха свойства. Изследванията на специалистите от Бетесда привлякоха вниманието на лекарите към диетата като един от основните методи на лечение на язвената болест.
Днес за "златен стандарт" на лечението е терапията с прилагане на антисекреторно средство (потискащо секрецията на солната киселина) в съчетание с 2 или 3 антимикробни препарата, насочени срещу хеликобактер. Повишеното съдържание на сол в храната не е единственият фактор, способстващ за повишаването на вредните свойства на хеликобактер, но нейното отношение към бактерията е най-добре изследвано.
Въпреки всичко посочено от американските специалисти, те изрично добавят, не трябва да се забравя това, че натриевият хлорид е незаменим компонент на човешкия организъм и пълен отказ от употребата на сол се препоръчва само в изключителни случаи под лекарски контрол. Няма еднозначен отговор и за нормалното ниво на употребата на сол. Едни източници посочват 2-3 г. на денонощие, а други - 7-10 г., но повечето специалисти смятат, че всеки ден човек не трябва да употребява повече от 6 грама.

Използван източник:
zdrave.bg


Назад

Всички статии на Брой 09, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонамент 2008 год.
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
"Чете Олга Петрова"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолянската организация днес
Долни Дъбник, Самостоятелността е дар
Бургас, Слепи, Сляпоглухи и инвалиди покориха връх Амбарица
Пловдив, Достойни граждани на Европа
Варна
Русе, Благодарствен адрес
Тополовград, Центърът за социална рехабилитация и интеграция от 2003-та година служи на хората
Добрич, Специализиран превоз на хората с увреждания
Монтана, Дейността на организацията ни се възражда като птицата "Феникс"
Монтана, Социалната изолация на хората с увредено зрение в Монтана намалява
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Науката помага на слепите
Наказанието за лъжа
В помощ на пушачите
Истинският виновник
ЛЮБОПИТНО
Проектът на д-р Есперанто се тества вече 120 години!
ОБЩЕСТВО
Варна е българският социален Клондайк
Значителна международна проява на невиждащите есперантисти в България
Велико Търново, Извинителен адрес
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Австралийски изследователи тестват "бионично око"
Учени откриха връзка между цинка и дегенерацията на макулата
Солта е вредна за здравето на очите
Как да предпазим децата от късогледство?
ФЕСТИВАЛ
Кръстопът на музите
Архив на изданието
1 2