Брой 08, 2016

Тема: КОНКУРС

Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност


Вече стана традиция софийската регионална организация да провежда и спонсорира ежегоден конкурс по брайлова грамотност с участието на съюзни членове. Тази година не бе изключение.
Традиционно, съревнованието се провежда непосредствено преди или след Деня на славянската писменост и култура - 24 май. Тази година обаче то се състоя по-късно, на 1 юли - слънчев и горещ летен ден, и събра 10 незрящи брайлисти, готови да приемат предизвикателството да спечелят.
Както всяка година, конкурсът премина в два модула - надпревара по бързо и правилно четене и правилно писане. Освен това от 2015 г. в съревнованието бе обособена и група от изучаващи и изучавали английски език, което направи мероприятието още по-интересно и вълнуващо.
Сред съревноваващите се участници на български език, както винаги, присъстваха две групи - на завършилите училищата за слепи и на самоограмотилите се. Естествено, те бяха оценявани поотделно, както и незрящите участници в съревнованието на английски език.
Журито бе в състав - председател Петър Стайков и членове Савка Кацарска - преподавател по английски език в софийското училище "Луи Брайл", Марина Петкова - редактор в списание "Зари", и Йордан Младенов - бивш редактор от съюзната медия и настоящ директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в София.
Българските текстове за прочитане и диктовка бяха диалози от произведения на Чудомир, съдържащи някои архаизми, което не улесни задачата на десетте участници, но няколко от тях се справиха блестящо.
След внимателно изслушване на четящите и щателна проверка на писмения текст журито определи и най-добрите сред тях, най-добрите за тази година, разбира се.
Победител от групата на завършилите училище за незрящи за 2016 г. е Хари Хараламбов, който показа най-добра бързина и правилност при четенето и минимален брой грешки при писането.
Второто място спечели Румяна Каменска, на която скоростта при четенето изигра лоша шега в стремежа й да не допусне грешка, но затова пък писмената й работа бе безупречна.
Третото място завоюва Ваня Димитрова - с по-ниска скорост на четене и единствена грешка при писането.
От групата на самоограмотилите се за победител журито определи Виолета Петкова. Второто място спечели Димитър Веселинов, а на трето бе класирана Живка Павлова.
Като новообособена категория от конкурса определянето на нивото на брайлова грамотност по английски език се оказа много интересна част от съревнованието. От всички 10 участници четирима се престрашиха да премерят сили в познанията си. Подбраните за диктовката и прочита текстове бяха значително по-леки от българските, но въпреки това съдържаха някои малки уловки. На всички направи приятно впечатление повишеното ниво на владеене на английски език сред участниците, дори в сравнение с миналата година.
Първото място журито присъди на Ваня Димитрова, която и в момента се обучава в курса по английски език в нивото за напреднали към ЦСРИ.
На второ място се класира Румяна Каменска, която освен писателски талант явно притежава и добър усет към чуждите езици, тъй като говори и пише и на руски.
Третото място спечели Хари Хараламбов, който, както и Руми Каменска, не е курсист в Центъра за рехабилитация, но също показа едно много добро ниво на владеене на английския.
Конкурсът премина при много сериозна конкуренция с участието на отлично подготвени и силни брайлисти. За жалост провеждането му съвпадна с началото на лятната ваканция на учениците от Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл", които засилваха конкуренцията още повече в предишните години. Председателят и членовете на журито силно се надяваха най-добрите сред участниците да стигнат до "балотаж", ако бяха показали много близки резултати, но най-добрите за тази година успяха да се наложат твърде убедително.
Всички победители в тазгодишния конкурс по брайлова грамотност получиха грамоти и парични награди, осигурени от регионалната организация, както и вкусен обяд.
Огромното желание на съревноваващите се, както и на журито, е победителите от регионалните конкурси да премерят сили и на национално ниво. Преди години такива национални съревнования по брайлова грамотност се организираха на няколко пъти и би било чудесно, ако ръководството на ССБ вземе решение те да се възродят. Особено интересно и привлекателно ще е, ако и модулът за владеене на писмен английски език също бъде част от такива национални конкурси.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5