Брой 08, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Овации за добре свършената работа

Отчетното годишно събрание на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич се проведе на 27 юни от 10 часа в клуб "Детелина". Именити гости на инициативата ни бяха Детелина Николова - областен управител, Красимира Кирова - главен експерт по социални дейности към Община град Добрич, докторите Искрен Димитров и Илияна Ананиева, председателят на местната организация на ССБ Живко Бохоров, социалният педагог от Центъра за социална рехабилитация и интеграция Кристина Димитрова, читалищният деятел Мария Паскалева и Маргарита Димитрова от Българския Червен кръст. От 35 членове на организацията, присъстваха 22 сляпо-глухи, като някои от тях бяха с приятели или придружители.
В първата част на събирането сътрудникът запозна присъстващите с доклад за извършените мероприятия за отчетния период, проектоплана за бъдещата работа и констативния протокол от проведената ревизия на състоянието на структурата ни, след което се пристъпи към изказванията и поздравленията. Повечето от горепосочените гости на събранието изразиха своите отлични впечатления от нашата организация. Те подчертаха, че сме борбени, ентусиазирани, упорити. Гордеят се с достиженията ни, радват се на спечелените медали и отличия. Изтъкнаха още, че приемаме предизвикателствата и не свеждаме глава пред изникващите препятствия по пътя ни. Заявиха, че и в бъдеще ще се отзовават на потребностите ни, като ни помагат съобразно дадените условия. Членовете ни също изказаха мнение за извършената от управителния съвет работа. Топли думи отправиха Янко Златев, Мария Костова, Недялка Тодорова, Мария Паскалева и други. Димитър Кънчев сподели несъгласието си по отношение на изискуемите документи за осребряване на разходи за балнеолечение. Богдан Петров зададе уточняващи въпроси относно дейността на управителния съвет, на които му бе отговорено изчерпателно. Може да се обобщи, че повечето хора са доволни от организационния ни живот. На всеки е дадена възможност да покаже най-доброто от себе си в спорта, поезията, пеенето, рецитирането и тъй насетне.
Щастливи сме, че датата на събранието ни съвпадна с Деня на сляпо-глухите - 27 юни, когато се чества рождението на Хелън Келър. Ние се прекланяме пред делото на тази силна жена, дала пример за достоен живот на всички, които имат това двойно сензорно увреждане.

Калинка КОВАЧЕВА

Истински щастливци

От 4 до 9 юли 2016 г. в Пловдив се проведе световен спортен празник за сляпо-глухи, включващ първенство по шахмат, спортна табла, канадска борба, дартс, боулинг и лека атлетика. В този период се състоя и преглед на художествената самодейност.
Добричкият спортен клуб "Устрем", сформиран към териториалната организация на сляпо-глухите, участва с шест състезатели. Те завоюваха общо 28 медала, от които седем златни, седем сребърни и четиринадесет бронзови. Благодарим от сърце на спортистите Радка Великова, Марийка Атанасова, Ваня Петкова, Калинка Ковачева, Димитър Кънчев и Илия Костов, които проявиха завиден борбен дух, давайки всичко от себе си. Ентусиазмът им бе заразителен.
Във фестивала на художествената самодейност участвахме със състава за стари градски песни "Антица" с ръководител Мария Паскалева и акордеонист Станчо Пеев, дуета за народни песни - Мария Андреева и Станчо Пеев и дуета за стари градски песни - Маргарита Димитрова и Светла Йорданова. Изпълненията им бяха прекрасни. Публиката се взриви от несекващи аплодисменти.
За пореден път се представихме достойно. Доказахме, че силата на духа премахва всички препятствия пред успеха. Благодарим от сърце на председателя на Националната асоциация на сляпо-глухите Димитър Парапанов и неговия екип за това грандиозно събитие! Успяхме да завържем и нови приятелства. Макар и за кратко, се почувствахме истински щастливи хора. Не на последно място благодарим на кмета на Община град Добрич, в чието лице срещаме разбиране и приятелска подкрепа.

Калинка КОВАЧЕВА

Стартира поредният проект на "ХобиСклуб"

На 21 юни в залата на "ХобиСклуб" в присъствието на повече от 40 човека, сред които и много гости бе подробно представен поредният социален проект на сдружението ни - "Величието на България през Първото българско царство". Екипът от нашата организация с ръководител Иван Тодоров, членове Светла Стоева, Михаил Панчев и доброволци и тази година ще реализира проект с изключителна значимост за хората с увреждания. Той ще бъде изпълнен с финансови средства от Община Добрич и собствени средства на обща стойност 1190 лева след редуцирането, т.е. след премахването на комуникационните разходи (телефони и интернет). Партньор при изготвянето на проекта е Регионалният исторически музей - Добрич в лицето на Ивелина Романова, която ще ни подпомага от създаването до приключването му.
Планираните дейности са основно за членовете на "ХобиСклуб" и целят да допълнят знанията ни по история на България. По проекта са поканени и хора с увреждания от още три добрички организации - ТСО на слепите, ТО на сляпо-глухите и Съюз на инвалидите "Надежда". В рамките на инициативата са предвидени работни срещи-разговори за обмен на добри практики в ТСО Шумен и с музейни специалисти от Регионален исторически музей – Шумен, Археологически резерват "Плиска" и Национален историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав".
Това пътуване цели да породи живи спомени и да запознае 50 човека в неравностойно положение с културно-историческото наследство на България от времето на Първото българско царство, както и участниците да обменят опит със сродни по съдба хора и да опреснят познанията си по история.
Проектът ще допринесе за преодоляването на социалната изолация и реинтеграцията на хората с увреждания, за прякото им включване в дейности от национален характер, за обогатяване на духовните им и културни потребности.

***
В базата на "ХобиСклуб" се случиха две събития - пред повече от 45 човека се отпразнува шестнадесетата му годишнина и се отчете 23-ият реализиран социално-исторически проект "Величието на България през Първото българско царство", финансиран от Община Добрич. На срещата присъства арх. Боян Коларов - зам.-кмет на Община Добрич. Иван Тодоров - председател на УС и създател на НПО "ХобиСклуб", откри срещата и направи кратка ретроспекция от създаването на структурата през 1999 година досега. "Трудностите и проблемите са останали назад, преобладава ентусиазмът ни", подчерта г-н Тодоров. Той сподели също, че много разчита на програмата "Личен асистент". За отчитането на проекта, финансиран от Община Добрич, подробен доклад изнесе Ивелина Романова от Регионалния исторически музей. Тя е една от създателките на съвместния проект, което провокира присъстващите за многобройни аплодисменти. Изказаха се Светла Стоева, Зинка Петрова, Иванка Георгиева, Елка Христова и други. Общото мнение е, че проектът е изиграл своята роля, постигайки целта си - 50 човека в неравностойно положение да излязат от обичайното си ежедневие, да допълнят знанията си по история на България от времето на Първото българско царство, посещавайки градовете-музеи – Велики Преслав, Шумен и Плиска.
През цялото време мултимедия прожектираше богат снимков материал. Настъпи тържествената част - "Многая лета" в изпълнение на Борис Христов, след което арх. Коларов и Иван Тодоров символично започнаха нарязаха празничната торта, предназначена за двете събития.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5