Брой 08, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


С надежда за изцеление хора със зрителни проблеми браха билки

На Еньовден преди изгрев слънце членове на РСО на слепите с председател Шюкран Исмаил и директорът на ЦСРИ за лица със зрителни проблеми Стойна Желева се отправиха към парк "Простор", за да намерят и съберат лековити билки.
Според народното поверие през този ден на годината билките трябва да бъдат 77. В по-късните часове се включиха и други ентусиасти.
Въпреки своето старание, те успяха да намерят само бял равнец, комунига и иглика. Не откриха жълт кантарион, еньовче и маточина.
Солистката на групата към организацията ни Селиме Иса изпя песен, посветена на Еньовден.
Бяха прочетени мъдри мисли за здравословния начин на живот от книгата на народния лечител Петър Димков.
Незрящите минаха през сплетен венец и пиха "мълчана вода", налята от лековит момчилградски извор, за здраве и сила през цялата година.
Християните от нашата регионална организация посетиха църквата "Свети Йоан Предтеча" - Кърджали, за да присъстват на празничната литургия, посветена на рождението на свети Йоан Кръстител.

Стайко КАФОВ

Емилия Стоянова първа на турнира по канадска борба в Спасово

Европейската шампионка по канадска борба за 2016 година Емилия Стоянова от Ардино взе участие във фестивала на фолклора и спорта в чирпанското село Спасово. Визитата на ардинчанката бе по покана на дългогодишната й приятелка от социалната мрежа Мария Пейчева. В традиционния празник на селото, организиран по повод Спасовден, се проведоха турнири по канадска борба, свободна борба и шахмат. А за привържениците на екстремните преживявания и високите скорости бе предвидено моторно стънт шоу.
Емилия Стоянова отново показа класа и висок спортен дух и спечели първото място в надпреварата по канадска борба. За своето постижение тя получи грамота и парична награда от кмета на Спасово Димо Нецов.
"За мен беше предизвикателство да приема поканата на моята приятелка Мария. Познаваме се повече от седем години, но за пръв път имахме възможността да се видим на живо", заяви Емилия Стоянова. Тя уточни, че Мария с интерес е следила нейните спортни изяви, останала е силно впечатлена и решава да я покани семейно на гости за празника на селото.
Емилия Стоянова сподели още, че е останала изумена от енергията на пирамидата, която притежава Мария в двора на къщата си. "Ползвахме пирамидата и се уверихме в силата и енергията й. Искам да изкажа огромната си благодарност към Мария, която е невероятна домакиня, кмета Димо Нецов и на всички спасовци за невероятния уикенд, който подариха на мен и семейството ми, и да им пожелая много здраве и да съхранят традициите си”, допълни Стоянова.

Стайко КАФОВ

Хора със зрителни проблеми от общините Кирково и Златоград празнуваха в Чакаларово

В ресторант "Вейката" в Чакаларово близо 40 души от организациите на незрящите в Кирково и Златоград седнаха на обща трапеза, запознаха се и по-талантливите се изявиха със свои творби. Срещата се състоя по покана на ТСО Кирково.
Ирина Радионова от Чакаларово прочете свои стихотворения, в които с хумористична нотка описа преживяванията на своето семейство и изминатия труден път по отглеждането и възпитанието на децата й.
Срещата между двете организации бе уважена от кмета на община Кирково – Шинаси Сюлейман и от зам.-кмета Валентина Димитрова.
В приветственото си слово Сюлейман изтъкна, че винаги вратите на общината са отворени за проблемите на незрящите и се търсят пътища за тяхното решаване.
Разходите за тържествения обяд пое община Кирково, а транспортните разходи на златоградчани – община Златоград.
От името на домакините благодари на общините за приноса им за осъществяването на срещата Румен Радионов, председател на ТСО на слепите в Кирково, а от името на гостите Недко Башев - председател на ТСО Златоград.
Шюкран Исмаил, председател на РСО Кърджали, поздрави присъстващите и им пожела здраве, борбен дух и повече такива инициативи.
Недко Башев сподели за 22-годишния път на организацията в Златоград, спечелила призови места на много певчески конкурси през годините – фестивали в Неделино и Смолян, със солистки Розка Маринова и Сашка Башева. Спортна гордост са шахматистите Филип Емилов и Живко Башев.
За доброто настроение свири и пя родопски песни 16-годишният Бойко Иванов. Всички се хванаха на хоро, а една обща снимка увековечи и скрепи приятелските връзки между хората от тези общини.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5