Брой 08, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Монтана


Кулинарна изложба "И аз мога"

В приятното утро на 27 юни 2016 г. активни членове на териториалната организация при Съюза на слепите в Монтана с финансовата подкрепа на Гражданско сдружение "Бъдеще за Северозападна България" подредиха кулинарна изложба, посветена на 95-годишния юбилей на ССБ.
Представителната експозиция включваше над 42 ястия, сладкиши и тестени изделия. Сред тях бяха характерните за нашенската кухня пълнени чушки с боб, разнообразни салати и предястия, шишчета, кюфтенца, риба, баници със сирене и с тиква. Не липсваха и по-нетрадиционни гастрономически изкушения като пиленца в гнездо, пингвини, матрьошки, ежчета, обезкостено пълнено пиле и разнообразни изкушаващи пити, торти и сладкиши.
Гости на мероприятието бяха фирмите "Гала" ООД, сладкарница "Огоста", ОООИ - Монтана и технологът по храните Лили Кожухарова. Те представиха свои храни и десерти, които нямаха конкурсен характер. Мероприятието ни бе уважено и от директора на "Хуманитарни дейности" при община Монтана г-н Александър Герасимов, д-р Валерия Тодорова, регионалния представител на АХУ за Северозападна България Наталия Пешкова и регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация Даниела Табакова.
Тричленното жури бе особено затруднено и дълго подреждаше класацията. Наградите бяха раздадени в три категории - месни ястия, десерти и тестени изделия.
Мъжете показаха, че са добри готвачи и трима от тях заеха призови места. Отличени бяха Горан Лачков, Ива Петкова, Младенка Антонова, Виолета Иванова, Петрана Бойчева и Валентина Василева. Търпеливо, присъстващите разговаряха, обменяха опит и рецепти.
Интересът към кулинарията и към културата на храненето безспорно расте, а това е много вдъхновяващо. Организаторите на мероприятието от РСО Монтана обещаха на всеки посетител да намери отговор на въпроса "Има ли по-вкусна от домашно приготвената храна?". Показателен бе фактът, че час след награждаването на деветте маси останаха само празните подноси.

Снежана АТАНАСОВА

На екскурзия в Румъния и Сърбия

В ранната утрин на 17 юни 34 ентусиасти от териториалната организация на слепите в Монтана съвместно с приятели от ТО на глухите потеглихме на екскурзия с маршрут Монтана - Турну Северин (Румъния) - Кладово (Сърбия) - Неготин (Сърбия) - Монтана. Прогнозата на синоптика Eмил Чолаков за "адска жега" не ни смущаваше, защото климатикът в автобуса работеше и настроението бе приповдигнато. На граничните пунктове минахме безпрепятствено.
Първият град от маршрута ни бе Турну Северин. Градът е известен още с името Дробета и се счита за най-старото римско селище на територията на днешна Румъния. Той е основан от унгарския крал Ласло I и се намира срещу сръбския град Кладово на река Дунав. В средата на града се издига кула. Кулата е част от крепост, строена през XIII век, и дава средновековното име на града (от турн - кула). От 16 май 1972 г. градът официално се нарича с двойно име Дробета - Турну Северин. Край него има голям корабостроителен завод, в който се строят морски и речни плавателни съдове. В града има още работещи заводи за вагони, целулоза, дървопреработване, месокомбинат, фабрика за бонбони и други. Красива сграда от ХІХ век е предоставена за Дворец на културата. Музеят има няколко отдела - археология, фолклор и етнография, природонаучен, отдел за пролома Железни врата. Дробета - Турну Северин е обявен за град на розите. Те красят градините, парковете и алеите. В центъра има два разкошни фонтана, които впечатляват и с удоволствие поседнахме на пейките около тях. Имахме достатъчно време за разглеждане на картинната галерия и пазаруване. След 3 часа потегляме към град Кладово - Сърбия. Пътуваме по поречието на Дунав през Национален парк "Джердап" (Железни врата) - пролом на река Дунав, който представлява най-голямата речна клисура в Европа. Намира се на границата между Румъния и Сърбия. Имахме време за кратка фото пауза на най-красивото място от пътя. Към 17 ч. пристигнахме в Кладово. Градът се намира на 250 км от Белград, в близост са разположени многобройни културни и исторически паметници - останки от моста на Траян и Траянова врата, римското укрепление Диана, крепостта Фетислам. Настанихме се в тризвездния хотел "Джердап". Той се намира на самия бряг на река Дунав в центъра на Кладово. Всички стаи са с изглед към Дунав и към отсрещна Румъния. За наша всеобща изненада на входа персоналът ни посрещна с голяма погача, питиета и безалкохолни напитки. Имахме време за разходки, посещение на музеи и магазини по избор. И в Румъния, и тук в Сърбия глухите ни приятели се запознаха с братя по съдба. Уверихме се, че за жестомимичния език преграда няма. Сприятелихме се със семейство от Кладово и прекарахме няколко часа заедно. Вечерята бе в същия хотел на шведска маса - с храна и питиета до насита. Свириха ни три музикални състава и купонът продължи до 4 сутринта. В 9.00 ч. отново ни очакваше шведска маса с обилна храна за закуска плюс мляко, варено турско кафе, чай и безалкохолни напитки. Бяхме уморени, но настроение не липсваше. Не бяхме гладни, но похапнахме. След закуската отново се разходихме из града. Съвсем наблизо е зеленчуковият пазар с изобилие от пресни плодове, зеленчуци, мляко, сирене, яйца. Пред хотела ни чакаше сръбското семейство, с което се бяхме запознали предната вечер. Бяха дошли да ни изпратят. Обещахме си да поддържаме връзка по скайп. Беше много трогателно и мило.
Към 10 часа потеглихме за Неготин. Градът е разположен близо до границата с България. Неготин е главен град на областта Неготинска Крайна, част от Тимошко. Населението му е 17 762 души, от които значителен брой са власи. По желание посетихме музея на хайдут Велко. Той се намира в сграда, построена през ХІХ век – двореца на княз Тодор. В музея са изложени оръжия от Първото сръбско въстание, предмети и мебели от деветнадесети век и други експонати. Имахме достатъчно свободно време за пазаруване и отмора сред многобройните цветни алеи и сенниците пред кафенетата в центъра на Неготин. Следобед отпътувахме. Минахме през село Кубишница. Останахме очаровани от красивата и впечатляваща архитектура на къщите. Такава красота не бяхме виждали другаде. Екскурзоводката ни обясни, че това е най-богатото сръбско село. Жителите са работили в чужбина, пък и земята е много плодородна. Не след дълго безпрепятствено минахме границата. Във Видин и Лом оставихме група приятели и продължихме към Монтана. Бяхме доволни от избрания маршрут и приятните преживявания.
На сбогуване благодарихме на екскурзовода и шофьора и си пожелахме здраве и нови, интересни екскурзии.

Снежана АТАНАСОВАНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5