Брой 08, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


На кампанията "Чети с мен" откликна и брайловата библиотека в града на тепетата

В съзвучие с кампанията на Министерството на културата под надслов "Чети с мен", провеждана под патронажа на президента Росен Плевнелиев, Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" инициира, а уредникът на брайловата библиотека към пловдивската регионална съюзна организация младата Петя Алексиева стана домакин и организатор на провеждането на изява, популяризираща ползата и насладата от четенето. Мероприятието се проведе успоредно със станалия вече традиционен фест "Пловдив чете".
Събитието се състоя на 10 юни от 14 ч. в Културния дом в съюзния жилищен комплекс. Присъстваха около петнадесетина души – ценители на писаното слово. Свои любими произведения – поезия и проза на брайлов или плоскопечатен шрифт, четоха невиждащи и зрящи, за да демонстрират любовта си към книгата. Между гостите бяха Петя Белева – преподавател по български език и литература, и Блажо Никулич – преводач от и на сръбски език. Освен тях стихотворения и проза от съюзни и други български автори на плоскопечатен шрифт прочетоха Живка Огнянова и Ана Ройдева – социални сътруднички към НАСГБ в Пловдив, и Георги Генов от ТСО "Пулпудева".
Стихове и откъси от произведения на брайлов шрифт четоха Стефка Стойчева, Димитър Парапанов, Паулина Янева, Злати Златев и домакинята Петя Алексиева. Между прочетените стихове бяха и такива на поетите Здравко Лекишев и Величка Кърпарова, които, макар и да не са вече между нас, оставиха незабравима диря в съюзната творческа съкровищница.
Хубавата изява приключи със семпло парти – изпълнение на Петя Алексиева, която е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, и малка почерпка, осигурена от организаторката.
Ден преди събитието Петя Алексиева даде интервю, излъчено на следващата сутрин от Радио Пловдив. Изявата бе отразена и в някои пловдивски уеб сайтове.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5