Брой 08, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Златен медал за вокална група "Пей сърце"

Символите на радостта и мира - гълъби и балони, полетяха в небето при откриването на десетия юбилеен републикански фестивал за художествена самодейност на хората с увреждания. Събитието се проведе под патронажа на кмета на община Перник Вяра Церовска, която даде старт на многожанровата програма. Тя протече на откритата сцена пред читалище "Просвета". Организатор бе Съюзът на инвалидите в България, който заедно с община Перник финансира проявата. Близо 1500 участници посрещна пернишкият квартал "Църква". Те показаха своите различни таланти в рамките на два дни - 9 и 10 юли. Хората с увреждания, които се определят като личности със смели сърца и души, пяха, танцуваха, рецитираха, разказваха хуморески, показваха стародавни адети. Тук е мястото да благодарим на председателя на Съюза на инвалидите в Перник г-жа Анита Тараланска, която е основният инициатор и организатор на събитието и е човек с богата душевност и огромно, обичащо сърце.
И тази година плевенската вокална група "Пей сърце" при ТСО Плевен показа своите певчески умения пред широката публика. Единадесетте изпълнители под съпровода на акордеона на Богомил Мицев изпълниха две песни – "Мама Георги дума" и "Малка мома вода налива", а солистът на групата инж. Румен Петков изпя шлагерната песен "Пребродих цялата страна". Аплодисментите за плевенските слепи дълго не стихваха. Успехите на нашата група през последните месеци се дължат на вещото и взискателно ръководство на г-н Богомил Мицев, който е и неин корепетитор. За своето участие получихме най-голямото признание - златен медал за изпълнение.
За пръв път тази година имаше и международно участие. На сцената се изявиха изпълнители с увреждания от Румъния, Македония, Сърбия и Гърция. От българска страна имаше представители от всички региони, членуващи в организациите на хората с увреждания. Сред официалните лица бяха посланици и секретари на посолства. Фестивалът имаше конкурсен характер и на най-добре представилите се бяха връчени медали и специални плакети. Участниците бяха оценявани от компетентно жури с председател Мими Иванова и членове Развигор Попов, Лили Тодорова, Оля Миленова и Людмила Николова. Атракция на фестивала бе улицата на занаятите. Там бяха показани традиционни занаяти като грънчарство, керамика, тъкане, реставрация на картини, до които се докоснаха и хората в неравностойно положение. Плевенчани показаха завидно майсторство и в това начинание. Те обособиха автентичен за Възраждането етнографски кът с предмети от бита на българина. Гостите можаха да наблюдават как се прави някогашният качамак със сирене и червен пипер, попарен с маслена заливка. Разбира се, гостите опитаха от специалитета. На нашия щанд Тамара от групата показа уменията си при създаването на изделия от декупаж и пластена вълна. Организацията на фестивала бе на перфектно ниво и това допринесе за отличното настроение на всички. Вечерта на първия ден в хотел "Рударци" се организира голям купон - надсвирване и надпяване между петте групи, отседнали там.

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5