Брой 08, 2016

Тема: СПОРТ

Спортна хроника


Турнир по голбал в Крива паланка, Македония

В периода 27-29 май 2016 г. в Крива паланка, Македония се проведе международен турнир по голбал. В състезанието взеха участие отборите на Сърбия, Черна гора, Македония и два отбора от България – "Витоша" Софийски университет и дамският отбор на София. В крайното класиране българите заеха третото място, а българките петото.
Транспортните разходи бяха поети от софийската организация на Съюза на слепите в България с председател Асен Алтънов.

Турнир по голбал във Варна

На 18 юни 2016 г. във Варна се проведе голбален турнир - част от параолимпийските дни на града. Организатор на събитието беше спортен клуб "Атлет" към СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов".
В турнира участие взеха 4 отбора – "Атлет", "Витоша", "Успех" и "София" - сборен женски отбор от състезатели на СКИ "Витоша" и УСК "Болид".
На първо място се класира отборът на СКИ "Витоша" с три победи - и трите мача приключиха с десетголова разлика преди края на редовното време.
На второ място се класира отборът на момичетата от София с две победи и една загуба.
На трето място в класирането останаха учениците от "Атлет" с една победа. И на четвърто място се класира "Успех" с три загуби.
Голмайстор на турнира с 18 гола стана Силвия Чаушева от отбор "София".
Купите и медалите бяха връчени от г-жа Петинка Христова – заместник-директор на СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов", и Евелина Николова - председател на спортен клуб "Атлет".
След края на състезателните мачове бяха проведени два демонстрационни мача - между женските отбори на "София" и "Атлет" и между смесени отбори (мъже и жени) на състезатели от СКИ "Витоша".

Държавни първенства по голбал

На 25 юни в мултифункционалната зала на Националната спортна академия "Васил Левски" се състояха държавните първенства по голбал за мъже и жени. В Съревнованието взеха участие спортните клубове "Витоша" и "Болид" от София и "Атлет" от Варна. За определяне на държавния шампион отборите играха по системата всеки срещу всеки в два кръга. Очакваното дерби при мъжете между "Витоша" и "Болид" така и не се състоя. Планинарите от "Витоша" прегазиха бързаците от "Болид" и в двата мача с резултат 14:4, което категорично им осигури шампионското място. Момчетата от "Атлет" миролюбиво заеха третото място, отредено от техните батковци.
При дамите нещата бяха аналогични с тази разлика, че мачовете между "Витоша" и "Болид" бяха твърде оспорвани. Първият двубой завърши 5:4 за студентките, а вторият 9:8 отново за отбора на "Витоша" Софийски университет, но каките много се озориха с ученичките, които показаха желание за сериозно противодействие. Все пак трябва да се отбележи, че отборът на СУ игра през цялото време с контузена състезателка, а смяна не бе възможна. И при момичетата варненки се задоволиха с бронзовите медали.
Така и при мъжете, и при жените класирането е следното:
Първо място за "Витоша" Софийски университет; второ място за "Болид" София; трето място за "Атлет" Варна.
Голмайстор при мъжете стана Алекси Динков от "Болид", а при дамите отличието завоюва Силвия Чаушева от шампионките.
Състезанието се проведе благодарение на Димитър Дилчев - кмет на район "Студентски", и неговия екип, както и на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Организатор на турнира бе Спортен клуб за интеграция "Витоша" с председател Стела Стефанова - член на УС на ФСХЗУ.
Главни съдии на турнира бяха Виктория Димитрова, Силвия Иванова и Любен Любенов.
Наградите връчиха екипът на кмета Дилчев, Станислава Стоименова от Департамента по спорт на Софийския университет "Свети Климент Охридски", Стела Стефанова и Иван Янев.
Българската национална телевизия отрази събитието и излъчи репортаж в централната новинарска емисия на 25 юни.

Турнир по голбал в Питещ, Румъния

В периода 1-3 юли в румънския град Питещ се проведе турнир по голбал. В него взеха участие седем отбора - четири на домакините, по един от Сърбия, Молдова и България. Българският тим беше този на "Витоша" Софийски университет. Имаше две групи, в които се игра по системата всеки срещу всеки, а само първият отиваше на финал, вторият играеше за третото място и тъй насетне. Българите се оказаха в група със Сату Маре и Клуж-Напока. Столичани победиха Сату Маре и паднаха от Клуж, но жителите на голямото село (в превод Сату Маре означава голямо село) надделяха над сънародниците си и така и трите отбора се оказаха с равен брой точки, но по голова разлика "Витоша" се класира на първо място и на финала се изправи срещу отбора на Арджич, който разгроми с резултат 17:7. Бронзовите медали спечели Клуж, които също постигнаха внушителна победа над сърбите с 15:5.
Българската делегация беше в състав: състезатели - Веселин Кушнеренков, Ивайло Вътов, Александър Стоянов, Христомир Пандов, Станислав Йорданов; треньор - Доброслав Илиев; шофьор - Светломир Селев; ръководител - Стела Стефанова.
Съдийството на турнира беше на добро ниво, но за залата трудно може да се каже същото.

Шахмат

Българският национален отбор по шахмат на България в състав Александър Тодоров, Петко Пътев, Димитър Хинев и Габриела Илиева взе участие в турнир по шахмат, състоял се в Сърбия в периода 23 - 26 юни. В състезанието сили мериха 7 отбора - България, Румъния, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и два отбора на домакините от Сърбия.
Форумът беше отборен, а българските шахматисти извоюваха две победи, две равенства и инкасираха две загуби от домакините. Ето и резултатите на нашия тим:
България - Македония - 2,5:1,5 т.;
България - Босна и Херцеговина - 2,5:1,5 т.;
България - Румъния - 2:2 т.;
България - Черна гора - 2:2 т.;
България - Сърбия - 1:3 т.;
България - Сърбия 2 - 1,5:2,5 т.
Крайното класиране е следното:
1. Сърбия 2
2. Сърбия
3. Румъния
4. България
5. Черна гора
6. Босна и Херцеговина
7. Македония
Родните шахматисти играха по дъски, както следва:
първа дъска - Александър Тодоров - 2 т.;
втора дъска - Петко Пътев - 5 т.;
трета дъска - Димитър Хинев - 3,5 т.;
четвърта дъска - Габриела Илиева - 1 т.
Петко Пътев стана първенец на втора дъска.
Държавният шампион при мъжете за 2015 г. Расим Низам по лични причини не пътува с отбора.
Транспортът се пое от Съюза на слепите в България и се осъществи с микробус.
Водач на българската делегация беше Асен Алтънов - председател на РСО София и член на УС на ССБ.

Държавно първенство по спортен риболов

В периода 24 - 26 юни шуменският спортен клуб "Светлина" беше домакин на държавното първенство по спортен риболов. В надпреварата взеха участие 18 отбора на клубове, членуващи във федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Събитието стана възможно благодарение на Агенцията за хората с увреждания и Съюза на слепите в България.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5