Брой 08, 2016

Тема: СПОРТ

Държавно първенство по шахмат за мъже


В периода 30 юни - 3 юли в Дряново се състоя държавното първенство по шахмат за мъже на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
В съревнованието взеха участие 79 шахматисти, включително и 4-те най-силни дами в този вид спорт.
Шахматистите се състезаваха в две групи - "А" и "Б". Това разделение е от миналата 2015 година, като целта е силните ни представители в шахмата да имат по-оспорвани двубои, а останалите във втората група да имат стремеж за подобрение на спортната си форма и да се опитват да влязат в по-силната група.
"А" група се състои от 30-те най-добри шахматисти. Последните 10 от "А" група изпадат в "Б" група, а първите десет от втората група преминават сред най-добрите. Състезател, който не се яви за участие в група "А", директно отпада в по-долната "Б" група. Тази година не успяха да пристигнат 5-има участници от елита и така те отпаднаха. За участие сред най-силните УС на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" отправи покана към 4-те най-добри дами. Така общият брой на шахматистите в "А" група стана 29, като класирането на шахматистките не се вземаше предвид при отпадане от групата.
В група "Б" се явиха рекорден брой желаещи - 50 участници.
Игра се по швейцарската система в 9 кръга. Съдии бяха инж. Димитър Илиев и гросмайстор Адриана Николова.
Новият стар шампион е Расим Низам с 8 точки, следван от Александър Тодоров с 6,5 т., трети е Йордан Георгиев с 6,5 т., четвърти Петко Пътев с 6 т., пети Милко Кичуков с 5,5 т., шеста е Габриела Илиева с 5 т., седми Стоян Ганев с 5 т., осми Венко Ганев с 5 т., девети Димитър Хинев с 5 т. и десетката допълни Илия Величков с 5 т.
Ето и първата десетка от "Б" група. Това са шахматистите, които извоюваха правото да се състезават следващата година в горната група:
1. Стоян Стоянов, Ямбол - 7,5 т.
2. Тодор Георгиев - 7 т.
3. Боян Ганев - 6,5 т.
4. Фахрадин Ахмедов - 6,5 т.
5. Янко Петров - 6,5 т.
6. Феим Саид - 6 т.
7. Фикри Мехмедов - 6 т.
8. Николай Димитров - 6 т.
9. Васил Димитров - 6 т.
10. Данаил Караджов - 6 т.
Проявата стана възможна благодарение на субсидията, която федерацията получава от Министерството на младежта и спорта, както и на финансовата подкрепа от страна на Съюза на слепите в България, който осигури нощувките и изхранването на участниците.
Цялостна информация - жребий, временно и крайно класиране, беше публикувана в chess-results.com.
Наградите връчи председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Бяха наградени призьорите в "А" група, както и победителите в "Б" група. Наградите бяха плакети и медали. Дамите също получиха медали за участието си. Медал получи и най-младият шахматист, който участва в първенството - Хакан Осман на 13 години. Асен Алтънов - председател на РСО София към ССБ, предостави от името на организацията и финансов награден фонд в размер на 200 лв., който се разпредели между класиралите се в тройката шахматисти от група "А".
Безспорно това държавно първенство беше поредната стъпка към подобряването на условията в този вид спорт и поставянето на разделителна линия между шахмата за удоволствие и хоби и този за високи постижения.
Управителният съвет на ФСХЗУ изчака провеждането на първенството, за да вземе окончателно решение за съставянето на националния отбор, който ще вземе участие в европейското първенство за незрящи, което ще се проведе във Варшава, Полша в периода 23 юли - 2 август 2016 година. Участието на отбора ни е осигурено благодарение на Министерството на младежта и спорта, откъдето са средствата за най-добрия ни шахматист и неговия треньор, а за останалите участници от делегацията разходите изцяло се поемат от Съюза на слепите в България.
Безусловно една от състезателките направи много сериозно впечатление със своите желание, хъс и класа. Това е 16-годишната Габриела Илиева, която има международно ЕЛО и в трите разновидности на играта, а именно класически шахмат, ускорен и блиц.
Състезателката би могла тепърва да постига многобройни успехи на международното поле, но затова са необходими много работа и средства, както и желание и постоянство от нейна страна, защото ръководството на федерацията ще направи всичко по силите си, съобразно възможностите си, да й осигури условия за развитие в шахматното поприще.
Прави впечатление, че топшахматистите на България са вече на една висока възраст, което идва да покаже, че шахматът трябва по-мащабно да се популяризира сред учениците и младежите със зрителни увреждания, за които има възможност федерацията да кандидатства за финансови средства от Министерството на младежта и спорта.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5