Брой 08, 2016

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете


Мариян СЛАВОВ

Има два типа хора на планетата – такива, които не харесват Microsoft, и всички останали… Така че реално има само един тип хора в света. Компанията има цел да постигне 1 милиард Windows 10 устройства и макар това да изглежда като детска мечта в момента, може да се превърне в реална възможност, след като много потребители преминават към последната операционна система на Microsoft, за да очистят съществата си от лошия вкус на Windows 8. Хората обаче сякаш забравят съмнителните практики, които компанията използва в операционните си системи и най-вече в десятката. Например:
1. Ъпдейтите на Windows 10 се разпространяват чрез компютрите на потребителите.
Всички знаем как работят торентите – те свързват милиони компютри по света и когато е необходимо да бъде свален файл, малки частички от него биват събирани от различни машини, за да се появят магически на десктопа ви. Microsoft са решили да използват тази логика и да доставят ъпдейтите си по грандиозно нов начин, наречен WUDO – Windows Update Delivery Optimization. Доста странно е, че компанията е предприела подобен рисков ход – всички експерти по сигурността ще ви кажат, че първото правило е да не се връзвате към източници в мрежата, на които нямате пълно доверие. И все пак от Microsoft разчитат да облекчат собствените си центрове за данни за сметка на потребителите – хитро! Още повече - опцията е включена по подразбиране и изисква доста ръчкане в настройките, за да я махнете. Гарантираме ви, че обикновените потребители няма да си направят труда да стигнат дотам.
Има и друг проблем с тази схема – интернет трафика. В много страни все още няма широколентов бърз интернет и доставчиците взимат пари за всеки гигабайт. Да разпределиш ъпдейтите си така, че да точат от трафика на различни потребители, вместо собствения си дейта център, не само е леко неетично, но коства на хората истински пари. Шейм!
2. Windows 10 наблюдава всичко, което правите… Всичко!
През последните години потребителите станаха много чувствителни към личната си неприкосновеност. Още с първите официални дистрибуции на Windows 10 възникна проблем – разбирачите веднага се заровиха в настройките за поверителност, за да се убедят, че всичко е наред и се оказа, че нищо не е наред. Освен обичайното GPS шпиониране, за да се "предоставят по-добри резултати при търсене" и реклами в Start менюто, експерти по сигурността са открили някои доста притеснителни "функции" на десятката – например пускането на кийлогър, който записва всичко, което въвеждате през клавиатурата, и Cortana – дигиталния асистент, конкурент на Siri – която наблюдава всичко, което правите. Всичко!
Microsoft, разбира се, е напълно наясно и няма какво да крие – не можете да очаквате да имате изкуствен интелект за асистент, който да ви помага със задачите, ако не му дадете пълна информация за всичко, което правите. Истинският проблем тук е, че Cortana споделя цялата тази информация с Microsoft, а компанията е оставила тази опция смело на automatic. Повечето от тези опции имат бутони за изключване, но дори тогава, Windows 10 комуникира с Microsoft за редица знайни и незнайни неща, които потребителите правят.
3. Windows 10 деинсталира програми без разрешение.
Още от зората на персоналните компютри, когато обикновеният Джо зад офисното бюро е попаднал в ръцете на скуката и си е помислил "защо да не започна да пиша вируси за забавление", компаниите правят всичко възможно да се справят с проблемите по сигурността. Това означава редица пачове, ъпдейти и други подобни, за да може обикновеният Джо да не влезе в компютъра ви и да види онези снимки. Или банковата ви сметка. Threshold 2 е подобен ъпдейт на Microsoft за Windows 10, който компанията пусна през ноември. Всички бяха много въодушевени и до голяма степен операционната система тръгна по-добре след това обновяване, но докато вниманието беше отвлечено, Windows 10 си деинсталираше програми без позволение.
Оказва се, че ъпдейтът е деинсталирал програми, които е приел за риск за сигурността. Антивирусни програми и софтуер за анализ на производителността са заминали под ножа, което си е доста притеснително. После идват безобидни програми като Adobe Reader и Adobe CS Suite, които също са изтрити, както и по-важни звена като контролните центрове на графичните карти и софтуера за конфигурация на RAID. Премахването на невинен четец на PDF е едно, но самоунищожаването на ключови центрове, без които компютърът не може да функционира – съвсем друго. Подобни действия са характерни за една друга категория софтуер – кхъм…вируси!
4. Windows 10 се инсталира самосиндикално и насила.
Колегите от CIO.BG вече писаха за онзи случай, в който жена осъди Microsoft за 10 000 долара точно заради нежелан ъпдейт до Windows 10 и това описва до голяма степен проблема. Оставяме настрана досадните изскачащи съобщения, че безплатното копие на Win 10 чака да бъде инсталирано – те си бяха дразнещи сами по себе си. Когато обаче от Microsoft започнаха да хитруват и в изскачащите прозорци се появиха странно формулирани съобщения от сорта на "Вашият ъпдейт е насрочен за дата Х", нещата се омазаха тотално.
През февруари Microsoft тотално премахна опциите за отказ и направи ъпдейта малко или много задължителен (което доведе и до съдебното дело, споменато по-горе). Това кара хората да се запитат – как Windows 10 е толкова добър, че не само се предлага безплатно, ами и задължително (затварям тага за сарказъм). Разбира се, има начин да се премахне досадното балонче, което непрекъснато напомня за ужасите, които предстоят с Win 10, но инструкциите са непосилни за повечето обикновени потребители.
Естествено, ние не казваме, че Windows 10 е непременно сатаната. Операционната система безспорно има своите качества, но гореописаните "проблеми" карат по-умните да останат на верните, макар и вече малко стари, седмици или още по-сигурните линукс дистрибуции.

Използван източник
http://www.idg.bg/Назад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5