Брой 08, 2016

Тема: ЛЮБОПИТНО

100 години от въвеждането на Григорианския календар


На 10 октомври 1582 година папа Григорий XIII въвежда нова календарна система, наречена по-късно на неговото име - Григориански календар. Първоначално той създал комисия, начело с професора по астрология Игнаций Данти. Те одобряват проекта на преподавателя по медицина в университета на град Перуджа Луиджи Лилио, който се счита за съставител на Григорианския календар. С него се заменя Юлианският календар, който за 400 години избързва с 3 дни. За да се избегнат нови грешки, се решава от всеки 400 години да се изваждат 3 дни. На 24 февруари 1582 г. папа Григорий ХIII издава була, според която датите се преместват с 10 дни напред и се нарежда денят след 4 октомври 1582 г. (четвъртък) да се приеме не за 5 а за 15 октомври 1582 г. Така се поправя грешката, натрупана от времето на Никейския събор, и пролетното равноденствие отново става на 21 март. Григорианският календар не получава веднага разпространение.
Появяват се проблеми със загубените дни, още когато се приема разликата от 10 дни загубено време при приемането на календара през ХVI в., които продължават чак до 20-те години на ХХ век.
В България е въведен през 1916 г. съгласно Закона за въвеждане на Григорианския календар в България, обнародван на 21 март 1916 година. Съгласно закона след 31 март следва 14 април. Но Българската православна църква продължава по Юлианския календар до 1968 г., когато заедно с Гръцката православна църква и Румънската православна църква възприема Григорианския календар - без Великденския празничен цикъл и твърдите дати на църковните празници.

Използван източник
http://www.bolgari.netНазад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5