Брой 08, 2016

Тема: ЛЮБОПИТНО

150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс


Хърбърт Джордж Уелс (1866-1946) е роден в Бромли, Кент. Баща му е собственик на магазин и професионален играч на крикет. Майка му работи като икономка в едно имение и младият Уелс чете тайно книги в библиотеката. Когато бизнесът на баща му се проваля, и той като братята си е даден за чирак в текстилна манифактура. През 1883 г. учи и едновременно преподава в "Мидхърст грамар скул". Започва да следва биология в Лондон, но скоро загубва интерес и напуска, без да завърши. В продължение на четири години преподава в частни училища. През 1891 г. се оженва за братовчедка си Изабел. След 1893 г. Уелс се посвещава изцяло на писането. Писателят изоставя съпругата си заради една от най-добрите си ученички Ейми Кетрин, за която се жени през 1895 година.
Уелс прави своя дебют с романа "Машина на времето", който е пародия на английското класово деление. Писателят формулира основният принцип за работата на машината, разглеждайки времето като четвърто измерение. Години по-късно Айнщайн публикува своята теория за четириизмерната структура на вселената като време – пространство.
Следва романът "Островът на доктор Моро" (1896), в която луд учен превръща животни в хора. Книгата съдържа предупреждението на писателя, че човешкият прогрес крие и сериозни опасности. През 1897 г. излиза "Невидимият", а на следващата година и "Война на световете". "Първият човек на луната" (1901) е пророческо описание на космически полет, а "Война във въздуха" (1908) предрича важната роля, която ще започнат да играят самолетите в битка. Силната загриженост на Уелс за развитието на обществото го кара да се присъедини към Фабианското общество, което пропагандира социалистическите идеи. Но скоро влиза в конфликт с ръководителите му, в това число и с Бърнард Шоу. През 1914 година започва връзка с 26 години по-младата от него журналистка Ребека Уест, от която има син, който по-късно написва книга за техните сложни взаимоотношения. В своите романи Уелс използва като прототипове своите две съпруги, както и многобройните си любовници.
След Първата световна война Уелс пише няколко научни труда, както и "Опит за автобиография". През 1917 г. става член на организационния комитет, създал Обществото на народите (първообраз на ООН) и публикува няколко книги, касаещи световната организация. Макар доста резервиран към революцията в Русия, писателят се среща с Ленин през 1920 година. Между 1924 и 1933 той живее предимно във Франция. През 1934 г. Хърбърт Уелс разговаря както със Сталин, така и с Рузвелт, опитвайки се, но без успех, да ги приобщи към своите планове за световен мир. През 1939 г. в книгата си "Свещеният терор" той изследва психологическото развитие на модерния диктатор в лицето на Сталин, Хитлер и Мусолини. По време на Втората световна война Уелс живее в къщата си на Риджънтс Парк, отказвайки да напусне столицата заради бомбардировките. Умира на 13 август 1946 година.

Ето и някои от безсмъртните сентенции, които големият английски писател ни остави в наследство:


Истинската ни националност е човек.


Ако ние не завършим войната, войната ще довърши нас.


Фантастиката е литература за обикновения човек в необикновени обстоятелства.


Нито една страст на света не може да се сравни със страстното желание да поправим чужд ръкопис.


Винаги, когато хвърли поглед отвъд Атлантика, за да види американския орел, Европа вижда само задните части на щраус.


Този, който не гледа напред, се оказва най-отзад.


Нравственото негодувание е завист с ореол над главата.


Какво ли би направил човек със себе си, ако нямаше пречки по пътя му?


Глупакът никога не може да бъде някой, но винаги може да бъде всеки.


Цинизмът - това е хумор в лошо настроение.


Там, където няма промени и необходимост от промени, разумът загива.Назад

Всички статии на Брой 08, 2016

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Силистра
Добрич
Кърджали
Монтана
Пловдив
София
Плевен
КОНКУРС
Поредно доказателство за силата на брайловата грамотност
ЛЕТЕН РАЗКАЗ
Един Джулай завинаги
ЛЮБОПИТНО
100 години от въвеждането на Григорианския календар
150 години от рождението и 70 години от смъртта на Хърбърт Уелс
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХХІV редовно заседание на Балканския консултативен комитет
СПОРТ
Спортна хроника
Държавно първенство по шахмат за мъже
ТЕХНОЛОГИИ
Kindle отново става достъпен за незрящи
Microsoft се подготвя за края на безплатното инсталиране на Windows 10
4 ужасни тайни за Windows 10, които Microsoft не иска да знаете
Архив на изданието
1 2 3 4 5