Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Посетихме двореца в Балчик

С голяма радост хората приеха плануваната екскурзия до двореца в Балчик и Ботаническата градина. Списъкът бе напечатан, уговорката с транспортната фирма направена, въпреки че някои от членовете на клуба, предвид горещото време, се поколебаха. Колебанието им бе до тръгването, сутрешната прохлада и пътуването се отразиха безкрайно благоприятно.
На портала на двореца ни посрещна лъчезарната и усмихната Христина Борисова, която с изключителната си компетентност ни въведе в магията на историческите събития и живота на кралица Мария от изграждането на двореца до нейната кончина през 1938 година. Омаята от чистия въздух, прохладата и ароматите на екзотичните растения в Ботаническата градина, която е единствена по рода си в страната, привлича гости от цял свят. 18-метровият водопад, който е укрепен с балчишки камъни, поддържа с грохота си мелодията на воден дух, а остарелите воденични камъни само припомнят за времето, когато са били живи. Трудният терен и многобройните стълби не ни уплашиха. По-младите бяха в ролята на придружители и така стигнахме до пристана на морето, където кралицата е имала място за уединение, а висящите градини представляват живописна гледка и своеобразен лабиринт. Параклисът "Стела Марис", който е копие на църква от ХV век от остров Кипър, привлича своите поклонници, защото там е било положено сърцето на кралицата. Според легендата за каменния мост на въздишките всеки, който мине през него със затворени очи, получава изпълнение на най-съкровените си желания. Насладихме се и на сребърния кладенец с кристално чистата му вода, вечнозелената магнолия, засадена от кралицата, водните огледала с лилии, двутонните делви и многобройните каменни тронове, както и на трона на кралицата на самия бряг, откъдето е обичала да съзерцава морето. В продължение на 3 часа научихме толкова много от Христина Борисова, колкото никога от досегашните ни посещения. По обяд се ориентираме към поредното ни приятно преживяване - удоволствието от пържена риба и студена бира. Прибрахме се изморени, но удовлетворени. Останаха сили и за песни в акомпанимент на хармоничката на Тодоров.

Иван ТОДОРОВ

"ХобиСклуб" се поклони пред подвига на Левски

На 19 юли в "ХобиСклуб" дойдоха над 30 човека. Поводът бе честването на 179-ата годишнина от рождението на Васил Левски.
На фона на любимата народна песен на Дякона Магда Минчева изнесе тържествено слово, наситено с много факти и данни за борческия живот на Апостола, за младежките му години и образованието, за семейната среда, за неговата революционна дейност в Сърбия, Влашко и България, за имената и прозвищата, които е използвал, за залавянето и обесването му.
Интересни факти споделиха Траянка Хорозова, Марин Заимов, Иван Тодоров и Марин Николов. Стихове за Левски от Драгни Драгнев и Генчо Златев прочете Иванка Георгиева.
Срещата завърши с народна музика и почерпка.

Иван ТОДОРОВ

Паметник на прославения освободител на Добруджа генерал Иван Колев бе открит в Добрич

На 7 септември в присъствието на премиера Бойко Борисов и други политически личности бе прерязана лентата на първия по рода си паметник, увековечаващ паметта на генерала и падналите войни в битката за Добрич през 1916 година. Прочувствени слова бяха изнесени както за забравения генерал, така и за историческите събития в правилния. Слова произнесоха кмета на града Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, Валери Симеонов и гости от други страни. Денят започна с преклонение пред загиналите българи, германци, хървати, сърби, румънци, руснаци и турци, погребани в едно и също военно гробище край Добрич - единствено по рода си на Балканския полуостров. Паметникът на генерал Колев, изграден от талантливия скулптор Александър Хайтов, изобразява предводителя на българската кавалерия със сабя в ръка, яхнал своя кон. Скулптурата е висока 6 метра с постамента и излята с 3,5 тона бронз от гилзи. Генерал Иван Колев е бесарабски българин, роден в село Бановка (днешна Украйна) на 15 септември 1863 година. Военното дело като кавалерист изучава до чин генерал. Негови са думите, изписани на монумента на паметника:
"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи, но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи за освобождението на България".
Различни коментари имаше и във връзка с това, че паметникът е озвучен. В предното копито на коня е монтирана фотоклетка и устройство, от което звучи маршът, старият химн на България - "Шуми Марица".
В края на тържествата паметникът на великия Генерал Иван Колев бе обсипан с цветя от признателния български народ.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017