Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Петрич


Поклонническа екскурзия до Гърция

Подготвихме екскурзия до Гърция с поклонническа цел - посещение на два манастира, с които нашите хора от ТСО Петрич бяха запознати предварително. Определихме датата - 22 и 23 юли 2016 година, и за да разнообразим нашето пребиваване в Гърция, направихме програмата така, че да започнем с кратък няколкочасов престой на морето (плажа "Тузлата") и да завършим с посещение на пещерата "Алистрати".
Преспиването беше в манастира "Света Параскева". Някои от нас посещаваха за трети път този манастир. Намира се в област Серес, близо до градовете Родоливо и Домиро в полите на планина Пангео (Кушница), Северна Гърция. Тази светица е покровителка на незрящите, затова пред иконата и в главната църква има закачени много очила - от хора, които са се излекували и са ги оставили там като вече ненужни.
Особен интерес представлява и импровизираната зоологическа градина с екзотични птици.
На следващия ден се отправихме към манастира "Света Богородица Икосифиниса" - една добре поддържана от монахините света обител, в която има черква с впечатляващ с дърворезбите си иконостас. Специално място в него е отредено на иконата на Света Богородица с Младенеца, изобразени без лица. Според една от легендите иконата не е създадена от човешка ръка, а вследствие на чудо от пурпурно червена светлина. Една от версиите за намиране на иконата е, че свети Герман Йордански е получил указание от ангел да напусне Палестина, за да се върне и основе манастир в Македония в един оазис с 20 палми (на гръцки "икоси финикес" означава 20 палми).
Интересното в гръцките манастири е тяхното гостоприемство - посрещат те с вода, кафе и сладки или локум. Сядаш, отмаряш, споделяш впечатления. Направихме доста снимки. По лицата на хората грееха усмивки, виждаше се, че са доволни. След това с автобуса се насочихме към последната ни дестинация - пещерата "Алистрати".
Желанието на всички да я видят беше толкова голямо, че дори билетът за входа не ги уплаши - 5 евро. Бил съм в няколко пещери, но като тази не съм видял. Всяка пещера си има своя красота, но пещерата "Алистрати" е уникална. Думите сякаш спират, не намирам точните, за да опиша чувства, усещане, възхита... Заслужава си човек да види това природно чудо.
И така - нашата екскурзия приключи. Пожелахме си пак да се съберем и отново да се видим.

Георги ИВАНОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017