Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


75 години достоен живот

В една хубава съдържателна стара градска песен се казва: "Животът не се измерва по години, а по дирята оставена след нас, а по дирята оставена след нас…!".
Колко подхожда това да се каже за пътя, изпълнен с много бури и прегради, по който преминава живота на Елена Александрова.
Родена е в София през 1941 г. със значително увредено зрение. Детството й е било изпълнено с много горчивина, обиди и лишения. На 5-годишна възраст остава сирак без майка, а на 15 години и без баща. Тогава е настанена и намира закрила и дом в Приюта за слепи жени, където пребивава в продължение на 2 години. На 15 години постъпва на работа в Предприятието за хора с увредено зрение "Успех", където в продължение на 8 години е работничка по направата на мрежи. След това 3 години работи в Националната потребителна кооперация на слепите.
Най-дълбока следа Елена оставя и среща много нови и добри приятели в Националния професионален хор на слепите, където 28 години работи като професионална хористка.
Майка е на двама здрави и трудолюбиви синове. Има 4 внуци и 4 правнуци.
Преди десетина години напълно безкористно, по собствена инициатива проправи пътя за слепите хора и техните придружители към столичните театри. С такт, умение и настойчивост установи връзки с директорите на софийските театри и започна да получава билети на преференциални цени, а нерядко и безплатно за посещения на различни интересни и висококачествени представления. За стотици хора с увредено зрение от София името на Елена се свърза с театъра, който неусетно влезе в тяхното ежедневие.
Заслужава признание и уважение трудът, който положи Елена Александрова да обучава жени с увредено зрение в практикуването на плетиво. В продължение на дълго време, веднъж седмично в определен ден и час, в клуба на градската организация на слепите в София всички желаещи да усвоят майсторството на плетивото бяха добре дошли и посрещнати от Елена. За мнозина това бе началото в тази творческа дейност, а други постепенно напредваха. Редица лекари, психолози и други твърдят, че заниманията с плетиво са мощно средство срещу безделието, което убива човека, средство, изпълняващо незаменими лечебни функции върху човешката психика.
Красиво, с високо майсторство изработените плетива още от далечни времена са считани за неразделна и много важна част от художествените занаяти. С разнообразните си фигури на цветя, птици, животни и др. хрумвания на техните творци плетивата намират място като най-впечатляващи експонати в редица музеи и изложбени зали по света.
Успоредно с това заниманията по плетиво дадоха шанс на много жени, живеещи в самота и с ограничени възможности за контактуване, да се срещат, да споделят радости и болки от ежедневието си.
Значителен е броят на жените от София, Варна, Пловдив, Гърция и другаде, които продължават да търсят Елена по телефона, скайпа и по всякакъв друг начин и да получават нейните ценни съвети в по-нататъшното усвояване и разнообразяване на различните видове плетива.
Към активната самодейна и общественополезна дейност на Елена непременно трябва да посочим и създадената по нейна инициатива женска организация на незрящите жени от София. Дейността на това женско формирование започна при много добра организация, като ежемесечно в клуба се събираха по над 40 незрящи жени, които с внимание изслушваха беседи и информации по актуални теми от подготвени лектори. Срещите продължаваха със свободни разговори и почерпка с това, което присъстващите лично бяха приготвили за целта.
Въпреки раните, получавани от предателствата на най-близките "приятели", тя не таи мъст и остава изключително добронамерена към всеки нуждаещ се от съчувствие и винаги има готовност да подаде ръка на събратята си по съдба.
Името й е известно сред широката общественост на хората с увредено зрение не само в София, но и далеч из страната, и всички я знаят като един много добър човек!
По повод нейния юбилей и като признание за многогодишната й обществена, социалнополезна дейност ръководството на ССБ награди Елена Александрова със "Златна значка". Да и бъде честита!
Пожелаваме и здраве, късмет и на МНОГАЯ ЛЕТА!

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017