Брой 09, 2016

Тема: СПОРТ

Държавно първенство по спортна табла


В периода 25-28 август 2016 г. в почивната станция на Съюза на слепите в България "Поп Харитон" - Дряново се проведе държавното първенство по спортна табла.
В състезанието взеха участие 62 играчи от 21 спортни клуба, членуващи във федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Форумът стана възможен благодарение на разработен и спечелен проект пред Агенцията за хората с увреждания от Спортен клуб "Бялата лястовица" - Габрово. Главен организатор и директор на турнира беше г-жа Стефка Пенчева, която перфектно се справи с всички предизвикателства, съпътстващи едно подобно мащабно мероприятие.
Държавното първенство се проведе по утвърдените от УС на ФСХЗУ правилник и наредба, регламентиращи провеждането на състезанията по спортна табла за хора със зрителни увреждания. Първенството се проведе в 8 кръга. Състезателите по жребий бяха разпределени в 16 групи от по 4 табладжии всяка, а водачите на групите бяха най-добре представилите се от ДП по спортна табла за 2015 година. В групите се игра по системата всеки срещу всеки. Първите и вторите от всяка група продължиха напред, третите останаха да се борят за разпределение на местата от 33 до 48, а четвъртите за разпределение на местата след 48. След това важаха преките елиминации, така че победителите продължаваха към по-предните места, а загубилите играеха за по-задните. Всеки мач се игра до спечелването на 5 точки в рамките на 2 часа. В случай че времето свърши, наредбата предвиждаше или отсъждане на победа на този, който води към изтичане на времето, или в случай на равенство се играеше решителна партия с часовник, като всеки има по 5 минути, но ако състезателят е с нулево зрение получава още 1 минута бонус, за да компенсира донякъде неравностойността си с опонента, който има остатъчно зрение. Това е иновация, която тепърва ще стане ясно дали е удачна, но при всички равни условия наличието или липсата на зрение е решаващ фактор, в който и да е спорт.
Съдии бяха Стела Стефанова и Любомир Василев.
След изиграването на 8-те кръга финалният квартет придоби следния вид – на първо място и шампион по спортна табла за 2016 г. е Тодор Георгиев от СК "Бялата лястовица" - Габрово, на второ място и вицешампион е Иван Кожухаров от СК "Раховец" - Горна Оряховица, трето място и бронз за Томо Томов от СК "Феникс" - Монтана, четвърто място за Пламен Бакърджиев - СК "Пираните" - София.
Официалната церемония по награждаването се състоя на тържествена вечеря на 27 август в ресторанта на почивната станция. Присъства и председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017