Брой 09, 2016

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Нов пробив в лечението със стволови клетки


Японски учени докладват за първата успешна трансплантация на стволови клетки, извлечени от кожата на пациентка и трансплантирани в очите й. Благодарение на тази операция частично е възстановено изгубеното зрение на пациентката.
Пациентката, 70-годишна жена, е с диагноза, свързана с възрастова дегенерация на макулата - най-разпространената причина за увреждане на зрението при старите хора. Тя се подлага на експериментално лечение през 2014 г. като част от пилотно проучване. Сега, две години по-късно след трансплантацията, учените споделят резултатите, пише ScienceAlert.
Лекарите вземат малък фрагмент кожа от ръката на жената - не повече от 4 милиметра в диаметър - и буквално препрограмират епителните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells - iPSC).
Този вид клетки са способни да се трансформират на почти всеки тип тъкан на организма, включително и очната тъкан на ретината.
След като клетките са препрограмирани да се превърнат в ретинален пигментен епител (retinal pigment epithelium - RPE), са култивирани в лабораторията, нараствайки като ултратънък лист, който след това се трансплантира зад ретината на пациента.
През цялото време, учените наблюдават поведението на изкуствено отгледаната ретина и колко дълго клетките ще функционират вътре в очите на жената. Трансплантираният участък сраства напълно и сляпата пациентка възстановява частично зрението си.
"Много се радвам, че не възникнаха никакви усложнения след операцията. Но това е само първата стъпка в използването на индуцирани стволови клетки в регенеративната медицина. Ние ще продължим да експериментираме дотогава, докато това лечение не стане достъпно за много пациенти” - сподели ръководителят на проекта Масайо Такахаси (Masayo Takahashi) от Института Рикен.Назад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017