Брой 11, 2016

Тема: ПРАВО НА ОТГОВОР

Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"


Във връзка с появилите се спекулации, полуистини, клевети и откровени обиди, насочени към председателя на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", както и алюзиите за натъкмено предварително общо събрание на членовете на читалището, състояло се на 3 октомври 2016 г., заявяваме, че категорично не приемаме по този недопустим, схоластичен и дълбоко неморален начин да се прави опит за сриване на авторитета на най-старата и единствена духовна институция за хора със зрителни увреждания у нас.
Спас Карафезов е най-дълго управлявалият председател в читалището. И той, както всеки човек, е допускал своите грешки - както е казано в Светата книга - нека да хвърли камък този, който е безгрешен. Но той не само съхрани читалището, а го преведе и разви през едни от най-бурните години в историята на България - 90-те години на XX век.
Както сам декларира, той е в края на своето председателство, така че най-малкото тези постановки са трудно разбираеми, освен ако зад тях не стоят бъдещи амбиции, свързани с тази културна обител.
За всички са видни осезателното подмладяване и плавният преход между поколенията - процес, който е активен от много години.
Ние, членовете на настоятелството, не само твърдо заставаме зад ръководителя на читалището, но нещо повече - след оттеглянето му от активна председателска дейност ние ще инициираме постъпки за избирането на Спас Михайлов Карафезов за почетен председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928".
Дълга е историята, писана от поколения хора със зрителни увреждания и техните съмишленици за тези почти 90 години, деятели, изграждали духовност, култура, книжовност, изкуство, за да наблюдаваме безучастно непочтените опити за дестабилизиране и погазване на техните колосални усилия.
Ние като ръководство декларираме, че за нас единственото, което има значение, е просперитетът на единствената духовна институция за незрящи в България.

София, 7 ноември 2016 г.Назад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3