Брой 11, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Можем ли да останем вечно млади

В последния октомврийски ден клуб "Детелина" при териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич събра отново своите членове. На поканата се отзоваха 29 човека. Скъп гост бе доктор Илияна Ананиева. Темата бе "Как да останем вечно млади". Лекторката разказваше много увлекателно. Аудиторията бе завладяна от нейните думи.
Тя сподели, че много млади хора на възраст 30 години изглеждат като на 50 и повече поради неправилна стойка, наднормено тегло, подпухнали очи, кисел дъх, лош израз на лицето и тъй насетне. Докторът ни запозна с десет правила, които според нея ни осигуряват младост. Първото е да спортуваме и да се опитваме да вървим пеша, колкото може повече да изкачваме стъпала и да не използваме асансьори. Второто правило е свързано с храната. Не бива да преяждаме, а да ядем по малко в точно определени часове. Лягането в един и същ час е следващото правило. Ако не сме се наспали по някаква причина, добре е през деня да си наваксаме. Организмът ни се нуждае от осем часа сън в денонощие. Четвъртото правило е свързано с приема на вода. Според лекторката ни 2 литра са достатъчни. Стомахът ни, а и всички органи се нуждаят от тази живителна течност. Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е другият ключ към младостта. Д-р Ананиева препоръча и да се занимаваме с някакво хоби - плетиво, цветарство или нещо друго. Любимото ни занимание ни поддържа здрави. Тя ни посъветва да си носим новите дрехи и винаги да се опитваме да изглеждаме добре, особено ние, представителките на женския пол. Който може - да решава кръстословици. Този тип занимание поддържа паметта. Техниката напредва и е добре да четем повече книги, и така да обогатяваме информираността си. По възможност да ходим на кино, театър, концерти. Поредното правило, което определи лекарката, е да участваме в обществения живот на града. Хубаво е да имаме гражданска позиция, да гласуваме винаги и да отстояваме мнението си. В противен случай не бива да роптаем против лошото си положение. Хубаво е да намерим приятели и да не се чувстваме сами в живота. Ако ни тежи мъка, да я споделим с близък човек, на когото имаме доверие. Когато се освобождаваме от лошите помисли, не трупаме стрес. Ананиева приключи с призива да бъдем добри и да прощаваме. Таим ли някаква омраза в себе си - няма как да бъдем красиви. Добрите хора са позитивно настроени и са щастливи, тъй като раздават топлина.
Изпратихме д-р Ананиева замислени. Дали можем да живеем съобразно принципите, за които тя ни говори?

Калинка КОВАЧЕВА

Зрънце надежда, сила и обич

Световният ден на незрящите хора е 13 ноември. Не е повод за празнуване, но е ден, в който напомняме на обществеността за себе си. Въпреки липсата на зрение, ние работим като всички останали, отглеждаме децата си, радваме се и се вълнуваме с едни и същи проблеми. Имаме мечти и идеали, хубави и лоши моменти.
На 14 ноември в клуб "Детелина" към ТО на сляпо-глухите Добрич се проведе събиране по повод Деня на слепия гражданин. На поканата се отзоваха 23 човека.
Първоначално председателят Ковачева говори за 13 ноември – Международния ден на слепия гражданин. Тя припомни, че това е рождената дата на Валентин Аюи, първия тифлопедагог, който поглежда към хората със зрителни увреждания като на равнопоставени в обществото. Аюи създава училище за слепи деца в Париж. Много скоро неговият пример е подет и от други държави. Ние, съвременниците, трябва да знаем и пазим паметта на този велик французин.
Събирането продължи с рецитал, изнесен от някои от поетите от нашата организация – Димитър Кънчев, Калинка Ковачева и Руска Иванова. Общата идея на творбите бе "Силни сме". Звучаха народни песни като поздрав към всички присъстващи.
Най-тържествено бе отбелязан юбилеят на Стоянка Миланова. Отпразнувахме рождения ден на Янко Златев и именния ден на Ангел Иванов. Виновниците получиха разкошни букети от бели хризантеми. Прозвучаха много тостове и наздравици за здраве и благополучие.
Всеки от нас отнесе вкъщи мъничко зрънце надежда, сила и обич, така нужни ни в студените зимни дни.

Калинка КОВАЧЕВА

Скъп гост

На 8 ноември в "ХобиСклуб" беше честван празник, посветен на свети Архангел Михаил, който в Светото писание е вожд на небесните сили и борец против силите на тъмнината. На този ден се почита паметта на мъртвите и на всички воини, загинали по бойните полета. Християнският празник е предшестван от годишната Голяма Задушница, на която миряните посещават гробовете на своите починали близки. За традициите на празника разказа краеведът Веселина Малчева. Тя обрисува образа на свети Архангел Михаил като смел воин с копие в ръка, стъпил върху злото. Думата бе дадена на специалния гост Ангел Сотиров, който, освен че бе именник, разказа за традициите в Тракийска България с характерния си закачлив и хумористичен стил. Съвсем непринудено той покани именниците от "ХобиСклуб" Михаил Панчев и Димитричка Николова да се включат в беседата за именните дни. Голям интерес предизвика неговата книга "Зелени графомании", откъси от която прочете майсторката на художественото слово Иванка Георгиева. Песен с аналогичен текст изпълни Мима Русева, която подаде настроение към певческата група с ръководител Светла Стоева и заедно зарадваха гостите с добруджански мотиви. "За Ангел Сотиров може да се говори дълго" - сподели председателят на "ХобиСклуб" Иван Тодоров. Той разказа свои автентични спомени от обучението си в Пловдив, когато гостът е бил директор на Националния център за късноослепели хора. С умиление и благодарност Тодоров спомена имената на своите преподаватели - Ангел Сотиров, Стефка Стойчева, Димитър Парапанов, Владимир Желев, Данчо Данчев, Стефан Данчев, Роза Иванова и други. Неусетно дойде редът и на хубавата добруджанска питка, изпечена от сръчните ръце на Виолета Панчева. С руйно добруджанско вино тя бе поднесена на трапезата. След няколко часа гостуване Ангел Сотиров от Пловдив и Динко Илиянов се разделиха с приятелите си от "ХобиСклуб" с обещание за нови срещи.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5