Брой 11, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Незрящите отбелязаха своя ден

На 13 октомври по традиция посетителите на Клуба на слепите в Плевен за поредна година отбелязаха Деня на белия бастун. Това е ден, в който незрящите не празнуват, а по един недвусмислен начин напомнят на обществото, че в него има и хора като тях. Разбира се, това не означава, че са второ качество, а че са трудоспособни, пълноценни хора с различни интереси и благодарение на упоритостта си преодоляват своя проблем. Затова трябва обществото да проявява по-голяма толерантност и разбиране към тях и проблемите им. Този ден бе и по-специален за членовете на ТСО Плевен, поради това че гости на събирането в клуба бяха общинските съветници г-жа Диана Данова и г-жа Любка Костова. Те заедно с останалите гости бяха посрещнати подобаващо. Председателят на Териториална организация на слепите - Плевен Володя Христов с няколко встъпителни думи откри събитието, като поздрави хората от организацията и гостите. Такива пожелания имаше и от председателя на РСО Плевен Павлин Ангелов. Съветниците разказаха за работата на Общинския съвет, свързана с хората с увреждания, и пожелаха на присъстващите здраве и борбеност, упоритост при преодоляването на трудностите, които им поднася зрителното увреждане. Те подариха за ползване в клуба кафемашина. Вокалната група към организацията "Пей, сърце" поздрави всичките присъстващи с няколко песни от своя репертоар. Тук трябва да споделим за предстоящото участие на групата в отбелязването на 160-ата годишнина от читалищната дейност в България, което участие ще бъде в София по покана на НЧ "Христо Смирненски - 1945". След това всички се почерпиха със сандвичи, сладки, бонбони и безалкохолни напитки.

Румен ПЕТКОВ

"Пей, сърце" с участие в концерт, посветен на Народните будители

Първият ден на месец ноември е значима дата от националния календар на България. Това е празник на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители. Това е денят, когато всички ние отдаваме заслужено внимание и уважение на тези българи. Именно в този ден самодейните колективи "Пей, сърце" при ТСО на ССБ - Плевен, "Северняшки ритми" при Клуба на инвалидите и съставът от село Крушовица изнесоха концерт. Той бе по покана на НЧ "Христо Смирненски - 1945" София и с творческата изява и организация на секретаря на НЧ "Пробуда - 1990" Плевен Даниела Заркова.
На 28 октомври 2016 автобусът отпътува за София. Гостуващите колективи първо посетиха храм-паметника "Свети Александър Невски". Разгледаха храма и неговата крипта, където се намира постоянна изложба от български църковни икони със значима историческа стойност. Преди концерта в една от залите на Общинския културен институт "Красно село" се проведе другарска среща между плевенчани, техни приятели от квартал "Белите брези" в София и ръководството на читалището-домакин - "Христо Смирненски - 1945". На срещата гостите бяха поздравени от секретаря на НЧ "Христо Смирненски - 1945", председателя на клуба в "Белите брези", от Стоян Манолов, завеждащ отдел "Медико-организационен " при СИБ - София, Николинка Димитрова - председател на регионалната организация на СИБ в Плевен, и Даниела Заркова - секретар на НЧ "Пробуда - 1990" Плевен. На срещата присъства и главният редактор на вестник "Кураж" Петя Митева. Вокалната група от "Белите брези" изнесе кратка художествена програма, с която поздрави гостите. След това започна тържественият концерт в голямата зала на комплекса. Той бе посветен и на 160-годишния юбилей на читалищното дело в България. Инициатори бяха ръководствата на НЧ "Пробуда - 1990" Плевен, НЧ "Христо Смирненски - 1945" София, НЧ "Райко Алексиев 1947" София, читалището в село Крушовица, област Плевен, НЧ "Бели брези 2005", Дом на културата "Искър", Столична библиотека и БЧК. Публиката се изправи на крака при изпълнението на Химна на народните будители, изпълнен от хор "Сияние" към НЧ "Райко Алексиев", които откриха програмата. Концертът в по-голямата си част продължи с изпълнение на вокална група "Северняшки ритми" при НЧ "Пробуда - 1990" и Клуба на хората с увреждания и пенсионера (художествен ръководител Надка Томова, корепетитор Емилия Кръстева) и вокална група към НЧ "Развитие 1907" - село Крушовица (художествен ръководител Надка Томова), вокална група "Пей сърце" при ТСО на ССБ - Плевен (художествен ръководител и корепетитор Богомил Мицев. Групата от незрящи участници изпълни две песни - "Мама Георги дума" и "Роден край", а солистът Румен Петков изпя песента "Пребродих цялата страна". Програмата на плевенчани бе художествено оформена и подредена от г-жа Заркова - секретар на плевенското читалище.

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5