Брой 11, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Надяваме се новият президент и служебното правителство да подобрят живота ни

В уютната обстановка на заведението "Оазис" хора със зрителни увреждания отбелязаха Международния ден на слепите и Деня на диабета.
Те бяха поздравени от Шюкран Исмаил – председател на регионалната организация на слепите и Стойна Желева – директор на ЦСРИ "Недялка Камбурова".
В приветствените думи двете ръководителки изтъкнаха приноса на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за невиждащи. През 1946 година ООН обявява 13 ноември за Международен ден на незрящите.
Хората с нарушено зрение загърбиха своите здравословни и социални проблеми и изразиха надежда, че новият президент и служебното правителство ще предприемат мерки за издигане на жизнения им стандарт и ще подобрят качеството им на живот.
В Деня на добротата те не забравиха да благодарят на община Кърджали и на частни дарители, които им помагат не само финансово, а и морално.
В началото на декември ръководството ще се срещне с другите организации от страната в почивната станция в Дряново. Там ще обсъдят едногодишната си дейност и ще внесат поправки в Устава на организацията.

Стайко КАФОВ

Незрящите от Смолян пяха и извиха хоро на светилището край Татул

По случай Международния ден на белия бастун 55 души от смолянската регионална организация на слепите посетиха тракийското светилище край Татул.
Те разгледаха уникалния археологически и исторически феномен – саркофаг с формата на пресечена пирамида, и руините на средновековната тракийска крепост.
"За Татул, където според легендата е погребан Орфей, бяхме чули много, но не го бяхме посетили. Възхитени и развълнувани сме от това, което видяхме. Знаем за тържествата "Нощите на Орфей". Ще присъстваме на едно от тях и ще организираме спортно състезание по канадска борба с регионалната съюзна организация в Кърджали", казаха те.
Впечатленията на хората от териториалните организации в Смолян, Златоград и други населени места в Смолянска област бяха отлични.
Преди да отпътуват, гостите пяха песни под съпровода на акордеонист и се хванаха на хоро.

Стайко КАФОВ

Цветан Маджаров: "Хора, бъдете смели в живота като мен!"

Когато снимах посещението на групата от регионалната съюзна организация на слепите в Смолян на Татул, видях и насочен срещу мен фотообектив. Фотографът, който бе застанал пред гроба на Орфей на светилището и ме снимаше, беше без ръце. Това ме удиви, но още по-голямо бе удивлението ми от разказаното от него и от снимките от албумите му, които извади от чантата си и ми ги показа. Ако не бяха тези снимки, трудно бих повярвал на това, което той сподели.
Цветан Маджаров е на 76 години. Не само е без ръце, но е напълно глух и не вижда с едното си око. Пишех въпросите си на лист. Той ги прочиташе и отговаряше. През десетилетията, заедно със сниманото досега на Татул, фотографиите му достигнали до 200 хиляди.
В албумите на Цветан видях как кара (с помощта на пилот) вертолет, катери се по скали, скача с бънджи, спуска се по въже, остъклява тераси, майстори баници. Със снимки бяха документирани и личните му срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с още държавни глави и премиери. Цветан бе сниман и в компанията на посланиците у нас – от САЩ до Япония, заедно с техните семейства. Фотосите свидетелстваха и за личните му срещи с видни личности от света на културата, изкуството и спорта. Чужди и наши телевизии са разговаряли с него в ролята му на специален гост.
Цветан започна своя разказ от оня мартенски ден през 1981 година, когато е станала злополуката. Оттогава той празнува и черпи всяка година на датата на злощастието си. Празнува своя втори рожден ден – спасил се от смъртта и започнал битката си за живот.


ЗЛОПОЛУКАТА
Цветан Маджаров бил заварчик в рудник до Девин. Миньорската бригада работела на тунели, които се ползвали на водносиловия път от Доспат до Девин. Отпреди две години военните били оставили при тях детонатори. През тази мартенска вечер той прибрал извадените навън детонатори в склада си. Забелязал, че някои от тях са намокрени от снега. Решил да ги взриви вечерта, за да не убият на сутринта колегите му. Нямал под ръка запалка или кибрит и затова един от колегите му се приближил и му дал горящата си цигара – да запали фитила на детонатора. Огънче от цигарата паднало в паничката с барута и последвал страшен взрив. Цветан изхвърчал във въздуха и когато паднал на земята, вече бил без ръце.
Закарали го полужив в болницата в Девин и лекарите заедно с помощта на асистент от Пловдив започнали битката за спасяването на живота му. Когато дошъл в съзнание, докторите му казали, че вече е без ръце, напълно глух и няма да вижда с едното си око. Попитали го какво ще прави сега. Отговорът му ги смаял: "Радвам се, че мога да виждам с едното си око".
В болницата му донесли касетофон. Той сменял с бинтованите си ръце касетите. С тези ръце някога биел топки, правел челни стойки. На 40-ия ден от злополуката закарал личния си автомобил на преглед в Смолян.
В София му направили протези на ръцете, но той ги отказал, защото "били непрактични". Незрящите от Смолян решили да му помогнат чрез благотворителни концерти да закупи крайно необходимия слухов апарат. Към инициативата се присъединили общината и обществеността, но той гордо отказал.


СЪДБАТА НА ЦВЕТАН – ПОБЕДА НА ВОЛЯТА И ХИМН НА ЖИВОТА
"Аз се чувствам победител в новия ми живот", казва Цветан. "Безрък, глух и полусляп правя това, което не го могат много от хората с различна от моята съдба. С битката ми в живота аз отправям и моето послание - хора в неравностойно положение, бъдете смели в живота като мен. Само така и за вас ще има светлина в мрака!"
Какво още не е осъществил Цветан в живота си? Да участва в шоуто "Сървайвър" и да полети в Космоса. Той вече е кандидатствал за участие в "Сървайвър", но не могъл да изпълни само едно условие. През живота си никога не се е научил да плува и затова му отказали. "Мечтая да полетя в Космоса, макар и в ролята на опитно зайче", споделя Цветан.
На раздяла, при отпътуването му от Татул за Смолян, пожелах на Цветан Маджаров да се сбъднат мечтите му.

Стайко КАФОВ

Община Момчилград ни зарадва с екскурзия до Пловдив

С еднодневна екскурзия до Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив община Момчилград зарадва незрящите от местната териториална организация.
Събитието бе в чест на Международния ден на белия бастун и 35-ата годишнина от създаването на организацията в Момчилград.
Незрящите бяха поздравени от председателя на Регионалната съюзна организация - Кърджали Шюкран Исмаил. В приветствието си към тях тя акцентува, че този ден не е ден за празник, а за фокусиране върху проблемите на хората. "Нас ни има, притежаваме борбен дух и имаме какво да дадем на нашето общество. Не се чувстваме малоценни и се нуждаем от повече подкрепа и вяра в нашите способности."
Хората със зрителни проблеми от Момчилград се срещнаха с екипа на Националния център в Пловдив, с неговия ръководител Стефан Данчев, разгледаха залите за обучение и рехабилитация. Особено бяха впечатлени от компютърния кабинет и от спортната зала. Възхитени останаха и от изложбата на изделия и макети, изработени от курсисти от страната.
Екскурзията продължи с посещения в Стария град, на археологически разкопки и на търговски обекти.
За по-добрата адаптация и придвижване в градската среда община Момчилград подари 5 бели бастуна и един говорещ апарат за кръвно налягане.
Исмет Шабан - председател на ТСО Момчилград, благодари на общината за достъпната околна среда и за вниманието на институциите към тях.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5