Брой 11, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


"Най-хубавото се вижда само със сърцето! Най-същественото е невидимо за очите!"

Това послание на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, отправено към хората, въплъщава в себе си начина, по който незрящите чувстват и възприемат света. За лишените от зрение животът е измерение от звуци и усещания, които чрез емоциите изграждат представата за обкръжаващата ни реалност. Човек усеща присъствието на хора около себе си, но остава самотен и затворен в своята си обител, докато някой не го докосне и заговори. Всеки ден се учим да бъдем щастливи, но се чувстваме такива, когато с подадена за подкрепа ръка ни кажат: "Аз те чувам, разбирам и съм твой приятел!". Човещината е добродетел, която живее в душите на благите хора и се вижда само с очите на сърцето! Най-същественото - любовта към хората, съпричастността и готовността за подкрепа са невидими за очите, но те са основата на обществото! Разбрали тези истини, хората, лишени от зрение, във Велико Търново са намерили път един към другиго, правят възможното, за да се чувстват пълноценни и да живеят достойно! В предоставен от Общината клуб всяка седмица се срещат, за да общуват и да си дават кураж, да споделят преживявания и така да преодоляват изолацията и самотата. По повод Международния ден на белия бастун ТСО на ССБ във Велико Търново реализира няколко инициативи, с което внесе разнообразие, пълнота и смисъл в ежедневието на своите членове.
На 12 октомври ТСО Велико Търново с подкрепата на Община Велико Търново организира екскурзия по маршрут Велико Търново - Къкрина - Ловеч. Посетени бяха Къкринското ханче - място, свързано с последните дни на Васил Левски, Деветашката пещера - едно от местата, където се е зародила човешката цивилизация по нашите земи, важни и интересни исторически обекти в Ловеч, сред които Музеят на Васил Левски и националноосвободителното движение в България, архитектурен комплекс "Барокови къщи и старинна търговска улица", Музеят на водата, уникалният Покрит мост на Никола Фичев над река Осъм, старинният квартал "Вароша". Екскурзовод беше Пенчо Василев от ТСО на ССБ, планирал маршрута и подготвил обстойна информация за всеки от обектите. Обядът се състоя в уютната обстановка на старинната ирландска гостилница на площад "Екзарх Йосиф І" в близост до Покрития мост. Въпреки че денят се случи мрачен и дъждовен, в душите на хората стана ведро и приятно от преживяното и впечатленията, които придобиха.
На 14 октомври в Клуба на пенсионера и инвалида във Велико Търново по повод Деня на белия бастун се проведе турнир по табла между отборите на ТСО на ССБ и ТО на НАСГБ. В продължение на 4 часа се води оспорвана борба за призовите места и медалите, осигурени от Община Велико Търново. В крайното класиране финалисти станаха Александър Маринов, спечелил първо място и златен медал, Вангел Божинов заел второ място и сребърен медал, а трето място и бронзов медал завоюва Димитър Станев. Всички състезатели се представиха достойно и получиха почетни грамоти за спортсменство и добри постижения. След турнира спонсорът на състезанието - фирма "Цвета оптик" в лицето на г-жа Цветанка Пенчева Цанкова, дари за всички участници обяд, на който се разискваха резултатите от турнира и премина в дружеско общуване.
На 15 октомври в Клуба на пенсионера и инвалида във Велико Търново, след беседа, подготвена и представена от Пенчо Василев по повод 95 години от създаването на ССБ и Деня на белия бастун, съвместно с членовете на ТО на НАСГБ се състоя празничен обяд, спонсориран от Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси". Приветствено слово от името на спонсора изнесе председателят на клуба Илия Клинчев.
Да се работи за хората е призвание, но и трудна мисия, дълг и проява на човеколюбие! Безкористно да твориш добро и да раздаваш себе си в името на другите - това възвисява духа и облагородява човека! Живеем в трудни времена, но въпреки всичко нека помним и се ръководим от мъдрата повеля, която съм проумял като една от сентенциите за живота: "Прави добро, бъди човек!". Защото наградата за чистите по душа е благодарността на хората, която за истинския ЧОВЕК е най-трогателното признание, а чувството на удовлетворение след сторено добро е несравнимо с никоя материална награда! Вярвам в това, защото съм го изпитал в живота си! Нека доброто бъде с нас и да ни закриля!

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5