Брой 11, 2016

Тема: ИЗКУСТВО

Маестро Бабеков сред пловдивчани


Ангел СОТИРОВ

На 16 октомври вечерта в залата на Съюза на българските композитори с голям авторски концерт се отбеляза 80-годишнината на именития български композитор и диригент Стоян Бабеков. В концерта взеха участие женският хор "Христина Морфова" с диригент Таня Никлева, Хорът на софийските момчета с диригент Адриана Благоева, Академичен студентски хор "Ангел Манолов" с диригент Дарена Попова, Росица Бояджиева - флейта, Николай Темнисков - туба и Бояна Ламбрева - пиано. Юбилярят щедро почерпи с мелнишко червено вино, разнообразни ядки, соленки и сладки. Гостите му пожелаха многая лета и обилна, висококачествена композиторска продукция.
Само четири дена след по-горе отразеното събитие маестро Стоян Бабеков откликна и пристигна в Пловдив. Неговата мисия, както е прието да се пише напоследък, бе промотирането на колекцията от музикални дискове на Смесения хор на слепите "Академик Петко Стайнов". Още преди да се настани в стаята, журналистката от радио "Пловдив" Елена Крушкова взе от него пространно интервю. Организатори на тази среща бяха Георги Генов и Ангел Сотиров.
На 21 октомври в по-голямата зала на Националния център за рехабилитация на слепи, малко преди обяд, маестро Бабеков представи с голяма вещина продуцентския продукт на г-н Рангел Попов, появил се през 2012 година. В продължение на цели осем години упорита работа той успява да подготви колекция от 20 диска, съдържащи около 250 избрани творби в изпълнение на хора на слепите "Академик Петко Стайнов". Негов неизтощим консултант е именно маестро Бабеков. Припомням, че компютърната обработка на всички песни извършва известният на част от нашите читатели Иван Доброволов, а Яна Йорданова пък успешно оформя цялостния дизайн на колекцията. Композиторът Стоян Бабеков цели три десетилетия е диригент на този хор. Оттам са и разбираемата пристрастност на маестрото към тази колекция, и лекотата, с която той може да говори за нея часове наред.
Петя Алексиева - завеждащ пловдивската брайлова библиотека, осигури музикалната уредба и атрибутите към нея. А г-н Джеваатин Мустафа бе перфектният озвучител на изобилните музикални илюстрации. Със своята прецизна и всеотдайна работа той напълно заслужи възхитата на изключително талантливия гост от София.
За съжаление продуцентът на колекцията Рангел Попов не можа да участва в промоцията, а и публиката сякаш не беше особено многобройна. Но камерното присъствие за този род презентации е може би нещо нормално. Сред почитателите на хоровото изкуство бе и Весела Гелева - диригент на Смесения хор при пловдивската Академия за музикално и танцово изкуство.
Маестро Стоян Бабеков изрази пред мен своята дълбока признателност към организаторите на презентацията, към участниците в нея, към своите сърцати асистенти - г-ца Алексиева и г-н Мустафа. Също и към екипа на Националния център за рехабилитация на слепи, осигурил му забележително гостоприемство.Назад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5