Брой 11, 2016

Тема: СПОРТ

Последни държавни първенства за 2016 г.


Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" проведе последните си държавни първенства за вече отминаващата 2016 година. Есента започна с държавното първенство по шоудаун, организирано и проведено от Спортен клуб за интеграция "Витоша". Мястото беше базата на СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. Надпреварата се състоя в периода 22-25 септември. Състезателите бяха разпределени по групи и само най-силните продължаваха напред. Мачовете бяха повече от интересни и интригуващи. Това в пълна степен се отнася за заключителните срещи.
В малкия дамски финал Силвия Чаушева надделя над Байрие Емин и завоюва бронза.
При мъжкия малък финал Веселин Кушнеренков спечели чиста победа срещу Теодор Стоянов.
Финалът при дамите беше повече от оспорван, защото традиционно двете най-силни представителки в този вид спорт у нас - Райна Желязкова и Стела Стефанова, се изправиха една срещу друга. В общи линии мачът беше равностоен, макар че в определени периоди и едната, и другата демонстрираха категорично превъзходство над съперничката, но в крайна сметка с 2:1 сета Райна детронира досегашната шампионка и спечели златото.
В мъжкия финал един срещу друг излязоха настоящият шампион Николай Желязков и Александър Стоянов. В първия сет Александър спечели, а във втория Николай върна равенството, но драмата настъпи в третия, когато шампионът повече от спокойно водеше играта към категорична победа и преди размяната на страните при тайбрека той имаше комфортен аванс от 6:0, който набъбна до 10:2. И тогава очевидно Николай в мислите си вече блажено отпиваше от шампионската си бира - така сам допринесе за
онова, което последва. Защото той най-добре знае, че мачът продължава до последния съдийски сигнал и нито секунда по-рано. Едва ли някой очакваше това, което се случи, въпреки убийствената разлика. А то е, че Александър отбеляза 10 безответни точки и свали от пиедестала досегашния хегемон в българския мъжки шоудаун.
На 1 и 2 октомври в Кюстендил се проведе държавното първенство по стрелба с лък, подробна информация за което публикувахме в брой 10.
Проявата стана възможна благодарение на община Кюстендил, СК "Пауталия спорт - 2005" и на ФСХЗУ.
На 22 октомври на базата на Националната спортна академия "Васил Левски" се проведе ДП по лека атлетика. Участие взеха над 60 спортисти със зрителни увреждания. Главен съдия беше Георги Недев с помощник Александър Цоканов. Дисциплините, в които мереха сили спортистите, бяха 100 и 400 м бягане, скок на дължина, тласкане на гюле. Поради неблагоприятни метеорологични обстоятелства дисциплините мятане на диск и хвърляне на копие бяха отменени. Сърдечни благодарности трябва да се изкажат на ръководството на НСА, на студентите-доброволци от Академията, без чиято подкрепа първенството нямаше да се проведе на високо ниво. Също дължим благодарности на гл. ас. д-р Ирена Людмилова, проф. Стефан Стойков и проф. Мая Николова. Благодарност и за журналиста Иван Филчев, който написа обширен материал.
От 28 до 31 октомври в Дряново се състоя ДП по шахмат за жени.
Игра се по швейцарска система в пет кръга при контрола от един час и една минута.
Третото място завоюва Недялка Стойнова от "Успех" Варна с 3.5 точки. Тя получи медал и плакет, връчени от инж. Димитър Илиев и гросмайстор Адриана Николова.
Вицешампион стана Илинка Дилкова от столичния "Витоша" с 4 точки. За нея също имаше медал и плакет, връчени й от Емил Киселков - директор на комплекс за социални услуги за възрастни в община Дряново, и Стефан Стефанов - дългогодишен спортен деятел в системата на Съюза на слепите в България.
Безапелационно за втора поредна година държавен шампион по шахмат при дамите е Габриела Илиева от Плевен с пълен актив от 5 точки. Тя бе наградена с медал и плакет от председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.
През 2016 година, благодарение на Министерството на младежта и спорта, няколко активни спортни клуба, Съюза на слепите в България и други съмишленици, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" успя да изпълни на сто процента държавния спортен календар. Да, не в мащабите, които желаеше, но все пак нито един спорт не остана без държавно първенство.
Съвсем скоро ще стане ясно дали ще се промени нещо в положителна посока през следващата 2017, тъй като федерацията ще кандидатства отново за държавна субсидия в края на тази година. Много важно обстоятелство е и увеличаването на активните спортни клубове, тоест тези, които работят с общините и съвместно правят държавни първенства по различни видове спорт, което е изключително престижно както за самия спортен клуб, така и за общината. Има клубове, които успяват да генерират общински средства, но за съжаление не ги харчат по най-функционалния за спорта начин - било за държавни първенства, било за национални турнири. А няма никакъв смисъл или почти никакъв от това да се осигурят едни средства, да се поиграе малко, да се хапне и пийне, в което разбира се няма нищо лошо. Но главните цели на всички би трябвало да бъдат устойчивост, развитие и перспектива.
Адмирации за няколкото спортни клуба, които мислят глобално и напредничаво, защото тяхната дейност е подчинена на общата кауза. Те съзнават, че общите синхронизирани усилия са разковничето при търсенето на прогреса и когато всеки внася своята лепта, тогава могат да се очакват и реални резултати.
Именно затова съществува федерацията - да спомага клубовете да разходват и без това оскъдните си средства възможно най-практично и с мисъл за бъдещето. И колкото повече силни клубове има във федерацията, толкова последната ще бъде по-силна, което означава, че и клубовете ще увеличават своята мощ, а оттам ще има и възможност за по-активна работа за спорта, физическата активност и туризма сред хората с нарушено зрение.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДИСКУСИИ, РЕШЕНИЯ, ИЗВОДИ
Отново в Дряново
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Добрич
Плевен
София
Шумен
Кърджали
Пловдив
Троян
Велико Търново
ИЗКУСТВО
Маестро Бабеков сред пловдивчани
ПРАВО НА ОТГОВОР
Декларация от настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
За флагманите на лицемерието
За човешката злоба - има ли тя граници
Кое е вярно, г-н Сотиров?
СПОРТ
Последни държавни първенства за 2016 г.
СТРАНИЦИ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ
Спомен от читалище "Пиер Вилей"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6