Брой 12, 2016

Тема: ЮБИЛЕЙ

Хоров фестивал


По повод 120 години от рождението на именития български композитор академик Петко Стайнов на 26 и 27 ноември в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се проведе международен хоров фестивал. Основен организатор на това значимо събитие на представянето на хоровото изкуство е фондация "Петко Груев Стайнов" в партньорство с Българския хоров съюз и съдействието на Софийския университет и студентския съвет при Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров".
През последните години много чуждестранни хорове проявяват подчертан интерес към творчеството на този колос в българската хорова музика. Свидетелство за това е изпълнението на негови произведения на престижни музикални форуми в страни като Белгия, Холандия, Франция, Япония, Тайван и други.
Участници във фестивала бяха елитни български и чуждестранни хорови състави. По регламент всеки от тях трябваше да представи поне една авторска творба на композитора. Диригентите на чуждестранните състави проведоха творчески ателиета по предпочитани от тях теми и програми.
Целите, които са си поставили организаторите са напълно разбираеми - популяризиране на творчеството на акад. Петко Стайнов и други български композитори.
Участието на съставите, представили се на изключително високо професионално ниво достави невероятно усещане на широк кръг от любителите на хоровото изкуство, свидетелство за това беше пълната зала - най-добрата оценка за интереса към дадено събитие.
В концертната програма на фестивала се представиха хоровите състави:
- Хор на софийските момчета при читалище "Цар Борис Трети 1928" с диригент проф. д-р Адриана Благоева, хор-майстор и клавирен съпровод - Зорница Гетова. Това е първият български момчешки хор, създаден през 1968 година. От създаването му до 1989 негов диригент е Лиляна Тодорова, а оттогава и до днес е проф. д-р Адриана Благоева. Под нейно ръководство съставът развива активна записна и концертна дейност в чужбина и у нас. С богатия си репертоар той е гост на престижни форуми на хоровото изкуство. Традиционни за него са коледните концерти, в които участва ежегодно. Голям брой от творбите, които съставът изпълнява, са написани специално за него.
- Камерен хор "Проарс", Македония е създаден през 2011 г. от своя диригент и артистичен директор маестро Сашо Татарчевски. Още със своя първи концерт съставът показва ново артистично ниво на хоровата сцена и висок професионализъм. Всеки техен концерт представя различна програма в различни стилове. Младите и образовани вокалисти са подготвени да отговорят на всички предизвикателства в хоровото изкуство. Съставът получава много покани за участие на различни музикални форуми и е високоценен от всички музикални среди.
- Академичен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив е основан през 1972 г. и е единственият у нас студентски народен хор. Неговият репертоар е с твърде широк диапазон - от изворната народна песен до многогласни обработки, авторски композиции и изградени с авангардни изразни средства ортодоксални песнопения. По притежаваните технически и художествени възможности съставът се конкурира с всички професионални формации.
- Смесен хор "Академик Петко Стайнов" - София. В този уникален творчески колектив работят талантливи хора с нарушено зрение. Репертоарът на състава обхваща произведения от всички жанрове и стилове - предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковнославянски песнопения, авторски обработки на български народни песни и вокално-симфонични творби. Има записи в БНР и е издал грамофонни плочи, аудио касети и два компактдиска. Концертирал е в страната и чужбина - Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция и други. Носител е на ордените "Червено знаме на труда", "Свети Свети Кирил и Методий" - първа степен, "Златна лира" и "Златен плакет" на Българския хоров съюз. Негов диригент от 1997 г. до днес е Петър Матев. На фестивала хор "Академик Петко Стайнов" поднесе 4 от най-известните произведения на своя патрон.
- Камерният хор на Московската консерватория е създаден през декември 1994 г. по инициатива на ректора на консерваторията - доктора на изкуствата проф. Александър Соколов. Основател и дългогодишен диригент е проф. Борис Телвин, починал през 2012 година. Той е един от най-видните диригенти на съвремието ни, народен артист на Русия. Под негово диригентство хорът става лауреат на Гран При и носител на два златни медала от международния хоров конкурс "Рива дел гарда" в Италия през 1998 година. Съставът е победител на първата хорова олимпиада през 2000 г., номиниран е за изпълнение на църковнославянска и оперна музика. За удоволствие на българската публика съставът представи богата програма от църковнославянска музика и особено красиво изпълнение на песента на Петко Стайнов "Изгреяло ясно слънце". Диригент на московския състав е Александър Соловьов.
След двудневната възможност любителите на хоровото изкуство да се наслаждават на това, което харесват, финалът на фестивала по по-нестандартен и нетрадиционен начин ни поднесоха артист-хористите на Камерен филхармоничен хор "Тайпе", Тайван, създаден през 1972 година. Благодарение на усилията на своите диригенти хорът усвоява богат репертоар и си изгражда репутацията на водещ хор на република Тайван. Този състав се състои от 30 певци, подбрани от големия смесен хор на филхармоничната фондация на Тайван. Съставът е концертирал в някои от най-известните концертни зали в света във всички континенти. Съставът често представя Тайван на най-престижните хорови събития. Създател на хора на филхармоничното общество на Тайпе, както и негов диригент и художествен ръководител е Дърк Дюхей. Той е носител на Националната награда за култура и изкуство "Тайван" през 1997 година. Роден в Китай, Дюхей получава магистърска степен по дирижиране в университета в щата Илинойс, САЩ. След дипломирането си Дърк Дюхей се завръща в Тайван, където се отдава изцяло на развитието на музикалното си образование и дирижирането. От 1983 той е постоянен художествен ръководител и диригент на филхармоничния хор на Тайпе.
Ю Чунк Джон Ку е музикален директор на филхармоничния хор на Тайпе. Той е доцент в китайския университет за култура. Ку е официален представител на Тайван в Международната федерация за хорова музика. Дирижирал е концерти по целия свят, в това число и в "Карнеги Хол" - САЩ, Канада, Филипините, Макао и много други.
С особен трепет българските любители на хоровото изкуство изслушаха тайванското изпълнение на чист български език на емблематичната за нашата музикална култура "Ела се вие, превива" от Петко Стайнов.
Наред с удоволствието, което почитателите на хоровото изкуство имаха възможност да изпитат от професионалното изпълнение на хоровите творби, те можаха да се запознаят и със световните тенденции в хоровото изкуство. От своя страна световната международна хорова общност получи още една възможност да се запознае с достиженията на българското хорово изкуство.
Фестивалът се проведе с финансовата подкрепа на Столична община и Министерството на културата.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2016

*РЕДАКЦИОННО
Уважаеми читатели,
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Поздравителен адрес от ТСО на ССБ Велико Търново
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Поклонението на влъхвите
Градът на коледните елхи
Невидимото
Двамата слепци
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Плевен
Велико Търново
Севлиево
Добрич
Кърджали
МОЯТА ДУПЛИКА
Относно Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРЕМИЕРА
След 30 години - среща с читателите
Сърцето не е самотен бог
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Петко Стайнов
Хоров фестивал
Отново на висота, както винаги
Архив на изданието
1 2 3 4 5