Брой 12, 2016

Тема: ЮБИЛЕЙ

Отново на висота, както винаги


На 21 ноември хорът на слепите "Академик Петко Стайнов" изнесе голям концерт в католическата катедрала "Свети Йосиф" в София. Той бе посветен на 120-ата годишнина от рождението на големия български композитор Петко Стайнов, 90-годишнината от основаването на Българския хоров съюз и съвпадна с двата големи християнски празника – Въведение Богородично и Деня на християнското семейство. Това бе една от проявите на тази уникална художествена формация в рамките на празничната програма, организирана и осъществена от фондация "Хор на слепите академик Петко Стайнов" и финансирана от програма "Култура 2016" на Столична община.
Благодарение на съдействието на Патриаршеската енория, събитието се състоя в концертната зала на катедралата, което допълнително му добави тържественост, наред с изключително добрата акустика.
Празникът Въведение Богородично се почита в еднаква степен както от католическата, така и от източноправославната църква, а с решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г. той се чества у нас и като Ден на православното християнско семейство и на православната учеща се младеж. Този празник символизира въвеждането на тригодишната света Дева Мария в храма. В България традиционно хората отиват в църквата, а вечерта се събират и вечерят в много тесен семеен кръг, почитайки семейството и здравата връзка помежду си.
В концертната програма бяха включени 11 православни творби от български и руски композитори, като в началото хорът изпълни православния химн "Достойно ест" от Дмитрий Бортнянски, посветен на Света Богородица.
В последващите изпълнения превъзходно се представиха утвърдените солисти Радостин Георгиев и Нели Стойчева, както и младият тенор Ивайло Донков, който изпълни брилянтно соло на "Отче наш". Едно от емблематичните му изпълнения – "Ныне отпущаеши", в солов дует с Николай Димитров, също прозвуча прекрасно в празничната вечер.
Високият професионализъм на целия хоров състав, както и на диригента Петър Матев се прояви блестящо в интерпретациите на някои твърде сложни от гледна точка на хоровото изпълнение творби като "Помышляю ден страшний" от Александър Архангелски и "Велико славословие", "Малка ектения" и "Хвалите имя Господне" от Апостол Николаев-Струмски, което бе и достоен финал на този великолепен концерт. Многобройната публика извика изпълнителите на бис и практическият завършек бе отново "Отче наш", но от друг композитор – Николай Кедров, което за втори път изправи слушателите на крака.
С този, както и с последвалите си концерти хорът на слепите "Академик Петко Стайнов" за пореден път показа и доказа висок професионализъм, превъзходни гласови качества, изключителен синхрон и най-вече широко отворена душа към музиката. С това той достойно заема своето място сред най-добрите утвърдили се хорови състави от най-висок клас.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2016

*РЕДАКЦИОННО
Уважаеми читатели,
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Поздравителен адрес от ТСО на ССБ Велико Търново
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Поклонението на влъхвите
Градът на коледните елхи
Невидимото
Двамата слепци
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Плевен
Велико Търново
Севлиево
Добрич
Кърджали
МОЯТА ДУПЛИКА
Относно Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРЕМИЕРА
След 30 години - среща с читателите
Сърцето не е самотен бог
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Петко Стайнов
Хоров фестивал
Отново на висота, както винаги
Архив на изданието
1 2 3