Брой 12, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Ако си дал

Това условие е едно от определящите живота на хората! Има и такава песен в изпълнение на Емил Димитров, в която трогателните истини, заложени в нея, разтреперват сърцето, трогват душата и подтикват ума ни към размисъл - ние самите от кои сме и какви сме! Неоспоримо прав е поетът Иля Велчев - автор на текста, че "Никой не може да ти отнеме обичта, обичта на хората. Никой не може да ти я вземе любовта, любовта към хората. И никой и нищо не ще ти отнеме вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях". Но - ако си дал, ако си направил от себе си нещо за някого от добро сърце и с безкористна душа! А да даваш и себе си да раздаваш е човешки дълг, чест и отговорност към хората! Изповядващи тази нравствена добродетелност, ние в ТСО на ССБ – Велико Търново в работата и в дейностите си правим възможното животът и ежедневието на незрящите в организацията ни да са разнообразни, интересни и ползотворни.
Милосърдието е елемент на хуманизма и според възможностите си го въплъщаваме в дела! На заседание на управителният съвет през ноември бяха обсъдени възможностите за подпомагане на наши членове в материално затруднение и приехме решение за отпускане на парични средства, с което да изразим солидарността си и облекчим техните проблеми. Текуща през цялата година са подкрепата на ръководството към съюзни членове за попълване на документи, съдействието пред социални и държавни служби. В процес на предоговаряне сме с фирмите за градски транспорт за условията, при които незрящите от Велико Търново ще ползват автобусен превоз през 2017 година. С партньорски фирми от града обсъждаме спонсорирането на Коледно-новогодишното празненство в нашата организация.
В социалната си мисия сме заложили като определящи справедливото и равнопоставеното отношение към незрящите не само в града, но и на територията на общината. По повод 13 ноември - Световен ден на слепите, и 95 години от създаването на ССБ ръководството на териториалната организация във Велико Търново, съвместно с представители на партниращо сдружение от града, посети незрящите с ментални увреждания в дома в село Пчелище. С думи на благодарност към г-жа Ели Апостолова - управител на социалното заведение, и персонала председателят на ТСО Ненчо Обретенов изрази признателността на съюзната организация за обгрижването и човещината към хората в него. По установена традиция, както всяка година, и сега всеки един от незрящите обитатели на дома беше зарадван с чантичка с хранителни продукти. След поздравителното слово и с благопожеланията на г-н Илия Клинчев - президент на Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси", индивидуални пакети с хранителни продукти бяха раздадени и от името на партниращата ни организация. Незрящите от дома в Пчелище се отблагодариха с подготвена и изпълнена от тях празнична поетично-танцова програма.
Занимателните спортове и участията в състезания също имат своето място и роля в социализацията на незрящите от Велико Търново! На 16 ноември 2016 г. Ненчо Обретенов и Валери Михайлов от ТСО на ССБ в старопрестолния град взеха участие в регионален турнир по шахмат по случай 95 години от създаването на ССБ, проведен в спортната зала в Дряново. Състезанието беше отборно с контрола 30 мин., като само габровският тим за пореден път участва в непълен състав. При изключително оспорвана надпревара състезателите от габровския отбор успяха да завоюват първото място с 2 победи и равенство срещу дряновци. Болярите заеха почетното второ място. Крайното класиране се получи както следва:
1. Габрово
2. В. Търново
3. Дряново
4. Г. Оряховица.

Съдия на турнира беше Борислав Атанасов от Габрово.
От своя страна ТСО на ССБ - Велико Търново стана домакин на провелия се на 19 ноември в града регионален турнир по табла по случай 95 години от създаването на ССБ. В него участваха отборите на ТСО Велико Търново, ТСО Горна Оряховица, ТСО Дряново и ТСО Габрово. На първо място се класира отборът на ТСО Габрово, на второ място - ТСО Велико Търново, на трето - ТСО Горна Оряховица, и на четвърто място - ТСО Дряново. След завършването на оспорваната игра съдията Ненчо Обретенов връчи купата и грамотите на победителите. Срещата приключи с приготвения от домакините обяд.
Важно значение за духовния живот на незрящите има и грижата ни за културните събития. По повод Деня на християнското семейство - 21 ноември, в театралния салон на читалище "Надежда" се проведе поздравителен концерт "Родна стряха" за хората от ТСО на ССБ - Велико Търново. Организатори бяха ТСО Велико Търново, "Лайънс клуб - Велико Търново" и читалище "Надежда". Събитието беше открито с приветствие към присъстващите, поднесено от арх. Донка Колева - председател на читалище "Надежда".
В програмата с водещ Магдалена Костадинова произведения от естрадната, фолклорната, старата градска и класическата музика изпълниха вокално-инструментални групи и солисти от старопрестолния град.
Празничната концертна програма завърши с благопожелания към присъстващите от Веселин Георгиев - представител на Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси", съорганизатор и спонсор на събитието.
След радващото душата музикално преживяване на хората от съюзната организация бяха раздадени пакети с хранителни продукти, осигурени от Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси", за да могат в домашна обстановка и със семействата си да отпразнуват Деня на християнското семейство. Благотворителната инициатива започва през ноември 2004 г. и този месец се осъществява за 12-и път, а концертната програма я допълва за втора поредна година.
Предстои ни една нова година, която всички заедно ще се постараем да изпълним със смисъл и съдържание! Животът продължава, а с него и борбата за достойно съществуване!

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2016

*РЕДАКЦИОННО
Уважаеми читатели,
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Поздравителен адрес от ТСО на ССБ Велико Търново
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Поклонението на влъхвите
Градът на коледните елхи
Невидимото
Двамата слепци
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Плевен
Велико Търново
Севлиево
Добрич
Кърджали
МОЯТА ДУПЛИКА
Относно Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРЕМИЕРА
След 30 години - среща с читателите
Сърцето не е самотен бог
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Петко Стайнов
Хоров фестивал
Отново на висота, както винаги
Архив на изданието
1 2 3 4