Брой 12, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Севлиево


Кампания "Подарете книга"

Ето как се роди идеята, която ми даде нашата доброволка Илияна Христова. Илияна предложи да назовем кампанията "Подарете книга", а събраните от инициативата книги втора ръка от хора, които нямат нужда от тях, да предложим на символична цена. Илияна счита, че мнозина унищожават или просто държат по тавани и мазета много ценни книги и затова решихме да ги спасим, да им дадем нов живот по пътя към нови читатели. Така и хората със зрителни затруднения ще се включат в националната кампания чрез актуална форма на приобщаване, а позитивите от интеграцията ще се върнат към тях.
В началото на годината чрез facebook дадохме старт на инициативата за събиране на книги. До края на месец март имахме над 250 броя книжни тела - художествена, учебна и историческа литература, речници, периодика. Щедрата отзивчивост на нашите съграждани много ни изненада, но и много ни притесни - какво ще правим, ако не успеем да реализираме начинанието си!? И така на Великден стартирахме не без колебание и страх - ще намери ли отзвук нашата идея, ще намери ли точните адресати благотворителната ни кауза? На велик празник и Господ помага! На Възкресение Христово десетки наши спомоществователи закупиха книги на цена от 1 лев за бройка. Голяма част от тях оставиха и лични дарения според кесията си. Книгите намериха своите нови читатели, а събраните средства надминаха очакванията ни.
Международният ден на белия бастун - 15 октомври, в организацията на слепите в Севлиево беше отпразнуван по по-различен начин от обичайното. Вместо да направим тържество с почерпка и да похарчим парите на организацията, които и без това не достигат, ние постъпихме нестандартно. Управителният съвет на ТСО Севлиево реши да се направи акция за набиране на средства в полза на нашите хора. В изпълнението се включиха лидери, доброволци, съюзни членове, придружители. Успехът се повтори. Нараснаха събраните средства, а с тях се увеличи и увереността ни, че сме намерили верния път.
Заработените с общи усилия дарения ще бъдат използвани за издръжка на организацията, за културни и спортни изяви, за закупуване на технически помощни средства. С част от парите ще направим ремонт на поостарялата компютърна техника, ще осигурим консумативи. Ще имаме възможност да подкрепим с еднократни парични помощи нуждаещи се наши събратя.
В тези трудни за всички българи времена не всеки може да си позволи да отдели пари за дарителски средства за наши дружества. Често се чувствам като просяк, когато обикалям институциите и бизнеса. Сега, когато сами си заработихме даренията, се гордеем от направеното.
"Подарете книга" доказа няколко твърдения. Четящите хора са по-голямата, по-интелигентната и по-щедрата част от българите. Те са склонни да се разделят с любими книги, за да споделят естетическото удоволствие с други като тях. Набраните средства са нашето остойностено посредничество. Те ще дадат шанс на нашите незрящи читатели да получат mp3 плейъри, преносима и карта памет, с които да слушат говорещите книги от фонотеката на Съюза на слепите в България.
Благодарим на Илияна Христова и на Николай Василев за креативните идеи и неоценимата помощ, за подкрепата на зрящите доброволци и придружители, за отзивчивостта на съгражданите ни от Севлиево.

Петя МАРКОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2016

*РЕДАКЦИОННО
Уважаеми читатели,
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Поздравителен адрес от ТСО на ССБ Велико Търново
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Поклонението на влъхвите
Градът на коледните елхи
Невидимото
Двамата слепци
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Плевен
Велико Търново
Севлиево
Добрич
Кърджали
МОЯТА ДУПЛИКА
Относно Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРЕМИЕРА
След 30 години - среща с читателите
Сърцето не е самотен бог
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Петко Стайнов
Хоров фестивал
Отново на висота, както винаги
Архив на изданието
1 2 3 4