Брой 12, 2016

Тема: ПРЕМИЕРА

След 30 години - среща с читателите


Ангел СОТИРОВ

На 13 август 2014 г. в 10 часа вечерта, девет дни преди да навърши 68 години, най-неочаквано напусна нашия свят талантливият поет и новелист от Пловдив Здравко Лекишев. Раздели се с нас като стопроцентов праведник, без никакви мъки и болки, само след едно кратко изкашляне. "Прекрасна смърт", ми каза развълнувано мой достолепен колега и се зарече най-сериозно, че и той "като Здравко и своя племенник" щял непременно да се пресели в отвъдното по-същия елегантен начин. Дааа, прекрасна смърт, ако смъртта въобще може да бъде прекрасна… За съжаление петте новели на Здравко, подготвени вече за печат, не успяха, докато той беше жив, да тръгнат към своите нетърпеливи читатели.
Най-после, почти 30 години след написването им, през лятото на бавно оттеглящата се година новелите на Здравко Лекишев излязоха в едно книжно тяло със заглавие "Сърцето не е самотен бог". Щедър спомоществовател на изданието е ССБ. В по-голямата зала на Националния център за рехабилитация на слепи се състоя неговата презентация. Стефка Стойчева, съпругата на Здравко, откри събитието. Доктор Петър Стайков, написал предговора, брилянтно представи автора и неговата книга. Той подчерта, "че един автор, преди да се научи да пише за публиката, трябва да се научи да пише за себе си", че Здравко "беше един от нас, но си остана и един от тях, писателите". Георги Чернев с много академизъм и артистизъм говори за своя добър приятел и неговата книга. Позволи си и критичната забележка, че в новелите липсва семейството като ценност. Според него възниквал и въпросът какво е литература. Той припомни, че според д-р Стайков литературата е човекознание, за граф дьо Гру (Димитър Грудев) литературата е кеф, според барон фон Сотиров литературата - това съм аз, а за Здравко Лекишев тя е пълна чаша мавруд.
Освен със свое стихотворение, посветено на Здравко, Стефка също ни почерпи с различни вкусни хапки, чаша безалкохолно и по чаша "Мавруд" от личната винотека на нейния любим. Участниците в събитието можеха да получат книгата на хартиен носител и в mp3 формат. Обяви се, че книгата я има и на брайлов шрифт в седем тома, издание на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Записана е и на диск от съюзното студио за говорещи книги и е качена и в електронната библиотека на Читалището на слепите.
Присъствал съм досега на повече от двайсетина презентации на книги, но тази ме впечатли не само с напитките и останалите вкусотии, но и с предрождественската щедрост на организаторите. Всеки един от нас си тръгна с книга на Здравко Лекишев, а някои дори и с две.Назад

Всички статии на Брой 12, 2016

*РЕДАКЦИОННО
Уважаеми читатели,
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Поздравителен адрес от ТСО на ССБ Велико Търново
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Поклонението на влъхвите
Градът на коледните елхи
Невидимото
Двамата слепци
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Плевен
Велико Търново
Севлиево
Добрич
Кърджали
МОЯТА ДУПЛИКА
Относно Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРЕМИЕРА
След 30 години - среща с читателите
Сърцето не е самотен бог
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Петко Стайнов
Хоров фестивал
Отново на висота, както винаги
Архив на изданието
1 2 3 4 5