Брой 01, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кюстендил


Два месеца от живота на териториалната организация

13 ноември е Международният ден на слепите хора и Денят на добротата. Това е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.
Териториалната организация на слепите в Кюстендил под ръководството на нейния председател Стефанка Янкова с помощта и на Динко Даскалов отбеляза този ден в ресторант "Инджой" с обяд, на който председателката запозна хората с живота на Валентин Аюи и неговите заслуги да стане животът на слепите хора по- достоен.

На 29 ноември 2016 Управителният съвет на организацията ни начело със своя председател организира страхотна екскурзия до Дряново с цел разглеждане на района около Дряновския манастир. Това е много очарователно място с няколко интересни забележителности и много богата история. Автобуса тръгна в 6,30 часа сутринта от Кюстендил и до обяд беше в хотел "Поп Харитон". Групата се нахрани в ресторанта и в 14 ч. тръгна на поход към пещерата "Бачо Киро". Тя се намира край Дряновския манастир "Свети Архангел Михаил" в подножието на дълбок пролом. Пътят дотам е леснодостъпен и красотата на природата наоколо омая всички.

Достигнахме до пещерата, влязохме вътре с екскурзовод, която ни разказа за историята на пещерата. Направиха се много снимки, някои се изкачихме и до близката крепост.
На връщане разгледахме най-голямата забележителност на района - Дряновския манастир "Свети Архангел Михаил". Той е разположен сред живописния пролом на Дряновската река, ограден с високи варовикови скали като недостъпни стени на крепост.
Всички запалихме свещичка за здраве в църквата, купихме си по нещо за спомен и се прибрахме в хотела. Вечерта премина с официална вечеря, смях и забава.
Каква беше изненадата ни, когато сутринта погледнахме през прозореца и видяхме красивата зимна приказка навън! През нощта беше навалял тих сняг и всичко изглеждаше бяло и девствено. Много доволни от прекараното време тръгнахме от станцията и спряхме на комплекс "Етъра" в Габрово. Натрупалият сняг не ни даде възможност да го разгледаме добре, но си дадохме дума това да стане догодина.

Следващото събитие за нашата организация бе участието ни в честването на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, което се състоя в читалище "Братство" - Кюстендил, организирано от Основната организация на инвалида. Нашата председателка Стефанка Янкова поздрави присъстващите. Мъжката ни фолклорна група "Демос" (Милчо Порожанов, Александър Костов, Митко Стоилков, Емил Недялков, Румен Васев) изпълни песните "Ангелина оро води" и "Кальо, Калино девойко", а дует "Синхрон" (Милчо Порожанов и Йорданка Испорска) песента "Фати се, Бое мори, на оро". Мелодиите се харесаха на всички и в залата се изви дълго хоро.

Посланията на този ден са различни, но той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговите индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.
22 декември бе денят, в който предпразнично приключи дейността на организацията ни за 2016 година. Това се случи със заключителния коледен и новогодишен банкет в ресторант "Дорис". Традиция за нашата организация е той да бъде открит от кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов. Градоначалникът поздрави хората, като пожела здраве и късмет на тях и техните семейства. Тържествени думи поднесоха и регионалният ни председател г-н Борислав Лазаров, както и председателят на териториалната организация Стефанка Янкова.

Нашият съгражданин Радостин Димитров, който работи в сладкарници "Неделя" дари за трети път огромна торта за празнуващите.
Последваха много наздравици и музикални поздрави. Песни изпълниха Милчо Порожанов, Александър Костов, дует "Синхрон" и Стойка Иванова. Имаше много хора и танци. Вечерта завърши с няколко бутилки шампанско от г-н Александър Костов, с които той почерпи за новия си внук.
През този двумесечен период празнувахме заедно и рождените дни на хората от нашата организация, но бе толкова богато на мероприятия, че не е възможно да се опише всичко.

Кънка ВИТОВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2017

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2016 - година на нови идеи
Каталог на записаните нови заглавия през 2016
Каталог на възстановените заглавия през 2016
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Правила, графици и цени за ползване на почивните бази на ССБ през 2017 година
10 години Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Силистра
Добрич
Горна Оряховица
ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ
За шест гроша по-малко
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2016 година в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПАЛЕЧКО
Милост за врабчо
ПРИЗНАНИЕ
Сесия, посветена на Петко Стайнов
Архив на изданието
1 2 3 4 5