Брой 01, 2017

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Новогодишен подарък от тандема Пенчо Иванов и Генчо Златев

На 13 декември 2016 година в залата на НПО "ХобиСклуб" имахме удоволствието да се насладим на авторския моноспектакъл "Вечният жътвар" на добричкия адвокат Пенчо Иванов, посветен на 136-годишнината от рождението на Йордан Йовков. В разстояние на час и половина авторът рецитира наизуст 124 куплета от поезията на Генчо Златев и изпълни артистично два разказа от последната си книга "Брачни одисеи - преживяно и пресъздадено от един адвокат". С театрална постановка на откъси от романа си "Болката любов", посветен изцяло на любовта му към Добруджа и добруджанци, адвокат Пенчо Иванов ни върна 70 години назад във времето, когато Добруджа е била под румънска власт. Той направи поетичен и прозаичен разказ на живота на българина тогава и в днешно време. Определено мога да заявя, че адвокат Иванов докосна сърцата на всички, накара ни да усетим и болка, и радост, както и да се смеем от сърце. Затова многократно бе прекъсван от аплодисментите на публиката. Да е жив и здрав и да не ни забравя!


Иван ТОДОРОВ

За една борбена юбилярка

Марийка Атанасова е родена на 22 декември 1946 година. Израства в многолюдно семейство. Имала е весело и щастливо детство, заобиколена от братя, сестри и братовчеди. През 1972 г. намира своята половинка в живота. Раждат им се дъщеря Славка и син Емил. Вече има и внуци – Мия и Светлозар. За съжаление тя е вдовица от 1983 година.
Марийка има оплаквания от зрението си още от 15, 16-годишна възраст. Едновременно с това намалява и слухът. Сензорните заболявания се развиват паралелно.
От 1966 г. работи в ТПК "Мир" като книговезец. Когато поредното решение на ТЕЛК й дава 100% намалена работоспособност с чужда помощ, тя напуска работа. Отдава се основно на грижите около децата. Стреми се да не им липсва нищо. Обгражда ги с любов и внимание. Обича да кулинарства. Ежедневно готви интересни и вкусни ястия. Често носи в клуба домашно приготвени баници или сладки. В кулинарните конкурси винаги е на едно от първите места. Друго нейно хоби е плетивото. Предпочита да прави бебешки дрешки, които подарява на свои близки и приятели.
Марийка Атанасова членува в нашата организация още с учредяването й през 1998 година. Първите десетина години бе член на териториалния съвет. Тя е включена и в състава за автентичен фолклор. Участва във възстановките "Седянка", "Лазаруване" и други. Тя е част и от спортен клуб "Устрем". Обикновено се включва в лекоатлетическите състезания. Бягането, спортното ходене, хвърлянето на копие и дългият скок са нейните запазени марки. Винаги взима златни медали, когато участва в този тип надпревари. Общо в годините е извоювала 29 медала.
Марийка е отговорен човек. Поемайки задължение, винаги се стреми да го изпълни. Тя е борбена и е пример за устояване на несгодите, които ни поднася понякога животът. Радваме се, че е сред нас. От все сърце й желаем по повод 70-годишния юбилей здраве, щастливи мигове и нека се радва на малките нещица, защото един ден, като се обърнем назад, ще видим, че те наистина са били големи.
Честит 70-годишен юбилей, мило момиче! Да сме живи и здрави всички, за да отбележим и стотния ти рожден ден!

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2017

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
2016 - година на нови идеи
Каталог на записаните нови заглавия през 2016
Каталог на възстановените заглавия през 2016
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Правила, графици и цени за ползване на почивните бази на ССБ през 2017 година
10 години Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кюстендил
Силистра
Добрич
Горна Оряховица
ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ
За шест гроша по-малко
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл през 2016 година в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПАЛЕЧКО
Милост за врабчо
ПРИЗНАНИЕ
Сесия, посветена на Петко Стайнов
Архив на изданието
1 2 3 4 5